Miestas uždaromas iki sekmadienio vakaro

Nuo šiol Kaunas ima gyventi kitu ritmu, miestas pirmą kartą uždaromas itin ilgam laikotarpiui – pagrindiniuose keliuose įrengti patikros postai veiks iki gruodžio 27 dienos 21 valandos.

Kaip jau buvo praėjusį savaitgalį, į miestą įleidžiami tik čia dirbantys, registruoti, nekilnojamojo turto turintys, ar kitais, neatidėliotinais reikalais vykstantys žmonės. Mieste bei rajone patruliuoja mobilūs policijos ekipažai, galintys sustabdyti bet kurį vairuotoją ir pareikalauti pagrįsti kelionės tikslą.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė minėjo, kad šio, ilgojo uždarymo metu kai kuriuose postuose bus tikrinami ne tik į miestą vykstantys, bet ir iš jo važiuojantys vairuotojai. Patikros taip pat laukia ir visuomeninio transporto keleivių.

Vienas tokių postų, kur tikrinami išvykstantys iš miesto, įrengtas Užnemunės gatvėje. Čia policininkams talkina ir Karo policijos pareigūnai.

Policija tikrina išvykstančius iš Kauno

Ragina pasiruošti dokumentų kopijas

Praėjusį penktadienį 13 val. pradėjus veikti patikros postams policija sulaukė gyventojų nusiskundimų, jog grįžtant po darbo į Kauną eilėje teko laukti ir po 4 valandas. Ypač didelė eilė tuomet buvo susidariusi prie Muravos sankryžos, kai vienu metu į miestą plūstelėjo darbą Laisvojoje ekonominėje zonoje veikiančiose įmonėse baigę žmonės.

„Raginame žmones iš anksto pasirūpinti dokumentais, įrodančiais, kad mieste dirbama ar gyvenama. Tai gali būti Registrų centro išrašas, darbuotojo pažymėjimas, darbdavio raštas. Pareigūnams galima pateikti ir šių dokumentų nuotraukas telefone, tai labai pagreitintų patikrų laiką“, – portalui „Delfi“ sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai O. Vaitkevičienė.

Ji patikslino, kad nemažai laiko atimdavo reikiamų dokumentų neturėjusių vairuotojų bei keleivių patikra. Tai viena priežasčių, dėl ko prie patikros postų formuodavosi spūstys.

Stebint, kaip vyksta patikra ties Muravos sankryža esančiame viename pagrindinių išvažiavimų iš Kauno, tapo akivaizdu, jog didžioji vairuotojų dalis šį policijos raginimą išgirdo. Beveik visi vykstantys turi arba popierines dokumentų kopijas, arba jų nuotraukas telefonuose, todėl patikra užtrunka vos kelias sekundes.

Policija tikrina išvykstančius iš Kauno

Į postus vyko ir girti, ir teisių neturintys vairuotojai

Praėjusio savaitgalio duomenimis, uždarius įvažiavimus į Kauną vykti nebuvo leista 2 tūkst. 333 vairuotojams.

Policijos atstovė O. Vaitkevičienė minėjo, jog didžioji dalis atgal sugrąžintų vairuotojų negalėjo pagrįsti savo kelionės būtinumo, sakė važiuojantys nusipirkti picos, kebabo ar šiaip pasivažinėti. Būta ir ne vieno bandymo gudrauti, kai visas ekipažas, vairuotojas su keleiviais sakė vykstantys pasiimti siuntinio.

Policija tikrina išvykstančius iš Kauno

„Policija tikrai leis nuvykti iki paštomato pasiimti siuntą, tereikia parodyti gautą pranešimą. Tačiau pasiimti siuntinį turėtų vykti vienas žmogus, o ne visa kompanija“, – patikslino O. Vaitkevičienė.

Pasitaikė ir kuriozinių atvejų – policininkams tikrinant automobilius jiems įkliuvo du girti vairuotojai. Vienam jų dėl 1,51 promilę viršijusio girtumo iškelta baudžiamoji byla, kitam pradėta administracinio nusižengimo procedūra.

Taip pat nustatyti 77 Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimai. Pasak policijos atstovės O. Vaitkevičienės, į patikros postus vyko teisę vairuotoji praradę ar jos net neįgiję vairuotojai, kiti neturėjo privalomojo civilinės atsakomybės draudimo, vairavo automobilius be galiojančios techninės patikros.

Iki sausio 4 dienos blokais užtverti šie į Kauną vedantys keliai:

1. Mosėdžio g. / Kražių g.
2. Pravažiavimas nuo 232 kelio link Kuršių g.
3. Išvažiavimas iš A1 į Ašigalio g.
4. Degalinės ir Islandijos pl. garažų masyvo pravažiavimas
5. Partizanų g. išvažiavimas į A1
6. Pravažiavimas nuo A1 nusukimo link Darbo g.
7. Ateities pl. ties įvažiavimu į teritoriją Ateities pl. 50
8. Palemono g. 78F
9. Palemono g. / Kražantės g.
10. Kreidos g. / Titnago g.
11. Medžiotojų g. / Sąnašos g.
12. Juodelynės g. / Dvarų g.
13. A5 / Armoniškių g.

Numatyta ne viena išimtis

Gruodžio 14 d. vyriausybės priimtu nutarimu nustatyta, kad nuo 2020 m. gruodžio 16 d. 00:00 val. iki 2021 m. sausio 3 d. 24:00 val. šalies teritorijoje ribojamas asmenų judėjimas tarp savivaldybių, išskyrus atvejus, kai vykstama:

į savo gyvenamosios vietos savivaldybę;
į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties;
į darbą (darbo reikalais), kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje; į aptarnaujančius tarptautinius keleivių maršrutus oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų;
dėl sveikatos priežiūros paslaugų;
dėl kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykimas į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtinas. Šis ribojimas netaikomas asmenims – vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams, vykstantiems į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio vienam iš šeimos ar namų ūkio narių nuosavybės teise.