Gyvenimas pasikeitė „iš esmės“

Vyriausybės rūmuose posėdžiams pirmininkauja jau naujoji premjerė Ingrida Šimonytė. S. Skvernelis į naujos kadencijos Seimą grįžo dirbti opozicijoje esančio politiko darbo. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas S. Skvernelis teigė, kad baigus Vyriausybės vadovo darbą gyvenimas pasikeitė „iš esmės“.

„Be abejo, gyvenimas keičiasi iš esmės, viskas keičiasi. Tai buvo visiškai kitoks saugomo asmens statusas. Tai buvo tam režimas ir darbo, ir poilsio. Vyriausybės vadovo pareigos turbūt yra pačios sunkiausios mūsų valstybėje, tas pasikeitimas, aišku, jaučiamas yra“, – laidoje aiškino jis.

S. Skvenelis teigė, kad nepaisant to, kad jo statusas pasikeitė, jam rūpi, kas vyksta valstybėje, kas buvo padaryta, kas bus daroma.

„Bet atsakomybė jau yra kita. Jau ne valdžioje, esu opozicijoje, tad pasikeitimas yra ženklus visomis prasmėmis“, – teigė parlamentaras.

Buvusi opozicija sumenkino pasitikėjimą valdžios sprendimais

Vos prisiekusi naujoji Vyriausybė sugriežtino karantino sąlygas, įvedė ir judėjimo ribojimus. Dėl nesiimtų konkrečių priemonių kaltino jau nuėjusią valdžią.

Buvęs premjeras S. Skvernelis Delfi laidoje aiškino, kad visi nuvertino antrosios bangos grėsmę.

„Dėl pandemijos mintys kyla tokios – dėl įvairių priežasčių, reikėtų pasiimti veidrodį ir visiems pasižiūrėti į save, mes tiesiog nuvertinome šią grėsmę. Galvojome, kad lygiai taip pat paprastai kaip pavasarį pragyvenome, ir rudenį pragyvensime. Bet yra visiškai kita situacija“, – teigė politikas.

Saulius Skvernelis

LVŽS atstovas teigė, kad ne tik Lietuvoje yra pastebimas visuomenės pervargimas.

Epidemiologinė situacija Lietuvoje jau linksniuojama ir užsienio žiniasklaidos priemonėse.

Laidos vedėjai, žurnalistei Daivai Žeimytei–Bilienei paklausus, ar tai lėmė ir S. Skvernelio Vyriausybės pavėluoti veiksmai, politikas tikino, kad valdžia padarė viską, kas yra reilinga.

„Reikėtų tą demagogiją padėti į šalį. (…) Vyriausybė padarė viską, kas yra reikalinga. Mes turime apsaugos priemones, techninę įrangą, žmones reikalingus. Mes tik vieno neturime. O prie to prisidėjo ir Seimo rinkimai, politikai, kurie tuo metu oponavo, bandė sumenkinti Vyriausybės vaidmenį, įnešti sumaištį. Tai turime atsipalaidavimą ir laisvės pojūtį. Ir jis prasiveržė šitokiais skaičiais“, – kalbėjo buvęs Vyriausybės vadovas.

S. Skvernelis pabrėžė, kad tikrai ne Vyriausybė liepė šturmuoti prekybos centrus, valdžia ragino neiti ir į pasilinksminimo vietas.

„Nėra jokio pagrindo kalbėti, kad Vyriausybė kažko nepadarė“, – aiškino LVŽS frakcijos narys Seime.

Antro karantino įvesti nebijojo

Laidos vedėja priminė rudenį išsakytus S. Skvernelio žodžius, paskutinėmis rugsėjo mėnesio dienomis jis pabrėžė, kad kalbos apie būsimą karantiną spalio 16 dieną neturi jokio pagrindo. Primintas buvo ir LVŽS vadovo Ramūno Karbauskio pareiškimas spalio pradžioje, kad tokio griežto karantino nebereikės.

Buvęs premjeras S. Skvernelis laidoje atsakė ar šie teiginiai buvo lemti Seimo rinkimų artėjimo.

„Mes dabar jau galime šnekėti, ką reikėjo padaryti. Bet kiekvieną dieną tuo laikotarpiu stebėjome situaciją, kokia ji yra, kokia yra modeliuojama. (…) Mes matėme dinamiką tų atvejų“, – aiškino politikas.

S. Skvernelis teigė, kad reikėtų cituoti ne tik jo ir R. Karbauskio pasakytus žodžius, bet ir Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių ar ekononomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę.

„Tada kalbėjo, kad nieko nereikia daryti. Tada buvo kalbama, kad nieko nereikia uždaryti, naujų suvaržymų nebereikia, verslo riboti nereikia“, – laidoje kalbėjo S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda

Politikas priminė, kad lapkričio 4 dieną visoje šalyje buvo įvestas karantinas.

„Praktiškai kas savaitę tos sąlygos buvo griežtinamos, atsižvelgiant į situaciją“, – aiškino Seimo narys.

S. Skvernelis tikino, jog ne visi naujosios Vyriausybės priimti sprendimai yra logiški. Tačiau sutiko, kad niekur nedingęs gyventojų mobilumas turi būti ribojamas.

Taip pat S. Skvernelis tvirtino, kad Seimo rinkimai buvo priežastis, kodėl epidemiologinė situacija šalyje itin prasta.

„Bet ne tame, kad bijo kažkas įvesti karantino“, – Delfi laidoje sakė Seimo narys S. Skvernelis.

Tikina, kad būtų priėmę tas pačias priemones

Politikas užtikrintai tvirtino, kad jei spalį nebūtų vykę Seimo rinkimai, Vyriausybė būtų dariusi tuos pačius žingsnius.

„Vyriausybės sprendimai tikrai nebūtų buvę kitokie. Bet mūsų visuomenės nusiteikimas tikrai būtų buvęs kitoks“, – sakė jis.

Parlamentaras išskyrė dvi esmines problemas, dėl kurių epidemiologinė situacija Lietuvoje tokia prasta.

„Kokia didžiausia buvo problema? Ne tik Lietuvoje, prisiminkime pavasarį Italiją. Ten buvo problemos su rinkimais, su retorika. Tai yra į visuomenę buvo įnešta abejonė – ar Vyriausybės, valdžios įvesti sprendimai yra adekvatūs, ar ja pasitikima ir ar reikia tuos nurodymus vykdyti“, – kalbėjo politikas.

Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė

S. Skvernelis laidoje ragino prisiminti pirmąjį karantiną pavasarį.

„Tiek pasitikėjimas Vyriausybė, tiek atskirais ministrais pasitikėjimas buvo maksimaliai išaugęs. Žmonės tikėjo ir pasitikėjo. Bet kada buvo įneštos abejonės, tą darė tuometė opozicija, ji viskuo abejojo ir žmonės pradėjo galvoti. O po Seimo rinkimų legenda, kad draudimų valdžia pasibaigė ir nuėjo užmarštin, davė neigiamą poveikį – kad nieko čia baisaus nėra“, – savo pozicija laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte–Biliene“ dalijosi kadenciją baigęs Vyriausybės vadovas.

Buvęs premjeras S. Skvernelis priminė, kad ir prieš visuotinio karantino paskelbimą buvo imtasi reikalingų priemonių.

„Vyriausybė negalėjo numatyti“

Antradienį Seime buvo patvirtintas kitų metų biudžetas. Jį Seimui pateikė nueinanti Vyriausybė, o savas korekcijas įvedė naujasis ministrų kabinetas. S. Skvernelio Vyriausybė susilaukė kritikos, kad biudžeto projekte nebuvo įtrauktos su koronaviruso suvaldymu susijusios išlaidos.

S. Skvernelis aiškino, kad biudžetas Seimui buvo pateiktas toks, kokia situacija atrodė spalio mėnesį.

„Reikėtų nekalbėti netiesos. Vyriausybė, pateikdama Seimui biudžetą, o tai padarė po pirmojo rinkimų turo. Ir biudžetas buvo suprojektuotas toks, koks reikalingas esamai situacijai. (…) Vyriausybė spalio mėnesį negalėjo numatyti, kad reikės taikyti tam tikras priemones, kad ir susijusias su verslo parama, paskelbus karantiną. Nebuvo tuo metu paskelbto karantino“, – į naujųjų valdančiųjų kritiką atsakė S. Skvernelis.

„Dabar yra kiti sprendimai, kita situacija“, – aiškino parlamentaras S. Skvernelis.