V. Andriukaitis Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ penktadienį išvardijo 6 visuomenes grupes, kurias PSO rekomenduoja skiepyti pirmuosius.

„Yra 6 grupės, kurios turėtų būti iš karto dėmesio centre. Pirmoji grupė – medicinos darbuotai ir ir socialiniai darbuotojai. Antra grupė – didžiausios rizikos žmonės, kuriems virš 65 metų. Toliau, žmonių grupė, kuri teikia paslaugas visuomenei, kurie turi didelį kontaktą su žmonėmis, pradedant gaisrininkais, policijai, baigiant kasininkais, kurie turi didžiulį kontaktą su žmonėmis.

Toliau – asmenys, kurie turi labai sudėtingus susirgimus, jiems labai pavojinga užsikrėsti. Ir taip pat yra padidintos socialinės rizikos grupės, kurios irgi gali pernešti infekciją kitiems žmonėms“, – visuomenės grupes vardijo V. Andriukaitis.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė viešai jau paskelbė, kad norėtų pati pasiskiepyti viena pirmųjų, kad galėtų visuomenei suteikti gerąjį pavyzdį.

Laidos pašnekovas V. Andriukaitis teigė, kad gerųjų ambasadorių vakcinai būtinai reikia.

„Čia nėra grupė, čia yra kiekvienos šalies pastangos, kad būtų skiepijami tie žmonės, kurie turi įtaką, gerieji ambasadoriais vakcinos. Žinoma, tai nėra grupė, tai gali būti keletas žmonių. Gerieji ambasadoriai, kurie savo pavydžiu nori pakeisti visuomenės narių nusiteikimą skiepytis, neabejotinai reikia naudotis“, – aiškino ekspertas.

Jis aiškino, jog komunikacija apie vakcinas turi būti labai pozityvi ir įtakinga.

„Manau, kad visi žmonės, kurių autoritetas yra didelis turėtų skiepytis: prezidentas, kardinolas, mokslų akademija, dainininkai, sportininkai, čia galėtų būti tikrai nuoširdi ir plati kampanija, kuri padėtų žmonėms įveikti baimę, netikrumą, arba net išsivaduoti iš klaidingos informacijos“, – laidoje svarstė V. Andriukaitis.

Kaip įtikinti skeptikus?

Atsiradus vakcinai, nuo koronaviruso skiepytųsi kas antras Lietuvos gyventojas, tiek pat lietuvių vakcinos atsisakytų, rodo naujienų agentūros BNS užsakymu „Vilmorus“ atlikta visuomenės nuomonės apklausa, paskelbta spalio mėnesio pabaigoje.

Tyrimo metu tūkstančio Lietuvos gyventojų buvo teiraujamasi, kaip jie elgtųsi, jei bus sukurta ir prieinama vakcina nuo koronaviruso.

42,9 proc. apklaustųjų teigė, kad skiepytųsi, 42,5 proc. sakė, kad nesiskiepytų, o 14,7 proc. neturėjo nuomonės.

Vyriausybė teigia, kad sieks įsigyti 70 proc. šalies gyventojų paskiepyti reikalingą vakcinų kiekį, skiepijimas nuo koronaviruso bus savanoriškas.

V. Andriukaitis laidoje kalbėjo, jog yra itin svarbu suprasti, kad būtina kalbėtis ir su skiepų neigėjais. Ekspertas kalbėjo, kad būtina pateikti aiškią ir skaidrią informaciją apie skiepus, atsakyti į dažniausiai kylančius klausimus.

„Klausimas yra neapsakomai sudėtingas. Todėl turėtų būti tam skiriamas labai ypatingas dėmesys, pasitelkiant visų pirma mokslininkus, psichologus, specialistus, kurie galėtų patarti, kaip paveikti tai. Ir turėtų labai aiški, plati ir skaidri informacija apie vakcinas. Ir atsakymai į žmonių klausimus, reikia į juos atsakyti taip, kad net ir patys sunkiausi klausimai viešai nagrinėjami. Nereikia tų antivakserių daryti priešais, reikia su jais nuosekliai ir ilgalaikiai dirbti“,- sakė laidos pašnekovas.

PSO specialusis pasiuntinys V. Andriukaitis aiškino, jog kito kelio tiesiog nėra.

„Vakcinacija nuo pat atsiradimo buvo lydimas didžiulių gandų, baimių ir priešinimosi. (…) Bet kito kelio nėra, tik įtikinėti“, - sakė V. Andriukaitis.