Tuo tarpu Kinijoje, kaip pasakojo šioje šalyje, Šanchajaus mieste gyvenantis architektas Mindaugas Skrupskelis, penkios skirtingos vakcinos yra ruošiamos patvirtinimui ir masinei gamybai. O skiepijimo programos vakcinavimosi galimybes kol kas numato tik didelės rizikos grupėse esantiems žmonėms ir tiems, kurie dirba svarbiausiuose sektoriuose.

„Taigi, trumpai galiu pasakyti, kad esate laimingesni, nes Kinija šiuo atveju šiek tiek atsilieka, vakcinavimas čia prasidės vėliau ir apie nemokamą vakciną niekas nekalba“, – pirmadienį socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė M. Skrupskelis.

Vakcinos – ruošiamos patvirtinimui

„Mėnesio viduryje Kinija pranešė, kad penkios skirtingos vakcinos esančios trečioje bandymų stadijoje yra ruošiamos patvirtinimui ir masinei gamybai. Išankstinė registracija kai kuriose provincijose atskleidė, kad vakcinos dozės kaina bus 200¥. Vakcinai reikalingos dvi dozės su 2-4 savaičių intervalu, kartu su vakcinavimo paslauga, pilna vakcinos kaina turėtų būti 456¥ tai yra apie 57€.

Tyrimai rodo, kad pirmaujančios SINOPHARM gamybos vakcina turi 86% naudingumo koeficientą. Jos antikūnų serumas 99% atvejų sėkmingai konvertuojasi. Vakcina 100% užtikrina, kad lengvos formos susirgimas neperaugs į vidutinio ir sunkaus susirgimo stadijas ir neturi jokio rimto šalutinio poveikio. Kokiam laikui susidaro imunitetas nežinoma, spėjama, kad 1-3 metams. Išviso Kinijoje vakcinuoti jau virš milijono žmonių dalyvavusių bandymuose“, – informacija dalijosi architektas.

Jo teigimu, skelbiamos vakcinavimo programos skiepijimosi galimybes numato tik didelės rizikos grupėse esantiems žmonėms ir tiems, kurie dirba esminiuose sektoriuose. Eiliniai žmonės Kinijoje pasiskiepyti kol kas negalės. Todėl M. Skrupskelis stebėjosi, kad, prasidėjus vakcinacijai Lietuvoje, sulaukia žinučių dėl spaudimo privalomai skiepytis.

„Man juokingos tokios žinutės kaip „mus labai spaudžia vakcinuotis visus“. Kvailoka būtų nepasiduoti tokiam spaudimui. <..> Paprasti civiliai, tokie kaip aš, net ir už didelius pinigus (Kinijoje - aut.past.) tos vakcinos gauti negalės, tai tiek to „spaudimo“. Greičiau jau mes spaudžiame gauti tą apsaugą kuo greičiau ir baigti metus trunkantį košmarą“, – socialiniame tinkle nurodė jis.

Situacija laisvesnė

Anot Šanchajuje gyvenančio architekto, Kalėdos Šanchajuje buvo sutiktos be kaukių, o ir pati situacija ten nepalyginamai laisvesnė nei Lietuvoje, nors niekada nebuvo visiško atokvėpio. M. Skrupskelis svarstė, kad galbūt būtent todėl antroji banga Šanchajuje ir nepakilo.

„Kaukės viešose vietose buvo privalomos ištisus metus, žmonių sekimas ir QR kodų sistema niekada nenustojo galioti. Kinijos sienos visą laiką liko uždaros, nes gana anksti paaiškėjo, kad virusas nuolat reimportuojamas. Todėl į šalį įleidžiami tik žmonės įrodę būtinybę kirsti sieną, taip pat turintys neigiamus atsakymus į du viruso testus per paskutines 48 valandas. Atvykus laukia dviejų savaičių karantinas. Tokiu būdu įvežtinių atvejų beveik neliko. O ir šiaip, bet kur Kinijoje įlipant į lėktuvą gauni čiurkšlę rankų dezifektanto į delniuką, nes niekam neįdomu, kokio tobulumo yra tavo plovimo technika.
Žiniose pasirodydavo pranešimų apie šen bei ten įsipliesusį naują židinį, bet čia pat sekė ir žinios apie lokalų kvartalo/rajono izoliavimą, kontaktų atsekimą ir masinį testavimą“, – nurodė jis.

Kartu Kinijoje gyvenantis vyras ragino lietuvius skiepytis, nes skiepas, pasak jo, yra ir draudimo polisas nuo Lietuvos politikų žaidimų.

„Turiu pasvarstymų ir neapleidžia liūdesys dėl to, kas vyksta tėvynėje. Paradoksalu, demokratinėse šalyse valdžia tarsi turėtų būti nubausta dėl netinkamo valdymo, bet Lietuvai man rodosi labiausiai pakenkė Seimo rinkimai. Kylanti antroji banga jau tuomet buvo akivaizdi, bet išeidami valstiečiai nusprendė pakišti konservatorius po koronos cunamio banga. O ir šiaip pritapšnoti visiems „nazlo“ kad patys kišo rinkimus. Taip, kad ne mes nubaudėm valstiečius, o jie mus. Ir liūdniausia, kad už šį žiaurų nusikaltimą, jie niekada net nepasijaus atsakingi. Daugelio mirčių buvo galima išvengti, bet jau dabar galime prognozuoti, kad jų skaičius Lietuvoje perkops 2000.

Vakcina yra išganingas atsakymas šiai krizei ir draudimo polisas nuo politikų žaidimų. Nepasiduokite spaudimui prarasti gyvenimus“, – savo pozicija pasidalijos M. Skrupskelis.