„Šnekant apie vakcinaciją, reikia prisiminti, kad šį gydymo būdą taikome jau 200 metų. <…> Tokia vakcina, kokia mus pasiekė, iš tikrųjų bus naudojama pirmą kartą“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo gydytoja.

Ji pabrėžė, kad praėjus trims savaitėms po pirmojo skiepo, reikės skiepytis dar kartą.

„Mokslininkai yra numatę, kad reikalinga revakcinacija po 21 dienos ir po tų trijų savaičių pakartotinės vakcinacijos praėjus savaitei, jau galima sakyti, kad imuninė sistema bus pasiruošusi apsiginti“, – aiškino medikė.

„Sulig pirma vakcinos doze negalima įgyti imuniteto“, – pabrėžė ji.

Pasak jos, ši vakcina, kaip ir kiekvienas vaistas gali turėti šalutinių poveikių, tačiau jie nėra labai dažni.

„Vaisto kūrėjai sako, kad dažnesni šalutiniai poveikiai galėtų būti karščiavimas, raumenų skausmai, skausmas injekcijos vietoje. „Dažni“ tai reiškia pasitaikantys daugiau negu 1 iš 10 paskiepytųjų. Bet apskritai pašalinės reakcijos yra nedažnos“, – sakė I. Bajoriūnienė.

Žiniasklaidoje nuskambėję atvejai apie sunkias anafilaksines reakcijas, pasak jos, buvo tik trys išimtys iš kelių šimtų tūkstančių, – ši pašalinė reakcija labai reta. Taip pat, pasak medikės, tik pavieniais atvejais pasitaiko ir alergijos.

„Alergija galėtų būti bet kuriam iš vakcinos komponentų, tačiau tyrėjai nustatė, kad šios vakcinos alerginės reakcijos yra ypač retos“, – teigė Kauno klinikų gydytoja.

Šios savaitės pabaigoje Lietuvą pasieks preliminariai apie 10 tūkst. „BioNTech-Pfizer“ vakcinos nuo COVID-19 dozių. Pirmuosius skiepyti planuojama medicinos darbuotojus.