Internetinėje svetainėje eismoinfo.lt galima matyti, kur šiandien policija budės ir nepraleis asmenų, bandančių pažeisti sugriežtinto karantino taisykles. Pateikiame paveikslėlyje apačioje jų surinktą informaciją. Ji yra gauta iš policijos ir skelbiami apribojimai tik valstybinės reikšmės keliuose.

Pagal pateiktą informaciją galima daryti išvadą, kad policija budės pagrindiniuose šalies keliuose, kurie veda iš sostinės į Kauną, Klaipėdą arba Panevėžį.

Primename, Lietuvos Respublikos Vyriausybė gruodžio 14 d. nutarė, kad nuo 2020 m. gruodžio 16 d. 00:00 val. iki 2021 m. sausio 3 d. 24:00 val.

Lietuvos Respublikos teritorijoje bus ribojamas asmenų judėjimas tarp savivaldybių, išskyrus atvejus, kai vykstama: į savo gyvenamosios vietos savivaldybę; į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties; į darbą (darbo reikalais), kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje; į aptarnaujančius tarptautinius keleivių maršrutus oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų; dėl sveikatos priežiūros paslaugų; dėl kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykimas į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtinas.

Šis ribojimas netaikomas asmenims – vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams, vykstantiems į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio vienam iš šeimos ar namų ūkio narių nuosavybės teise. Policijai yra pavesta vykdyti eismo dalyvių judėjimo šalies keliais kontrolę.

Antradienį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla paaiškino, kaip bus įgyvendinami judėjimo apribojimai. „Vakar buvo parengtas bei su visomis viešojo saugumo tarnybomis suderintas ribojimų užtikrinimo planas, norėčiau jį pavadinti saugių švenčių planu“, – sakė A. Bilotaitė.

Pasak jos, policija savivaldybėse organizuos stacionarius kontrolės postus prie visų savivaldybių ir kontroliuos įvažiuojančias transporto priemones. Tai vyks nuo gruodžio 18 d., 13 val., iki gruodžio 20 d., 21 val., bei nuo gruodžio 23 d., 13 val., iki 27 d., 21 val.

Judėjimo ribojimo kontrolė taip pats vyks nuo gruodžio 31 d., 13 val., iki sausio 3 d., 21 val.

„Šiuo atveju bus įrengta apie 250 kontrolės postų. Norėčiau paminėti: jeigu įprastomis dienomis į mūsų gatves išvažiuoja 750 ekipažų, tai šiomis dienomis išvažiuos 920 ekipažų. Kalbant apie kitas dienas, bus vykdoma kontrolė mobiliuoju principu, taip pat į gatves išvažiuos papildomai 60 ekipažų. Noriu pabrėžti: kadangi visi suprantame, kad šioje situacijoje mums neužteks vien policijos pajėgų, todėl vakar buvo suderinta, jog bus užtikrintas maksimalus VRM sistemos pareigūnų pasitelkimas“, – aiškino ministrė.

A. Bilotaitė akcentavo, kad ir su Krašto apsaugos ministerija suderinta dėl Karo policijos bei Šaulių sąjungos įsitraukimo. Kadangi reikalingas savivaldos įsitraukimas, antradienį rengiamas pasitarimas ir su savivaldybių atstovais. Savivaldybių pagalba, ministrės teigimu, itin svarbi, nes dalis įvažiavimų į savivaldybes bus užtverta, turės būti įrengtos kameros, ribojantys ženklai.

„Tomis dienomis, kai patikros postai nebus įrengti, dirbs ministrės minėtų 60 papildomų ekipažų. Kalbu tik apie policijos pajėgumus. Mes, kaip žinia, turėsime ir papildomų pajėgumų, jie irgi galbūt veikdami mobiliuoju būdu stabdys transporto priemones, tikrins asmenų judėjimo teisėtumą“, – patikino R. Požėla.

Dėl galimybės važiuoti galima konsultuotis su policija „Mes savo misiją matome kaip pagalbininko mūsų gyventojams, kuriems kils vienokių ar kitokių klausimų. Administracinių nuobaudų skyrimą pasiliekame kaip kraštutinę priemonę <...>. Mūsų tikslas nėra išgaudyti kažką. Lygiai taip pat gyventojų tikslas neturėtų būti apgauti policiją“, – teigė R. Požėla.