„Už“ balsavo 57 parlamentarai, „prieš“ – 24 Seimo nariai, susilaikė – 20 parlamentarų. Šis įstatymo projektas Seime bus svarstomas dar du kartus – svarstymo ir priėmimo stadijose.

Šios įstatymo pataisos iniciatorė yra Laisvės frakcijos atstovė Morgana Danielė.

Parlamente pateiktu įstatymo projektu siekiama, kad asmenims už mažų narkotinių medžiagų turėjimą, nesiekiant jų platinti, būtų taikoma ne baudžiamoji, bet administracinė atsakomybė. Siūlomos esamo reguliavimo pataisos numato, kad už nedidelio kiekio narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų gaminimą, perdirbimą, įgijimą, laikymą, gabenimą ir siuntimąsi be tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, būtų užtrauktas įspėjimas arba bauda nuo dvidešimt iki vieno šimto eurų.

Jei minėtas pažeidimas būtų padarytas pakartotinai, jis užtrauktų baudą nuo vieno šimto iki dviejų šimtų eurų.

Siūlo pereiti prie kitos sistemos

Parlamento salėje įstatymo projektą pristatė jo iniciatorė M. Danielė.

„Pats svarbiausias mūsų strategijos aspektas – perėjimas nuo bausme grįstos sistemos prie nukreiptos į sveikatą. Šis pokytis mus atvedė į mokslo įrodymais grįstą narkotikų politiką, kurioje svarbią vietą užima žmogaus teisės. Pirmą kartą Lietuva atsižvelgė į visus kertinius narkotikų politikos aspektus. Tai nėra mano žodžiai.

Tuos žodžius Jungtinėse Tautose (JT) pernai metais tarė Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Aš ten buvau ir beprotiškai didžiavausi mūsų šalimi, prie manęs priėjo kitų šalių delegacijų atstovai, specialistai ir gyrė už mokslu grįstą ir pažangų mūsų valstybės požiūrį, puikią ministro kalbą.

Todėl šiandien šioje salėje aš žiniau, kad bus daug politikavimo, bet kad mes visi šiuo klausimu sutariame. Turime visas reikiamas žinias apie tai, kad šiuo metu Lietuvoje veikianti sistema yra ydinga – baudžiamoji atsakomybė yra perteklinė, mokslo įrodymai jau seniai ir aiškiai rodo, kad baudžiamieji įstatymai nemažina nei narkotikų paplitimo visuomenėje, nei jų vartojimo“, – kalbėjo ji.

Parlamentarė savo kalboje akcentavo, kad dekriminalizuoti disponavimą mažais narkotinių medžiagų kiekiais be tikslo platinti ragina ir JT, ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Pasak jos, mokslo įrodymai liudija, kad baudžiamasis persekiojimas didina žalą žmonių gyvenimams ir visai valstybei.

Apsunkina teisėtvarkos sistemą

M. Danielė pabrėžė, kad esamas reguliavimas nepagrįstai apkrauna teisėtvarkos sistemą ir neproporcingai paveikia jaunus žmones.

„Per trejus metus Lietuvoje dukart išaugo mažareikšmių bylų skaičius, dėl ko vilkinasi ir tikrai svarbių, kartais net rezonansinių bylų nagrinėjimas. Daugybė valstybės pareigūnų – tyrėjų, prokurorų ir teisėjų, šiandien gaišta laiką spręsdami bylas už 0,06 THC pelenuose. Tačiau iki šiol į jų prašymą sureguliuoti bausmių proporcingumą nebuvo atsižvelgta“, – sakė ji.

„Sureguliuokime bausmes taip, kad jos nebedarytų žalos, ir investuokime į tas priemones, kurios šiandien yra veiksmingiausios: prevenciją, žalos mažinimą ir gydymą. Padėkime mūsų policijai ginti, saugoti ir padėti – dalyvauti padedant priklausomiems asmenims, kreipiant juos į gydymo įstaigas.

Bausmės elementas išlieka, bausmės žinutė yra siunčiama – vyks Administracinio teismo darbas, atvejai bus svarstomi, bus mokamos baudos, bus kreipiama pas specialistus ir, esant poreikiui, į gydymą“, – aiškino Laisvės frakcijos narė.

Baudžiamoji atsakomybė – už didesnius kiekius

Vadovaujantis siūlymu, bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų baužiamas būtų asmuo, kuris neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė didesnį nei nedidelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagas neturėdamas tikslo jų parduoti ar kitaip platinti. Jei asmuo savo noru kreiptųsi dėl pagalbos ar norėdamas atiduoti narkotines medžiagas, jis būtų atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Įstatymo projekte rašoma: „Asmuo, kuris savo noru kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar kreipėsi į valstybės instituciją norėdamas atiduoti neteisėtai pasigamintas, įgytas, laikytas be tikslo platinti narkotines ar psichotropines medžiagas, atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už vartotų ar atiduotų narkotinių ar psichotropinių medžiagų gaminimą, įgijimą ir laikymą.“

Nedielis ir didelis narkotinių medžiagų kiekis nustatomas ir reglamentuojamas, vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos jau patvirtintomis rekomendacijomis. Su jomis susipažinti galima čia.

Po šia iniciatyva pasirašė 39 Seimo nariai: M. Danielė, Kazys Starkevičius, Gabrielius Landsbergis, Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Stasys Šedbaras, Tomas Vytautas Raskevičius, Silva Lengvinienė, Ieva Pakarklytė, Marius Matijošaitis, Vytautas Mitalas, Simonas Gentvilas, Virgilijus Alekna, Andrius Bagdonas, Evelina Dobrovolska, Artūras Žukauskas, Kasparas Adomaitis, Paulė Kuzmickienė, Žygimantas Pavilionis, Dovilė Šakalienė, Gintautas Paluckas, Linas Jonauskas, Domas Griškevičius, Tomas Bičiūnas, Dalia Asanavičiūtė, Jurgita Sejonienė, Audrius Petrošius, Arūnas Valinskas, Eugenijus Gentvilas, Kęstutis Glaveckas, Jonas Gudauskas, Matas Maldeikis, Kristijonas Bartoševičius, Vytautas Kernagis, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Justas Džiugelis.

Po iniciatyva pasirašę buvo, tačiau savo parašus atsiėmė parlamentarai Antanas Guoga ir Vytautas Gapšys.