Karantino visoje šalyje paskelbimo nutarimo projekte įrašytas šis sakinys.

„Nuo 2020 m. gruodžio 21 d., 04.00 val., iki 2020 m. gruodžio 31 d., 00.00 val., draudžiami skrydžiai keleiviams vežti iš Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės į Lietuvos Respubliką. Išimties tvarka skrydžiai gali būti vykdomi tik gavus Lietuvos transporto saugos administracijos išduotą atskirą leidimą, atsižvelgiant į sveikatos apsaugos ministro, užsienio reikalų ministro arba vidaus reikalų ministro teikimą.“

Jam pritarė ir ministrų kabinetas.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad šalys sprendimus priima savarankiškai.

„Šalys sprendimus priima greitai ir savarankiškai. Todėl atsižvelgdami į VESK posėdžio pasiūlymą, kuris buvo labai detaliai analizuotas, SAM teikia tokį siūlymą svarstyti“, – teigė ministras.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis Vyriausybės posėdyje teigė, kad krovininiams skrydžiams jokie draudimai nėra įvedami.

„Įvertinus situaciją, kad mums posėdžiaujant kai kurie lėktuvai kyla, mes apsidrausdami siūlytume numatyti, jog keleiviniai skrydžiai, tai, kas susiję su kroviniais, Vyriausybė nieko dėl to nesako, jie leidžiami. Vyriausybė nesiūlo drausti skrydžių į Jungtinę Karalystę“, – pabrėžė jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad tikėtina, jog šie draudimai bus pratęsti.

„Geriau dabar priimti apribojančius sprendimus, o toliau, jeigu matysime, kad atsiranda daugiau aiškumo, kuris keičia situaciją, tuomet, žinoma, visada paprasčiau apribojimą atšaukti, negu jį pavėluotai įvesti. Taigi šiandien turime ant stalo karantino nutarimo pakeitimą, kuris uždraustų skrydžius iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą. Atitinkamai apribojimas galiotų kurį laiką“, – posėdyje kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė.

Ji pridūrė, kad sprendimai koordinuojami su kitomis Baltijos šalimis, tačiau „gaila, kad neturime kol kas europinio sprendimo“, nors ir yra ketinimų šį klausimą iškelti Europos Sąjungos lygiu.

Apie tai paskelbta sekmadienio vakarą, po vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės sušaukto skubaus Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos (VESK) posėdžio.

Belgija ir Nyderlandai jau priėmė sprendimus dėl skrydžių draudimo iš Didžiosios Britanijos.

Nuo gruodžio 14 d., 13 val., iki gruodžio 20 d., 13 val., iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą atvyko 3485 keleiviai: į Vilniaus oro uostą – 2139 asmenys, į Kauno oro uostą – 1346.

M. Skuodis sekmadienį vakare savo socialiniame tinke „Facebook“ rašė:

„Ką tik Vyriausybėje priėmėme sprendimą nuo pirmadienio ryto (4.00 val.) iki gruodžio 31 d. preventyviai stabdyti visus keleivinius skrydžius iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą.

Sprendimą priėmėme, atsižvelgdami į šiuo metu turimą informaciją apie Jungtinėje Karalystėje galimai itin sparčiai plintančią naują COVID-19 atmainą ir intensyvias konsultacijas su kaimyninėmis šalimis.

Prognozuojame, kad tai palies kitą savaitę iš Jungtinės Karalystės į Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostus planuojančius atvykti apie 7000 keleivių. Neišvengiami sutrikimai ir tiems, kurie planuoja išvykti, nors skrydžiai į Jungtinę Karalystę ribojami nebus.

Iš mūsų artimiausių kaimynų taip pat susisiekimą iš Jungtinės Karalystės stabdo Latvija, Estija, Vokietija. Šiuo metu sprendžia Lenkija.

Žinome ir apie Prancūziją. Apie sprendimus jau viešai paskelbusios Beniliukso šalys, Italija. Artimiausiu metu tikimės ir bendro ES sprendimo.

Kaip žmogui, 2 m. gyvenusiam Londone ir nuolat skraidžiusiam stabdomais reisais, toks sprendimas neabejotinai nemalonus. Puikiai suprantame ir sprendimo pasekmes keliaujantiems jungtiniais skrydžiais per Jungtinę Karalystę, įvairiausias individualias aplinkybes.

Dėl sprendimo asmeniškai iš tiesų apgailestauju, bet jam visiškai pritariu. Kaip ir kiti Vyriausybės nariai.

Jei tik Lietuvoje turėtumėme kitokius testavimo pajėgumus, galbūt būtų ir kitų alternatyvų. Deja, dabar yra taip, kaip yra... Ir šią problemą turėsime išspręsti.“

Vyriausybės kanceliarija išplatintame pranešime pažymi, kad stabdyti visus keleivinius skrydžius iš Jungtinės Karalystės vieningai priėmė visos trys Baltijos šalys.

Primename, kad Anglijos vyriausiasis gydytojas Chrisas Whitty‘is šeštadienį pranešė, kad Didžiojoje Britanijoje aptikta nauja koronaviruso atmaina. Tyrimai esą parodė, kad šis virusas plinta sparčiau nei ligšiolinis variantas. Tačiau nėra duomenų, kad viruso mutacija lemtų ir didesnį mirštamumą. Informacija perduota PSO.