„Turbūt pats svarbiausias dalykas yra tas didelis emocinis šokas, nes nepamatysiu šeimos, negalėsiu grįžti namo, kur nebuvau jau pusę metų. Mama netgi verkė po Vyriausybės posėdžio, bet bandžiau nuraminti“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo Bristolio universitete studijuojantis Paulius Mačiulaitis.

„Dabar likau vienas, įstrigau Londone, nežinau, kur praleisiu Kalėdas ir šį šventinį laikotarpį, nes giminių ar artimų žmonių čia neturiu, o dabar Londone buvo įvesta 4 lygio koronaviruso sistema – žmonės negali palikti savo gyvenamosios vietos, išvykti iš miesto. Kadangi aš gyvenu Bristolyje, kuris yra už trijų valandų kelio nuo Londono, aš nežinau, ar man išvis pavyks grįžti į savo miestą“, – sakė jis.

Vaikinas baiminasi, kad nepavyks susigrąžinti ir kelionei išleistų pinigų.

„Reikėjo nusipirkti bilietus į Londoną, visi oro uostai yra už Londono ribų, į Lutono oro uostą kelionė būtų užtrukusi dar 2 valandas. Reikėjo važiuoti ne vienu traukiniu, ne vienu autobusu, už kuriuos pinigų aš tikrai nebeatgausiu, o JK viešasis transportas yra gana brangus. Taip pat manau, kad nepavyks susigrąžinti pinigų už skrydžius, arba procesas bus labai sunkus“, – kalbėjo P. Mačiulaitis.

Ieško kitų būdų grįžti

Pasak laikinosios lietuvių bendruomenės pirmininkės Alvijos Černiauskaitės, ypač skaudžiai į naujus ribojimus sureagavo tie, kurie sekmadienį apie tai negirdėjo ir ryte nuskubėjo į oro uostą.

„Kai kurie vyko su labai rimtomis priežastimis – į laidotuves arba aplankyti sunkiai sergančiųjų. Aišku, tie, kurie vyko atostogų, praleisti Kalėdas su giminėmis, taip pat sureagavo skaudžiai“, – sakė ji.

Anot jos, yra žmonių, kurie įstrigo Londone atvykę čia vos keletui dien, taip pat tokių, kurie į Lietuvą grįžta iš kitų šalių jungtiniais skrydžiais.

„Į mus kreipėsi keletas šeimų, kurios grįžta iš šiltųjų kraštų ir turėjo rytoj ir poryt per Londoną skristi į Lietuvą. Jie šiuo metu derina su oro linijomis, kad galbūt galėtų skristi per Paryžių ar Frankfurtą.“

Nespėję sugrįžti į Lietuvą JK lietuviai, pasak A. Černiauskaitės, domisi, kaip galima būtų sugrįžti kitais būdais.

„Buvo keletas komentarų lietuvių grupėse, kaip galima būtų keliauti sunkvežimiais ar kitais būdais, tačiau Prancūzija buvo užsidariusi 48 valandoms, ir žmonės laukė. Šiuo metu pranešta, kad prekės galės būti gabenamos. Tai kaip elgsis JK esantys lietuviai, dar neaišku“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo ji.

Įspėja planuojančius keliones

Susisiekimo ministras Marius Skuodis pabrėžia, kad iš Lietuvos į JK skrydžiai nėra ribojami, tačiau konkretūs sprendimai priklausys nuo avialinijų.

„Jei lėktuvai neatvyksta į Lietuvą, tai klausimas, kiek yra lėktuvų, kurie galėtų išvykti“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo jis.

Anot ministro, šiuo metu ES liko tik kelios šalys, kurios neįvedė ribojimų skrydžiams iš JK. Artimiausiu metu bus ieškoma bendro šalių narių sutarimo, ką daryti su žmonių judėjimu.

„Šiuo metu Briuselyje kalbasi medicinos ekspertai. Klausimas, koks tas virusas, kokia tai atmaina, ar standartiniai testai, kuriuos taikome, leidžia jį atpažinti. Kai medicinos ekspertai tars savo žodį, būtini koordinuoti valstybių narių veiksmai, kad galėtume atnaujinti judėjimą“, – aiškino jis.

Ministras įspėja, kad Lietuvoje išliekant vienai sudėtingiausių situacijų dėl koronaviruso pasaulyje, planuojantys keliones gali susidurti su daugiau ribojimų.

„Žinome, apie latvių preventyvius veiksmus Lietuvą pripažįstant stipriai paveikta šalimi, su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis, lygiai taip pat gali kilti pasekmių lietuviams keliaujant į kitas šalis“, – perspėjo M. Skuodis.