Užsienyje įstrigusi lietuvė Justina Partikė socialiniuose tinkluose savo sekėjams aiškino, kad situacija yra „žiauriai liūdna“.

Anglijoje su vyru užstrigusi lietuvė Justina automobiliu bandė patekti į Prancūziją, tačiau nepavyko. Ji visomis išgalėmis bandė grįžti į Lietuvą, nes ten liko devynerių metų vaikas.

„Grįžom namo, baigiu išverkti visas akis. Nes mintis realiai viena – kaip devynerių metų vaikučiui, kuris skaičiuoja dienas iki Kalėdų ir labai jų laukiam, kaip jam paaiškinti, kad Kalėdų senis, deja, užstrigęs“, – kalbėjo lietuvė.

Sutuoktiniams teko pirkti per tūkstantį eurų kainuojančius lėktuvo bilietus į Varšuvą, jau užsakyti ir autobuso bilietai į Vilnių. Lenkija skrydžius iš Jungtinės Karalystės uždraudė pirmadienį.

„Būsime Lenkijoje kiek prieš vidurnaktį, tai tikimės, kad viskas bus gerai, laikom kumščius“, – LNK žinioms kalbėjo J. Partikė.

Moteris piktinosi, kad Lietuva, kitaip nei Lenkija, nesirūpina savo piliečiais.

Anglijoje šiuo metu įstrigusi ne tik Justina, socialiniuose tinkluose pilna žinučių ir klausimų – kaip išvykti iš Jungtinės Karalystės. Tačiau visi keliai uždaryti. To nepadarysi nei automobiliu, nei traukiniu, nei keltais, nei lėktuvais.

Anglijoje įstrigęs lietuvis Aleksandr Marjenkov sakė, kad situacija tikrai apmaudi.

„Buvo planai sugrįžti į Lietuvą Kalėdoms. Kaip jau ir galvojau sugrįžti su visam, po dešimtiems metų gyvenimo Jungtinėje Karalystėje“, – LNK žinioms sakė jis.

Dar kiti įstrigo atvažiavę tiesiog su reikalais.

„Kai kurie žmonės labai suprantamai buvo atvykę į Jungtinę Karalystę tik keletui dienų, sutvarkyti tam tikrų dalykų. Ir bandant grįžti pas šeimas labai nusivylė, nes čia giminių neturi. Jie turėjo grįžti atgal į viešbutį. Tai nuotaikos labai nešventinės ir nekalėdinės, niūrios“, – teigė Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Alvija Černiauskaitė.

Kiti lietuviai į Tėvynę grįžti spėjo, tačiau nežino, kada galės parvykti atgal į Angliją.

„Aš turėsiu tą didelę laimę Kalėdas sutikti su savo šeima. Tik tiek, kad lieka vienas neaiškumas, kaip čia bus grįžti namo į Jungtinę Karalystę, bet šie metai ir taip yra pilni neaiškumo“, – kalbėjo į Lietuvą grįžusi Viktorija Rinkevičiūtė.

Vilniaus oro uoste per pandemiją daug žmonių nesutiksi. O atšaukus skrydžius iš Jungtinės Karalystės jame dar tuščiau. Šventėms grįžti negalės tūkstančiai žmonių. Oro uostai skaičiuoja, kad iš viso buvo atšaukta net 101 skrydis.

Vien šią savaitę iš Jungtinės Karalystės turėjo atvykti 7 tūkst., išvykti – 3 tūkst. žmonių.

„Kitą savaitę, natūralu, kad dėl švenčių tas srautas būtų buvęs mažesnis – apie 6–7 tūkst. bendrai. Tai iš viso iki metų pabaigos būtų apie 16 tūkst. keleivių, tiek atvykstančių, tiek išvykstančių iš Didžiosios Britanijos“, – LNK žinioms sakė Lietuvos oro uostų aviacinių paslaugų skyriaus vadovas Aurimas Stikliūnas.

Nežinia, ką daryti ir per Londoną jungiamaisiais skrydžiais skrendantiems asmenims.

Valdžia Lietuvos piliečius ragino nekeliauti.

„Net ir kelionės sausuma yra apribotos. Tikrai ko norėtume paprašyti – susilaikyti nuo kelionių, nes bet koks judėjimas, judant sausuma, ar oru, keliautojai gali susidurti su dideliais trukdžiais“, – pirmadienį po Vyriausybės posėdžio sakė susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Jis kalbėjo, jog ir susisiekimas sausuma su kitomis ES šalimis bus griežčiau kontroliuojamas, bus sunkiau kirsti Latvijos, Lenkijos sienas.

Keliauti į ir iš Jungtinės Karalystės negalės ne tik žmonės, bet ir kalėdiniai siuntiniai.

Kaip LNK žinias informavo „DPD Lietuva“ komunikacijos vadovas Tomas Vaišvila, nuo pirmadienio stabdomos ir siuntos į Jungtinę Karalystę ir iš jos.

Siuntos nenukeliaus ir į Airiją, o žmonės patyrę finansinių nuostolių turėtų kreiptis į oro linijas.