Jungtinėje Karalystėje plintant naujai koronaviruso atmainai, Nyderlandai ir Belgija jau uždraudė skrydžius iš tos šalies. Kaip sekmadienį BNS sakė susisiekimo ministras Marius Skuodis, Lietuvos Vyriausybė sprendimus dėl skrydžių iš JK valstybės priims artimiausiu metu.

VRM teigimu, nuo gruodžio 14 dienos 13 val. iki šio sekmadienio 13 val. iš Britanijos į Lietuvą atvyko 3485 keleivių: į Vilniaus oro uostą atvyko – 2139 asmenys, į Kauno oro uostą – 1346.

Žiniasklaida: Merkel nori užverti Europos sienas britams

Vokietijos vyriausybė, anot vokiečių laikraščio „Bild“, dėl naujos koronaviruso atmainos nori visiškai stabdyti keliones iš Didžiosios Britanijos į Europą. Ši priemonė įsigaliotų jau nuo ateinančio vidurnakčio. Tada iki sausio 6 dienos pradžioje būtų draudžiami visi skrydžiai iš Didžiosios Britanijos, rašo laikraštis, remdamasis šaltiniais vyriausybėje. Vėliau galimai nekursuotų ir traukiniai bei keltai.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel dar sekmadienį telefonu kalbėsis su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, kad inicijuotų atitinkamą akciją Europos mastu. Esą būtina užverti vartus virusui. Vokietija šiuo metu pirmininkauja ES.

Šios iniciatyvos priežastis yra Anglijos pietryčiuose aptikta nauja koronaviruso atmaina, kuri, pirmaisiais duomenimis, yra labiau užkrečiama nei ligšioliniai viruso variantai.

PSO Europos skyrius ragina imtis griežtesnių veiksmų dėl naujos viruso atmainos

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragina savo nares Europoje stiprinti priemones prieš pandemiją, Jungtinėje Karalystėje plintant naujos atmainos virusui, sekmadienį naujienų agentūrai AFP nurodė organizacijos Europos skyrius.

Už JK ribų apie devynis atvejus, kai žmonės užsikrėtė naujos atmainos virusu, pranešta Danijoje; po vieną atvejį užfiksuota Nyderlanduose ir Australijoje, nurodo PSO.

„Visoje Europoje, kur [virusas] plinta plačiai ir intensyviai, šalims reikia stiprinti savo kontrolės ir prevencijos metodus“, – sakė PSO Europos skyriaus atstovė.

Ši Jungtinių Tautų agentūra taip pat paragino savo nares visame pasaulyje „kiek įmanoma plėsti SARS-CoV-2 virusų sekoskaitą (sekvenavimą) ir skelbti gautus duomenis, ypač tais atvejais, kai randamos tos pačios susirūpinimą keliančios mutacijos“, nurodė atstovė.

Kelios Europos šalys sekmadienį nusprendė sustabdyti visus skrydžius iš Didžiosios Britanijos, kur aptiktas „nekontroliuojamai“ plitęs naujos atmainos koronavirusas.

PSO atkreipė dėmesį į „preliminarius požymius, kad šios atmainos virusas galbūt gali lengviau plisti tarp žmonių", ir į „preliminarią informaciją“, kad ši atmaina gali paveikti kai kurių diagnostinių testų parametrus.

PSO neturi įrodymų, kad naujos atmainos virusas nulemia kitokį ligos sunkumo laipsnį, bet „tai taip pat tiriama“.

JK sveikatos sekretorius: naujoji koronaviruso atmaina „buvo nekontroliuojama“

Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas sekmadienį pareiškė, kad vyriausybė paskelbė griežtą karantiną pietryčių Anglijoje, nes nauja, labiau užkrečiama koronaviruso atmaina buvo „nekontroliuojama“.

„Veikėme labai greitai ir ryžtingai, – „Sky News“ sakė M. Hancockas. – Deja, naujoji atmaina buvo nekontroliuojama. Turime ją suvaldyti.“

Pasak M. Hancocko, padėtis yra „baisiai rimta“.

„Bus labai sunku ją suvaldyti, kol neišplatinsime vakcinos“, – sakė jis.

Atrodo, kad mokslininkai naujos atmainos virusą pirmąkart nustatė vienam pacientui rugsėjo mėnesį.

Susan Hopkins iš Anglijos visuomenės sveikatos agentūros (Public Health England, PHE) „Sky News“ sakė, kad modeliavimu nustačius visą naujos viruso atmainos rimtumą agentūra penktadienį informavo vyriausybę.

S. Hopkins patvirtino JK ministro pirmininko Boriso Johnsono pateiktą informaciją, kad naujos atmainos virusas gali būti 70 proc. labiau užkrečiamas.

B. Johnsonas šeštadienį paskelbė, kad Londono ir pietryčių Anglijos gyventojai negalės išeiti iš namų be būtino reikalo, siekiant sulėtinti naujos koronaviruso atmainos plitimą.

Jis paliepė nuo sekmadienio įvesti naujus suvaržymus Londone ir pietryčių Anglijoje – šiame regione galios „ketvirtojo lygio taisyklės“, „šių regionų gyventojai privalo likti namuose“ mažiausiai iki gruodžio 30 dienos.

Tokiu būdu siekiama sulėtinti naujausio koronaviruso sklaidą teritorijose, kur jis dar neišplito.

Naujosios priemonės reiškia, kad apie trečdalis Anglijos gyventojų per Kalėdas negalės keliauti ir susitikti su kitais žmonėmis.

Europos šalys sekmadienį imasi uždrausti skrydžius iš JK.

Sekdamas Nyderlandų, kurie sekmadienį uždraudė visus keleivinių lėktuvų skrydžius iš JK, pavyzdžiu Berlynas rimtai svarsto panašų draudimą skrydžiams iš Britanijos ir Pietų Afrikos, sakė šaltinis Vokietijos vyriausybėje.

Nyderlandų draudimas įsigaliojo 6 val. (7 val. Lietuvos laiku) ir galios iki sausio 1-osios. Kaimyninė Belgija taip pat paskelbė, kad nuo vidurnakčio mažiausiai vienai parai uždraudžia atskristi lėktuvams ir atvykti traukiniams iš Britanijos.