„Pandemijos akivaizdoje tikrai negalima atsitraukti nuo sisteminių senjorų skurdo problemų, kurias mes turime. Džiaugiamės, kad buvo patvirtintas toks subalansuotas (PSDF – ELTA) variantas, kuris užtikrina šiek tiek spartesnį pensijų indeksavimą negu augs vidutinės pajamos. Toks ir turi būti siekis norint pagerinti senjorų situaciją ir pasiekti geresnio normos pakeitimo per keletą metų“, – spaudos konferencijos metu trečiadienį sakė jis.


S. Krėpšta pridūrė, kad pandemijos akivaizdoje negalima gręžiotis atgal ir atidėti senjorų skurdo problemos į šalį.


„Žinome, kad daugiau nei trečdalis senjorų skursta, jis (šis skaičius – ELTA) yra aukštas. Kad mes tą situaciją pakeistume, reikia nuoseklaus darbo tris, keturis, penkis metus. Pandemijos akivaizdoje tikrai negalima gręžiotis atgal, ir būtina tą problemą spręsti. Džiugu, kad Vyriausybė ir Seimas solidariai juda būtent šia kryptimi, kurią nubrėžė prezidentas“, – tikino jis.


Pagal patobulintą variantą, PSDF biudžetą kitąmet sudarys 2,477 mlrd. eurų įplaukų ir tiek pat išlaidų. Pajamos ir išlaidos, palyginti su pirminiu variantu, didėtų po 108 mln. eurų.


Numatomas 2021 metų PSDF biudžeto rezervas metų pradžioje – 227,6 tūkst. eurų.


Šalies vadovas Gitanas Nausėda kiek anksčiau pasirašė Socialinio draudimo pensijų įstatymą, kuris sudaro prielaidas 2021 metais indeksuoti pensijas ir taip užtikrinti jų didėjimą.


Kaip nurodoma Prezidentūros pranešime, įgyvendinus įstatymą, kitais metais pensijos augs 9,6 proc., o vidutinė mėnesio pensija didės 38 eurais.