Kaip aiškina šios įstatymo pataisos iniciatorė, Laisvės frakcijos narė Morgana Danielė, šiuo metu galiojanti sistema yra neproporcinga ir „nesiremia jokiomis rekomendacijomis bei mokslininkų įrodymais“.

„Dėl to tą reikia keisti ir sureguliuoti bausmes – (kad bausmė būtų taikoma – aut.p.) pagal administracinį kodeksą, o ne pagal baudžiamąjį“, – trečiadienį Seime paaiškino M. Danielė.

Paprašyta įvertinti opozicijos nuogąstavimus dėl minėto įstatymo projekto, M. Danielė atkreipė dėmesį, kad tuomet kalba eina ne apie bausmes, o apie narkotikų politiką.

„Mes suprantame, kad narkotikai yra blogai, kad jie yra žalingi sveikatai, bet mes dabar kalbame apie bausmes – kaip padaryti taip, kad bausmės būtų proporcingos ir kad jos nedarytų žalos mūsų visuomenei“, – teigė parlamentarė.

Jos teigimu, teismo bylų už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų disponavimą skaičius yra išaugęs du kartus.

„Mes turime susipriešinimą su policija, kai ji sulaiko, o represinis aparatas baudžia mūsų jaunus žmones. Tai turime daug pašalinių veiksmų, susijusių su šia represyvia ir neproporcinga baudžiamąja sistema“, – akcentavo M. Danielė.

Politikė taip kalbėjo, kad tikisi sulaukti didelio Seimo narių palaikymo.

„Šie siūlymai yra paremti stipriais mokslo įrodymais. Aš tikiu, kad Seimo nariai per visas diskusijas (…) tikrai sugebės tuos įrodymus išgirsti ir suprasti, kad politinius sprendimus reikia kurti remiantis mokslu“, – teigė Laisvės frakcijos narė.

Šimonytė pritaria, kad klausimą reikia svarstyti

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė antrino iniciatyvos autorei, kad minėtas klausimas turi būti svarstomas.

„Aš esu pasirašiusi to įstatymo projekto teikimą, vadinasi, aš pritariu, kad tas klausimas būtų svarstomas. Kai buvo keletas iniciatyvų ankstesniuose Seimuose, aš taip pat palaikiau jas, kad šis klausimas būtų svarstomas“, – sakė I. Šimonytė.

Ingrida Šimonytė

Ji pabrėžė suprantanti, kad šis klausimas yra jautri tema. Vis dėlto, teigė premjerė, yra geresnių būdu atgrasyti žmones nuo „nelabai išmintingų dalykų“ nei baudžiamoji atsakomybe.

„Siūlymas perkelti atsakomybę iš baudžiamojo kodekso į administracinių nusižengimų kodekso sritį ir taikyti kitas prevencijos priemones – gydymą bei kitą prieinamą arsenalą, manau, yra išmintingesnis dalykas nei taikyti iškart baudžiamąją atsakomybę už tai, ką aš asmeniškai dažnai vertinu kaip kvailą elgesį arba kvailą smalsumą“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Skvernelis iniciatyvai nepritaria: pasekmės gali būti sunkios

Vis dėlto tokiai iniciatyvai griežtai nepritaria opozicija, kuri dažnai šį įstatymo projektą sulygina su narkotikų legalizavimų. Buvęs premjeras teigia, kad pataisos atvertų kelią narkotikų prekeivių pasiteisinimams.

„Tikrai (nepalaikau – aut.p.), nes (projekto iniciatoriai - aut.p.) sako, kad nenori legalizuoti, nekalba apie tai, bet kalbame apie gerokai pavojingesnį dalyką – prekybos legalizavimą. Kai buvo administracinė atsakomybė už nedidelio kiekio disponavimą savo reikmėms, iš esmės tų gatvinių dylerių, kurie platino, platina ir platins narkotines medžiagas mūsų gatvėse pasiteisinimas buvo, kad tas nedidelis kiekis naudojamas savo reikmėms“, – priminė S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis

Jo teigimu, kai yra administracinė atsakomybė, ikiteisminio tyrimų įstaigos negali naudoti baudžiamojo proceso įrankių.

„Atlikti žvalgybos veiklos negali“, – aiškino S. Skvernelis.

Pasak politiko, šios iniciatyvos pasekmės gali būti „labai sunkios“.

„Šis veiksmas, manau, skatina ir legalizuoja prekybos tinklą, gatvinę prekybą, o tiems žmonėms, kurie padaro tą gyvenimo klaidą netyčia ar kitų aplinkybių verčiami, tai reikia ieškoti kitų būdų“, – aiškino „valstiečių“ frakcijos narys, pridūręs, kad teismai, parinkdami bausmę, gali taikyti įvairius metodus.

Antradienį už šią iniciatyvą balsavo 57 parlamentarai, prieš – 24 Seimo nariai, o susilaikė – 20 parlamentarų. Šis įstatymo projektas Seime bus svarstomas dar du kartus – svarstymo ir priėmimo stadijose.