Tikrins ir naktį

Iš viso šalyje savaitgalį dirbs daugiau kaip 900 policijos ekipažų, jiems taip pat talkins daugiau nei 300 šaulių, 270 pasieniečių bei apie pusšimtis karo policininkų.

„Nuo penktadienio 13 valandos perėjome į žymiai intensyvesnį savo veiklos režimą, žymiai aktyviau kontroliuosime asmenis, judančius iš vienos savivaldybės į kitą ir tai darysime, visoje Lietuvoje yra beveik 250 postų, kurie dirbs iki 21 valandos ir policijos pareigūnai preciziškai tikrins kiekvieną automobilį, kiekvieną keleivį, kuris bandys kirsti postą.

Tik įsitikinę, kad vairuotojai ir keleiviai turi teisę vykti į kitą savivaldybę, juos praleis, kitu atveju vairuotojų bus paprašyta grįžti atgal į savo gyvenamąją vietą“, – laidoje Delfi diena kalbėjo A. Paulauskas.

Tiesa, pareigūnai dirbs ir po 21 valandos vakaro.

„Nuo 21 valandos pereisime į šiek tiek kitokį veiklos režimą. Nuolatiniai postai ištuštės, tačiau visgi skirsime dalį pajėgų tai judėjimo kontrolei, nes nakties metu automobiių yra daug mažiau, todėl laikyti dideles pajėgas nėra tikslinga, bet kontrolę vykdysime atsitiktiniu būdu stabdydami vieną ar kitą automobilį“, – sako komisaro pavaduotojas.

Ką daryti emigrantams?

Pašnekovas taip pat patikslino informaciją, ką daryti iš užsienio į Lietuvą grįžusiems emigrantams.

„Tokioje situacijoje policija įvertins visas aplinkybes. Mes manome, kad jeigu į Lietuvą grįžęs emigrantas Lietuvoje neturi deklaruotos gyvenamosios vietos, neturi savo vardu registruoto turto, bet jam reikia kažkur grįžti ir jis sugeba įrodyti, kad grįžta pas tėvus, giminaičius, kad yra vieta, kur jis gali apsistoti, tokiu atveju jam bus leista atvykti į jo gyvenamąją vietą Lietuvoje, bet jam galios tie patys apribojimai. Jis negalės išvažiuoti iš tos savivaldybės, turės ten ir likti“, – sako komisaro pavaduotojas.

Anot jo, policija tikrai ras būdų, kaip įsitikinti ir patikrinti asmens deklaruojamą informaciją.

„Turime įvairių būdų, kaip tai patikrinti. Naudojamės duomenų registrais, galime net neskambinti tam žmogui, o labai greitai duomenų registre pasitikrinti, kokiu adresu jis vyksta, kas ten gyvena, kam priklauso tas NT. Jeigu matome, kad tai artimi jo giminaičiai, tada labai tikėtina, kad jis ten ir vyksta, o jeigu mums bus meluojama, mes reaguosime gana kritiškai“, – sako komisaro pavaduotojas.

Pažvejoti ar pamedžioti – nėra pateisinama priežastis išvykti

Daugeliui žmonių taip pat kyla klausimai dėl galimybės išvykti, pavyzdžiui, pažvejoti.

Vyriausybės nutarimas ne tik riboja keliones tarp savivaldybių, bet jis riboja ir tuos atvejus, kai žmogus gali išeiti iš namų. Vis tik yra toks nurodymas, kad žmonės turėtų likti savo namuose. Tai tas vykimas pažvejoti ar pamedžioti nėra pateisinama priežastis, žmonėms teks apsisukti ir grįžti namo“, – tikina pašnekovas.

Paklausus, ar daug yra nepagrįstų žmonių norų pervažiuoti į kitas savivaldybes, komisaro pavaduotojas tikino, kad šiuo metu pastebimas automobilių srauto sumažėjimas.

„Reikia pažymėti, kad tos kelios dienos buvo darbo dienos, buvo nemažas srautas žmonių, kurie juda darbo reikalais, todėl tuos srautus dar galima pateisinti, nors iš esmės pastebime, kad eismo srautas yra ženkliai mažesnis nei įprasta, o tai labai palengvina mūsų užduotį tikrinant ir dirbant postuose. Pastebime, kad vis tik dalį transporto priemonių tenka apgręžti, kasdien keliems šimtams automobilių tenka grįžti atgal“, – tikina pašnekovas.