Pasak Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentės Žydrės Gavelienės, šiemet per didžiąsias metų šventes, kitaip nei ankstesniais metais, žmonės renkasi ilgesnes keliones.

„Kai tik sugriežtėjo karantinas, iš karto buvo daugiau skambučių į kelionių agentūras. Kiek tų užsakymų realiai bus – gal 5-10 proc. daugiau nei buvo lapkritį. Kalėdinis periodas visada buvo tas laikotarpis, kai žmonės labiau keliaudavo, nes vykdavo pas šeimas užsienyje, atostogų“, – BNS sakė Ž. Gavelienė.

„Jei anksčiau žmonės važiuodavo per Kalėdas 10-14 dienų, dabar matome, kad keliauja ir mėnesiui, ir ilgiau – tam periodui, kuriam planuojama tęsti karantiną“, – pridūrė ji.

Pasak Ž. Gavelienės, tarp populiariausių krypčių – Kanarų salos, Kipras, Madeira. Be to, keliaujama ir į Dubajų bei Maldyvus, kai kurie renkasi Jamaiką, Seišelius ar Meksiką.

„Keliautojai kalba apie tai, kad yra daug saugesnių šalių nei Lietuva ne tik dėl COVID-19 situacijos, bet ir dėl to, kad yra daug leidžiamų veiklų lauke ir tai padeda palaikyti tiek emocinę, tiek fizinę gerovę“, – sakė Ž. Gavelienė.

Kelionių organizatorės „Tez Tour“ teigimu, turizmo verslui Kalėdos ir Naujieji buvo vienas intensyviausių laikotarpių – jis sutampa dar ir su vaikų atostogomis, todėl keliaujančiųjų skaičius ypač išaugdavo, o didžioji dalis kelionių paprastai išgraibstomos prieš gerą pusmetį ar net metus.

Šiuo metu įmonė skraidina tik į Tenerifę, kur šventes šiemet sutiks daugiau nei 300 lietuvių.

„Skirtingai nei pernai, šiemet šventinių krypčių pasirinkimas minimalus. Imantis visų saugumo priemonių, kelionės užsakomaisiais skrydžiais organizuojamos vienintele Tenerifės kryptimi. Suplanuotuose skrydžiuose vietų jau nėra“, – BNS sakė „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė.

Novaturas“ gruodį taip pat suplanavo du skrydžius į Tenerifę. Bendrovės teigimu, susidomėjimais buvo didelis, o vietos išparduotos pakankamai anksti.

Lietuvos oro uostų duomenimis, gruodį iki šios savaitės pradžios šalies oro uostuose aptarnauta 39,8 tūkst. keleivių – 12 kartų mažiau nei pernai gruodį. Daugiausia keleivių iš Vilniaus skrido į Varšuvą, Frankfurtą ir Kijevą, iš Kauno – į Londoną ir Dubliną, o iš Palangos – į Kopenhagą.