Kauno oro uoste nusileido lėktuvas iš Norvegijos, jis atskrido pilnutėlis. LNK žurnalistų kalbinti lėktuvo keleiviai pasakojo, kad į Lietuvą grįžo atostogoms, pabūti su šeima.

Keleivius pasitinkantieji glėbesčiuojasi ir bučiuojasi su artimaisiais, iš oro uosto jie pasklis į visą Lietuvą.

Keleivių vežėjai sako, kad darbo krūvis padvigubėjo.

„Taip, žinoma padidėjo. Ir iš Kauno, Vilniaus oro uostų, iš Rygos oro uosto žmonių yra. Masiškai grįžta namo, pas artimuosius “, – sakė keleivių pervežimo įmonės vairuotojas Saulius Didžiulis.

Lietuvos oro uostuose grįžtančiųjų skaičiai augantys, tačiau ne tiek daug, kaip būtų be pandemijos.

„Gruodžio pradžioje oro uostų užimtumas siekė apie 30 procentų, o šios savaitės duomenimis, orlaivių užimtumas yra šiek tiek padidėjęs ir siekia apie 40–50 procentų, lyginant atskiras kryptis“, – LNK žinioms pasakojo Lietuvos oro uostų aviacinių paslaugų skyriaus vadovas Aurimas Stikliūnas.

Gerokai padaugėjo ir skrydžių krypčių.

„Ispanija, Vokietija, Nyderlandai, Švedija, Danija – tai yra tos šalys, kur mūsų keleiviai dar gali nuskristi. Oro bendrovės planuoja vykdyti iš viso 47 kryptis. Iš jų 32 iš Vilniaus oro uosto, 12 iš Kauno ir 3 iš Palangos oro uosto“, – kalbėjo A. Stikliūnas.

Panaši situacija ir su keltais, planuojami papildomai reisai, nes netelpa visi norintys.

„Dėl pandemijos yra sumažintas parduodamų vietų skaičius, ir mes netgi atliksime du papildomus plaukimus iš Švedijos į Lietuvą, kad galėtume aptarnauti visus norinčius “, – sakė DFDS komunikacijos vadovas Baltijos šalims Vaidas Klumbys.

Premjerė Ingrida Šimonytė prašo emigrantų į Lietuvą negrįžti.

„Siūlyčiau pagalvoti – ar tikrai yra būtinasis reikalingumas grįžti į Lietuvą šventėms, didinti riziką sau pačiam, artimiesiems ir sveikatos sistemai, kuri ir taip yra perkrauta“, – Seime žurnalistams sakė politikė.

Į Lietuvą grįžtantys turi laikytis tų pačių taisyklių, kaip ir čia gyvenantys. Važinėti tarp savivaldybių draudžiama, kirtus šalies sieną privaloma važiuoti ten, kur jie gyvens savo vizito metu.

„Tai reiškia, kad jie grįžta į tą vietą ir iš jos neturėtų kažkur kitur važiuoti, susitikinėti, lankyti draugus ar juos kviestis pas save“, – taisyklės priminė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Tačiau kas parvykusių emigrantų judėjimą turėtų suvaldyti, nežinia. Kaip įrodyti, kad gyvena viename ar kitame mieste, jei nėra niekur registruoti ir tvarkos nėra.

Vidaus reikalų ministrė sako, kad pareigūno prie kiekvieno nepastatyti, tad čia belieka kliautis jų sąmoningumu.

Skaičiai iškalbingi – per parą į Lietuvą atvyksta per 1,5 tūkst. lietuvių.