Už tai balsavo 110 Seimo narių, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė vienas parlamentaras.

„To pripažinimo, to netylėjimo labai laukia ne ponia S. Cichanouskaja, bet visa baltarusių tauta, kuri mušama, grūdama į kalėjimus savo pačių valdžios“, – sakė Seimo narys „valstietis“ Giedrius Surplys.

Konservatorė Irena Haase tvirtino, kad Lietuva privalo palaikyti kaimynus.

„Privalome palaikyti Baltarusijos demokratinę opoziciją ir jos siekius. Jau keletą mėnesių nepaisydami oro permainų, nuovargio, OMON'o smurto mūsų kaimynai baltarusiai rodo, kad jų didžiausias siekis yra laisvė ir demokratija. Kas gi kitas juos palaikys nei kaimynai, broliška tauta?“ – teigė Seimo narė.

Anksčiau parlamentarai svarstė, kad šią premiją, paprastai teikiamą minint Sausio 13-ąją, galėtų atsiimti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Baltarusijoje iki šiol tęsiasi tūkstantiniai protestai po rugpjūčio pradžioje vykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju pasiskelbė autoritarinis šalies vadovas Aliaksandras Lukašenka. Minsko režimo pareigūnai protestus nuolat malšina jėga, protestuotojų sulaikymais.

Seimo įsteigta Laisvės premija skiriama žmonėms, nusipelniusiems laisvei, demokratijai ir žmogaus teisėms. Taip pat ja įvertinamas asmenų ir organizacijų indėlis skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

Premija siekia 5 tūkst. eurų.

Pirmoji Laisvės premija skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui.

Šį apdovanojimą taip pat yra gavę Lietuvos laisvės lygos įkūrėjas, buvęs politinis kalinys Antanas Terleckas, pogrindinio leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ steigėjas, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, buvęs Lenkijos disidentas, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius Adamas Michnikas, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, signataras Vytautas Landsbergis, disidentė vienuolė Nijolė Sadūnaitė, septyniems buvusiems partizanams, kovojusiems prieš sovietų okupaciją: Jonui Čeponiui, Jonui Kadžioniui, Juozui Jakavoniui, Bronislavui Juospaičiui, Vytautui Balsiui, Jonui Abukauskui, Juozui Mociui.

Pernai premija įteikta partizanui, Atgimimo metraštininkui, Vyčio Kryžiaus ordino kavalieriui Albinui Kentrai-Aušrai.