„Nuo pasienio punkto įsijungė mūsų pajėgos, tai yra dvi policijos ir viena „Aro“ mašina, prisijungė prie lydėjimo ir lydėjo iki ekstremalių situacijų sandėlio“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

Pasak kanclerės, toks padidintas saugumas nėra Europos Sąjungos ar vakcinos gamintojo reikalavimas. Dėl to, jog sunkvežimiai su vakcinomis būtų lydimi policijos ekipažų, buvo nuspręsta po to, kai viešojoje erdvėje pasirodė žinučių apie galimus išpuolius prieš vakcinas.

„Tiesiog pasirodžius įvairioms žinutėms apie galimas kažkokias akcijas, užpuolimus, kad yra galimi rizikos veiksniai, geriau šalims yra apsisaugoti, kad būtų išvengta tų incidentų. Su ta intencija ir siekdami valdyti rizikas, pasitelkėme policijos ekipažus ir palydą“, – sakė SAM kanclerė.

Jurgita Grebenkovienė

Pasak jos, buvo kalbama apie rizikos veiksnius kitose šalyse, tačiau pati Lietuva konkrečių grasinimų nėra gavusi. Visgi, nuspręsta apsidrausti iš anksto.

Šiuo metu kiekvieną sunkvežimį, kuris į skirtingus Lietuvos miestus veža vakcinas, lydi po 2 policijos ekipažus.

Kaip pasakojo J. Grebenkovienė, vakcinos atvyko su „Pfizer“ gamintojo transportu.

Pirmasis vakcinavimas Lietuvoje – jau sekmadienį

„Delfi“ primena, kad Lietuvą šeštadienį pasiekė apie 10 tūkstančių vakcinų nuo koronaviruso. Visos jos bus panaudotos skiepijant medikus.

„Pirmiausia turėtų būti skiepijami COVID-19 padalinių darbuotojai, greitosios pagalbos, intensyviosios terapijos-reanimacijos skyrių darbuotojai“, – sakė J. Grebenkovienė. Taip pat kanclerė pridūrė:

„Planuojama, kad visos dozės bus sunaudojamos medikams, kol kas nepaliekant [rezerve] antros dozės“.

Vakcina nuo koronaviruso

Skiepijimas turėtų prasidėti jau šį sekmadienį, 8 valandą ryte skirtingose Lietuvos miestų ligoninėse.

Antros vakcinų siuntos laukiama gruodžio 29 dieną.

Kanclerės teigimu, Vilniaus ir Kauno apskritys šeštadienį gaus po 3 tūkst. vakcinos dozių, Klaipėdos apskritis – apie 2 tūkst., o Šiauliai ir Panevėžys – po maždaug 1 tūkst. dozių.