Tą numatantis sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulko įsakymas įsigaliojo šeštadienį.

Sutrumpinti izoliaciją galima tik tuo atveju, jei pacientas nebekarščiuoja ne mažiau kaip pastarąsias tris dienas, nevartodamas vaistų, ir susilpnėjo kiti COVID-19 ligos simptomai.

Anot ministerijos, izoliacija taip pat trumpinama tam tikrų įstaigų darbuotojams, siekiant užtikrinti sklandų šių įstaigų funkcionavimą.

Lengvos arba vidutinės formos COVID-19 liga susirgusiems palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančių įstaigų, socialinės globos įstaigų ir laisvės atėmimo įstaigų darbuotojams izoliacija galės būti nutraukta po 14 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios, jei nevartodamas vaistų pacientas nebekarščiuoja ne mažiau kaip tris pastarąsias dienas, o kiti COVID-19 ligos simptomai yra susilpnėję.

Anksčiau šiems žmonėms sergant taikyta 20 dienų izoliacija.

SAM teigimu, izoliuotis 20 dienų, kaip ir iki šiol, turės palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančių įstaigų, socialinės globos įstaigų ir laisvės atėmimo įstaigų pacientai, globotiniai ir gyventojai, taip pat pacientai, kurių imunitetas yra susilpnėjęs dėl organų ar kamieninių ląstelių transplantacijos, chemoterapijos, imunoterapijos, ŽIV ir kitų priežasčių.

Pacientams, sirgusiems besimptomės formos liga, izoliacija gali būti nutraukta po 10 dienų nuo tepinėlio, kurį ištyrus PGR metodu aptiktas virusas, paėmimo dienos.

Ministerija primena, kad visais atvejais izoliacija yra nutraukiama ir pacientas laikomas pasveikusiu tik gydytojo sprendimu.