Tikisi, kad vakcinavimas vyks poliklinikose, bet yra ir kitų idėjų

Delfi atsiųstame Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus Povilo Poderskio komentare teigiama, kad kol kas nėra aišku, kokio dydžio siuntomis į šalį atkeliaus vakcinos.

„Pirmoji Lietuvą pasieks Pfizer farmacijos kompanijos „ledo“ vakcina, kuriai yra taikomi ypatingi transportavimo ir laikymo reikalavimai. Ši vakcina bus skirta paskiepyti COVID–19 liga sergantiems pacientams paslaugas teikiančius organizuojančių ligoninių sveikatos priežiūros specialistus.

Kol kas nėra žinoma, kokios kitos vakcinos Lietuvą pasieks artimiausiais etapais ir kokie transportavimo ir laikymo reikalavimai joms bus taikomi, SAM teigimu, vakcinos atkeliaus kas savaitę nedidelio kiekio siuntomis“, – Vilniaus miesto savivaldybės atsakymuose cituojamas P. Poderskis.

Šiuo metu yra planuojama, kad gyventojų vakcinaciją atliks poliklinikos, o gavus aiškesnę informaciją iš Sveikatos apsaugos ministerijos, bus svarstoma galimybė įkurti vakcinacijos centre.

„Galbūt Kaunas tokį vakcinavimo modelį renkasi dėl to, kad daugiau kaip pusė kauniečių yra prisirašę prie privačių šeimos gydytojų kabinetų ir valstybinės įstaigos nesugebės užtikrinti sklandaus vakcinacijos proceso tiek žmogiškųjų išteklių, tiek patalpų atžvilgiu“, – atsakymuose cituojamas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius.

Skiepai nuo koronaviruso

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius P. Poderskis komentare Delfi teigė, jog neatsisakoma minties šiltuoju metu laiku vilniečius skiepyti viešose erdvėse įrengtuose vakcinavimo centruose.

„Jei įprastu būdu laikomos vakcinos Lietuvą pasieks šiltuoju metų laiku ir vienu metu jų bus pateikiama dideliais kiekiais, neatsisakome minties vilniečius skiepyti ir viešose erdvėse tam tikslui laikinai įrengtose vietose ar vakcinavimo centruose“, – atsakymuose cituojamas P. Poderskis.

Nuomosis Kauno centrinį paštą

Antradienį Kauno miesto savivaldybės Tarybos posėdyje dalyvavę politikai vieningai pritarė sprendimui dėl Kauno centrinio pašto nuomos.

Kaip ELTA jau skelbė, šiame pastate bus vakcinuojami miesto gyventojai nuo COVID–19 viruso.
Tam, kaip nuotoliniu būdu vykusiame posėdyje kalbėjo miesto meras Visvaldas Matijošaitis, parinkta kauniečiams puikiai pažįstama, patogi ir lengvai iš daugelio Kauno miesto rajonų viešuoju transportu pasiekiama vieta.

„Už simbolinį vieną eurą ar panašią sumą nuomosimės Centrinio pašto pirmo aukšto patalpas kauniečiams skiepyti. Tai bus tinkamiausias vakcinacijai variantas“, – antradienį sakė meras V. Matijošaitis.

„BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcina šiuo metu yra vienintelė, kurią leista naudoti Europos Sąjungoje.

Pagal bendrą kartu su kitomis ES šalimis vykdomą vakcinų pirkimą į Lietuvą šeštadienį ketinama pristatyti pirmąsias šios vakcinos dozes.

Antradienį vakare sušauktame skubiame Vyriausybės pasitarime Europos Komisijos siūlymu nuspręsta įsigyti dar apie 616 tūkst. šios vakcinos dozių. Jos turėtų atkeliauti antrojoje kitų metų pusėje.