Ribojamas žmonių skaičius automobiliuose

Trečiadienio vakarą Vyriausybė apsisprendė dėl asmenų skaičiaus ribojimo viename automobilyje.

Siūloma reglamentuoti, kad sugriežtinto karantino metu automobiliuose galėtų vykti tik vienos šeimos, namų ūkio nariai arba ne daugiau nei du kartu negyvenantys asmenys.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis siūlė šį pasiūlymą papildyti leidžiant pagal užsakymą važinėjančių lengvųjų automobilių ar taksi automobilių vairuotojams nebūti įskaičiuotais į šią asmenų skaičių.

Draudžia praktinius vairavimo mokymus

SAM, atsižvelgdama į susisiekimo ministerijos pasiūlymą, siūlė karantino laikotarpiu uždrausti vykdyti transporto priemonių vairavimo praktinius mokymus.

Pagal dabar galiojantį reguliavimą yra draudžiamas transporto priemonių vairuotojų praktinis egzaminavimas, bet ne transporto priemonių vairavimo praktinis mokymas.

Šią klaidą Vyriausybė taip pat ištaisė.

Priminimas verslams

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė Vyriausybės posėdyje pristatydama siūlomus pakeitimus, aiškino, jog jie būtini, kad nedideli verslai žinotų, jog gali veikti nuotoliniu būdu.

„Mes siūlome patikslinti nutarimo vieną papunktį, nurodant, kad yra galima ne tik internetinė prekyba, bet ir prekyba nuotoliniu būdu. Kad tiesiog žmonės žinotų, kad gali veikti norime patikslinti tą formuluotę“, – sakė ministrė, kalbėdama apie nedidelius verslus.

Taip pat apsispręsta leisti dirbti ne tik internetinėms, bet ir fizinėms laidojimo reikmenų parduotuvėms.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pasiūlymas

Taip pat buvo sprendžiama ir dėl Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymo leisti mokinių atostogų metu mokiniams, ugdomiems specialiose mokykloje ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiose klasėse teikti užimtumo paslaugas.

„Mokiniams, ugdomiems specialiosiose mokyklose ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse, mokinių atostogų laikotarpiu gali būti teikiamas užimtumas, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas“, – rašoma nutarime.

„Mes nebuvome numatę, kad vaikams, kurie turi sunkią negalią, galėtų būti teikiamos užimtumo pamokos atostogų metu“, – Vyriausybės posėdyje šį pasiūlymą pristatė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad šis sprendimas yra skubotas ir jis turėtų būti aptartas su epidemiologais.

„Čia prasidėtų tikras maišymasis, ne veltui ir pirmo karantino metu nebuvo leidžiama to daryti“, – sakė A. Dulkys. Jis siūlė šį pasiūlymą pateikti po pasiūlymo aptarimo su ekspertais.

Tačiau ekspertų taryba jau buvo šį klausimą apsvarsčiusi, tad ministrų kabinetas šią poziciją palaimino.

Laisvesnis judėjimas

Taip pat Vyriausybė svarstė ir apie galimą leidimą gyventojams judėti tarp miestų ir rajonų žiedinėse savivaldybėse. Tačiau kol kas buvo nuspręsta nuo tokio sprendimo susilaikyti.

Tokį pakeitimą siūlo Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK).

Policija teigia, kad daug miestų gyventojų susiję su rajonais ir atvirkščiai, taip pat tai būtų prevencija transporto spūstims bei padėtų taupyti pareigūnų pajėgumus kontrolės metu.

„To pasekoje matėme tikrai dideles spūstis savaitgalį“, – klausimą Vyriausybei pristatė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Ministrė užsiminė, kad prieš priimant šį klausimą būtina tinkamai jį apsvarstyti.

„Reikia įsivertinti, ar mes galime eiti tuo keliu“, – teigė politikė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys dėl šio pasiūlymo kol kas siūlė susilaikyti nuo jo svarstymo.

A. Bilotaitė teigė, kad jei šis sprendimas nebus priimtas, galbūt šiuos procesus galima suvaldyti techniniais sprendimais.

Premjerė I. Šimonytė taip pat ragino atsakingas institucijas techniniais sprendimais spręsti šį klausimą.

„Dabar mes kalbame apie laiką, kai reikalai yra „į svečius“, „parduotuvę“. Noriu nuliūdinti, kad gana mažėjęs mobilumas šios savaitės pradžioje vėl šoktelėjo. Bet klausimas, kiek jis šoktelėjo, gal nurims per šventes. Tai siūlyčiau susilaikyti nuo tokių keitimų, kurie ženkliai paskatintų mobilumą švenčių dienomis“, – savo poziciją išsakė premjerė I. Šimonytė.