Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo nustatyti 90 eurų bendrą rinkliavą, apimančią prašymo priėmimą ir e. atpažinties priemonės išdavimą.

„Šiuo metu nėra skaičiavimų, kiek dėl šios rinkliavos bus surinkta papildomų lėšų į valstybės biudžetą. Tikėtina, kad plečiant nuotoliniu būdu teikiamų paslaugų pasiūlą, didinant jų naudojimo patogumą, didės e. rezidento statuso siekiančių asmenų skaičius“, – nurodoma Vyriausybės kanceliarijos pažymoje.

Pasak ministerijos, apskaičiuojant rinkliavos dydį, atsižvelgta į Migracijos departamento darbuotojų, dalyvaujančių procese, dviejų valandų darbo užmokestį, taip pat įrangos nuomos išlaidas, pašto paslaugų įkainį ir kita. Numatoma e. atpažinties priemonės vieneto kaina – maždaug 46-54,5 euro (su PVM).

Seimas pernai liepą priėmė pataisas, įteisinančias galimybę užsieniečiams gauti e. rezidento statusą. Toks statusas leis jiems elektroniniu būdu steigti įmones, atidaryti sąskaitas banke ar deklaruoti mokesčius.

Tokio statuso negaus asmenys, jeigu kuri nors valstybė yra įtraukusi į Šengeno informacinę sistemą įspėjimą dėl jo neįsileidimo. Taip pat jeigu asmuo yra įtrauktas į užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvą, nacionalinį sąrašą.