Apie tai tviteryje pranešė JAV Teisingumo departamento ir federalinis teisėsaugos žurnalistas Mikas Balsamas. Anot jo, Los Andželo kalėjime įkalintam vyrui dar lapkričio 26 d. buvo diagnozuotas koronavirusas, po trijų dienų jis buvo perkeltas į ligoninę, pastarąsias dvi savaites jo gyvybinės funkcijos buvo palaikomos naudojant dirbtinį oro ventiliatorių.

JAV gyvenęs britų tautybės M. D. Sassounianas artimiausiu metu turėjo būti perduotas baudžiamajam persekiojimui į Lietuvą, nes dar kovą teismas patenkino Generalinės prokuratūros prašymą ir įtariamąjį leido teisti dėl dokumentų klastojimo ir sukčiavimo. Tiesa, teismas savo sprendime pažymėjo, kad jam kelia susirūpinimą įkalinimo sąlygos Lietuvos pataisos įstaigose, todėl prieš priimant galutinį sprendimą savo poziciją šiuo klausimu buvo pasiūlyta išsakyti ir JAV valstybės sekretoriui.

Į JAV dėl M. D. Sassouniano ekstradicijos Lietuvos prokurorai kreipėsi dar 2014 m., Kalifornijos teismas šį prašymą priėmė ir pradėjo nagrinėti 2016 m. pradžioje.

Ekstradicijos dokumentuose buvo nurodoma, kad JAV gyvenančiam ir vienai bendrovei vadovaujančiam verslininkui prokurorai nori pateikti kaltinimus dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir viešosios tvarkos pažeidimo. Teismas M. D. Sassounianą leido teisti tik dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo, tuo metu dėl dėl viešosios tvarkos pažeidimų JAV įtariamųjų neišduoda.

Kaip nurodė Lietuvos prokurorai, dar 2007 m. M. D. Sassounianas iš nukentėjusiaisiais pripažintų asmenų išviliojo daugiau kaip 120 tūkst. JAV dolerių. Šią pinigų sumą, įkeitę savo namus ir iš banko paėmę paskolą, jie pervedė į verslininko nurodytą „Relator's Well Fargo Bank“ sąskaitą.

Įtakingu investuotoju prisistatęs užsienietis lietuviams nurodė, kad šiuos pinigus jie pelningai investuos į vertingą žemės sklypą; jis taip pat žadėjo, kad jo dukros vadovaujama bendrovė taip pat investuos savo dalį – 152 tūkst. JAV dolerių.

Kai 2007 m. spalį lietuviai pervedė pinigus, tariamas investuotojas aiškino, kad investicijos išties yra sėkmingos, pelnas kone kasdien auga, jie uždirbs daug pinigų, nes žemės sklypas, į kurį šie investavo, išties pelningas – nustatyta, kad jo gelmėse slypi auksas.

Dar 2010 m. bendrovei „B.E. Investment Group“ vadovaujantis verslininkas apsilankė Lietuvoje ir „investuotojams“ pateikė su sandoriu susijusius dokumentus. Tačiau gerokai vėliau prokurorai išsiaiškino, kad M. D. Sassouniano pateikti dokumentai netikri, nes bendrovės, kurių dokumentus jis pateikė, dar 2004 m. likviduotos, o visi popieriai yra suklastoti.

Be to, paaiškėjo, kad tariamo verslininko dukra, esą vadovavusi bendrovei, kuri turėjo investuoti pinigus į žemės sklypą, iš tikrųjų dirba mokytoja ir su šiais sandoriais niekaip nesusijusi.

Lietuvos prokurorų prašymu M. D. Sassounianas buvo apklaustas savo namuose Kalifornijoje; vyras aiškino, kad negavo jokių pinigų, o lietuviai esą sukurpė istoriją, jog pinigus investavo JAV. Tiesa, banko sąskaitas patikrinę prokurorai nustatė, kad daugiau kaip 120 tūkst. JAV dolerių vis dėlto buvo pervesti į „Relator's Well Fargo Bank“ sąskaitą.

Lietuvos prokurorai M. D. Sassounianą taip pat norėjo teisti dėl incidento viename Šiaulių naktiniame klube – dar 2009 m. jis pasilinksminimo vietoje įsivėlė į konfliktą su vienu asmeniu, kuriam kartą kumščiu smogė į veidą ir nežymiai sutrikdė sveikatą. Be to, nukentėjusysis pareigūnams nurodė, kad užsienietis grasino jį nužudyti.

Kadangi JAV neišduoda asmenų, įtariamų viešosios tvarkos pažeidimu, šie kaltinimai Lietuvoje turėjo būti panaikinti. O dabar, kai įtariamasis mirė, prokurorai išvis turėtų baudžiamąją bylą nutraukti, tačiau tai bus padaryta tik tuomet, kai iš JAV bus gauti šį faktą patvirtinantys duomenys.

Beje, ekstradicijos bylą nagrinėję teismai atsižvelgė ne tik į M. D. Sassouniano, bet ir jo advokato teisiamajame posėdyje nurodytas aplinkybes apie itin prastas įkalinimo sąlygas Lietuvos kalėjimuose. JAV teisėjai pripažino, kad situacija kelia susirūpinimą, bet nei ši priežastis, nei garbus įtariamojo amžius negali stabdyti ekstradicijos proceso.

„Yra daugybė priežasčių manyti, kad M. D. Sassouniano kalinimo sąlygos pablogės, kai jis bus kalinamas nežmoniškomis sąlygomis Lietuvos kalėjimuose – tai kelia susirūpinimą dėl pagyvenančio ir sergančio vyro perdavimo šaliai, kurios kalėjimai neatitinka humanitarinių standartų“, – pabrėžė JAV teisėjas. Tačiau, jo teigimu, šią aplinkybė turėtų įvertinti valstybės sekretorius, pasirašantis dokumentus dėl ekstradicijos.

Prokuratūra: tyrimas bus nutrauktas

Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė Delfi nurodė, kad JAV sulaikytas įtariamasis M. D. Sassounianas buvo vienintelis įtariamasis byloje.

„Mirus vieninteliam įtariamajam atliekamas ikiteisminis tyrimas turės būti nutrauktas“, – pažymėjo prokuratūros atstovė.

Pasak jos, tyrimo duomenimis, M. D. Sassounianas 2007 metų spalio mėnesį įkalbėjo savo draugų šeimą investuoti į jo neva steigiamą verslovę JAV, kuri užsiima aukso gavyba. 2007 m. spalio 22 d. nukentėjusieji į JAV veikiančio banko sąskaitą M. D. Sassounianui pervedė 123 tūkst. JAV dolerių. Sutartas investicijos terminas – vieneri metai. Tačiau M. D. S. jokių dokumentų, patvirtinančių investiciją, nukentėjusiesiems nepateikė, pinigų neinvestavo ir jų negrąžino.