Antradienį tai numatančias Administracinių nusižengimų ir Baudžiamojo kodeksų pataisas parlamentarų grupės vardu Seimui ketina pateikti Seimo Laisvės frakcijos narė, Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Morgana Danielė.

Pagal projektą, nedidelio kiekio narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų gaminimas, perdirbimas, įgijimas, laikymas, gabenimas ir siuntimasis be tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, užtraukia įspėjimą arba baudą nuo dvidešimt iki šimto eurų.

Toks administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtrauktų baudą nuo šimto iki dviejų šimtų eurų.

Siūlomos kodekso pataisos numato, kad asmuo, kuris kreipėsi į valstybės instituciją norėdamas atiduoti neteisėtai pasigamintas, įgytas, laikytas ar parsiųstas narkotines, psichotropines ar kitas psichiką veikiančias medžiagas, būtų atleidžiamas nuo administracinės atsakomybės už tokius veiksmus.

Taip pat siūloma numatyti administracinę atsakomybę už narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimą viešose vietose arba apsvaigusio nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmens pasirodymą viešose vietose.

Numatyta, kad už tokį administracinį nusižengimą gali būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).

Siūloma kodekse įteisinti, kad už tokius administracinius nusižengimus, padarytus viešojoje vietoje vykstančiame renginyje, gali būti skiriamas draudimas lankytis viešosiose vietose vykstančiuose renginiuose nuo vieno mėnesio iki vienų metų.

Baudžiamajame kodekse siūloma numatyti, kad tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė didesnį nei nedidelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų neturėdamas tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Pagal projektą, asmuo, kuris savo noru kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar kreipėsi į valstybės instituciją norėdamas atiduoti neteisėtai pasigamintas, įgytas, laikytas be tikslo platinti narkotines ar psichotropines medžiagas, būtų atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už vartotų ar atiduotų narkotinių ar psichotropinių medžiagų gaminimą, įgijimą ir laikymą.

Projekto autoriai mano, kad siūlomas teisinis reguliavimas „turės teigiamą poveikį kriminogeninei situacijai, nes pradėjus taikyti į visuomenės sveikatą nukreiptas priemones, žymiai sumažės nusikalstamų veikų, susijusių su nelegalių medžiagų priklausomybe skaičius“.

„Nukreipimas dalyvauti tikslinėse aprobuotose elgesį keičiančiose ar į gydymą nukreiptose intervencinėse programose mažina asmenų recidyvumą ir turi didelį prevencinį poveikį“, – sakoma dokumentų aiškinamajame rašte.

Šiuo metu galiojantis Administracinių nusižengimų kodeksas numato administracinę atsakomybę tik už narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimą be gydytojo paskyrimo.

Galiojančiame Baudžiamajame kodekse numatytas baudžiamasis nusižengimas už neteisėtą disponavimą (gaminimą, perdirbimą, įgijimą, laikymą, gabenimą ar siuntimą) nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų neturint tikslo jų parduoti ar kitaip platinti.