Moteris naujienų portalui tvirtino, kad dabar jai labai reikia susitvarkyti šiuos dokumentus, ir mano, jog draudimo be priežasties judėti laikotarpiu tai yra aktualu didžiajai daliai gyventojų.

„Pažymą apie turtą ar gyvenamąją vietą siunčia paštu arba reikia eiti pasiimti į skyrių. Pvz., man nebuvo galimybės atsisiųsti jos internetu – šiais laikais! Negana to, norint atsiimti pažymą reikia užsiregistruoti, ir artimiausias laikas – gruodžio 28 d., t. y. jau po švenčių, nors pažyma užsakyta 12.14.“

Pasak jos, prieiti prie RC duomenų galima per savitarną, todėl registravosi per el. bankininkystę.

„Man reikia išrašo apie turimą nekilnojamąjį turtą Kaune. Viską sutvarkiau internetu, sumokėjau mokestį ir t. t., bet pasirinkti, kaip gauti pažymą, buvo tik 2 galimybės. Šiandien gavau pranešimą, kad pažymą galiu atsiimti, tik turiu užsiregistruoti. Artimiausias laikas – gruodžio 28 d.

Jeigu aš registruojuosi per e. bankininkystę, tai tas pats, kas el. parašas, arba RC galėtų pažymą įdėti į mano savitarnos puslapį – kaip, pvz., aš galiu pažiūrėti, kas domėjosi mano duomenimis. Kažkodėl tą pažymą atsiunčia internetu, ją gali atsidaryti prisijungęs prie savitarnos, net nereikia siųsti nieko.“

Moters teigimu, jos močiutei yra 101 m. ir senolė gyvena viena bute. Pagal galiojančią tvarką, pas tokį žmogų galima važiuoti, jeigu jam reikia pagalbos. Kiti giminaičiai irgi negali aplankyti, nes gyvena Kauno rajone.

„Reikia nuvažiuoti, bet kaip įrodyti policijai kelyje, kad turiu tokią močiutę ir kad butas, kuriame ji gyvena, yra padovanotas man, jeigu iš RC gausiu duomenis tik 28 dieną. Pusbrolis, kuris ją irgi prižiūri, kaip ir mano sesuo, abu gyvena Kauno raj., tai irgi neturi teisės įvažiuoti į Kauno miestą“, – keblią situaciją išdėstė ji.

„Delfi“ susisiekė su Registrų centro atstovu spaudai Mindaugu Samkumi, šis nurodė, kad tokią pažymą galima atsiimti paštu, el. paštu arba klientui atvykus pačiam. Vis dėlto jis nesutiko, kad pažyma dėl turimo nekilnojamojo turto yra tapatu dokumentui apie asmenis, kurie domėjosi registre tvarkomais kito asmens duomenimis.

„Pirmuoju atveju ta informacija yra labai jautri, todėl ir negalima jos gauti tik prisijungus per elektroninę bankininkystę. Tam ir reikia asmens prašymo su jo parašu.“

Pasak atstovo, parašas gali būti ir mobilusis, jeigu prašymas siunčiamas el. paštu.

„Vis dėlto galbūt šiai klientei reikėjo nurodyti prieš siunčiant prašymą, kad reikia skubos tvarka. Tuomet jį būtų gavusi tą pačią dieną, tik paslaugos kaina pabrangtų dvigubai. Dabar laisvų dienų užsiregistruoti pasiimti pažymą yra nuo kitos savaitės“, – sakė jis.

Taip pat gyventojams priminė, kad, pavyzdžiui, pažymą dėl gyvenamosios vietos nemokamai gali išduoti ir savivaldybė.

Mobilųjį parašą galima gauti ir karantino metu

„Delfi“ kalbinti „Tele-2“ ir „Telios“ atstovai spaudai teigė, kad mobiliojo parašo paslauga ir karantino metu klientams suteikiama.

„Tele-2“ laikosi 15 minučių kontakto taisyklės, todėl gali tekti palaukti už salono durų. Pas mus išankstinės registracijos atvykti nereikia“, – tikino „Tele-2“ atstovas Andrius Baranauskas.

„Telios“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis teigė, kad į jų specialias „kapsules“ reikia iš anksto užsiregistruoti, bet irgi neturėtų kilti bėdų susikurti mobilųjį parašą.

„Taip, ši paslauga labai svarbi, kai pasirašomos sutartys arba tvarkomi kiti reikalai nuotoliniu būdu, todėl tokią paslaugą teikiame ir dabar.“