Taip pat planuojama atlikti bent du bandymus, t. y. organizuoti Seimo posėdžių simuliacijas su skirtingu dalyvių skaičiumi.

Kaip praneša Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuras, nuotolinių Seimo posėdžių organizavimo darbai bus vykdomi dviem etapais.

Dar šiemet numatoma parengti infrastruktūrą, kuri parlamentarams leis autentifikuotis jungiantis į nuotolinį posėdį, vyksiantį Seime naudojamoje nuotolinio darbo platformoje „Teams“, balsuoti naudojant mobilųjį elektroninį parašą arba „Smart ID“. Taip pat planuojama sukurti duomenų mainų priemones, skirtas nuotolinio Seimo posėdžio duomenų perdavimui iš „Teams“ aplinkos į Seimo veiklos informacinę sistemą.

2021 m. pradžioje planuojama įdiegti priemones, skirtas Seimo nario atvaizdo automatiniam fiksavimui registracijos ir balsavimo momentu. Planuojama tobulinti Seimo veiklos informacinės sistemos duomenų mainų apimtis su nuotolinių posėdžių aplinka „Teams“ platformoje.

Preliminariai skaičiuojama, kad pirmojo etapo kaina – apie 20 tūkst. eurų (su PVM), antrojo – apie 21 tūkst. eurų. Tiksli pasirengimo nuotoliniams Seimo posėdžiams kaina bus žinoma atlikus paslaugų pirkimo procedūras.

Gruodžio 10 d. parlamentarai Seimo Statute numatė galimybę rengti Seimo posėdžius ir nuotoliniu būdu. Naujos nuostatos įsigalios šių metų gruodžio 21 d.

Nuotoliniai Seimo posėdžiai galės būti organizuojami, kai įvedama nepaprastoji padėtis, paskelbiama ekstremalioji situacija ar karantinas ir gali kilti grėsmė Seimo darbui, nes dėl objektyvių aplinkybių arba būtinybės riboti užkrečiamųjų ligų plitimą Seimo nariai negali susirinkti į Seimo posėdį Seimo rūmuose, kadangi toks susirinkimas keltų pavojų Seimo narių sveikatai ar gyvybei, primena ELTA.

Nuotoliniai posėdžiai bus šaukiami motyvuotu Seimo valdybos sprendimu.

Statuto pakeitimas numato, kad Seimo posėdis organizuojamas, Seimo nariai jame dalyvauja ir sprendimai svarstomais klausimais priimami nuotoliniu būdu realiuoju laiku Nacionalinio kibernetinio saugumo centro įvertintomis ir saugiomis pripažintomis telekonferencijų platformomis.

Nuotoliniu būdu organizuotame Seimo posėdyje svarstomais klausimais Seimo nariai savo Seimo nario teises ir pareigas privalės įgyvendinti asmeniškai. Tokiame Seimo posėdyje naudojant informacines technologijas turi būti užtikrinta: posėdyje dalyvaujančio Seimo nario tapatybės nustatymas, Seimo posėdžio eigos fiksavimas, Seimo posėdžio vaizdo ir garso transliavimas Seimo interneto svetainėje, posėdžio vaizdo ir garso įrašo išsaugojimas.

Statuto pakeitime taip pat numatytas Seimo nario, dalyvaujančio balsavime, papildomas tapatybės nustatymas registracijos ir balsavimo momento fotofiksavimo būdu.

Respublikos prezidentui ir jo įgaliotiems atstovams, Vyriausybės nariams, generaliniam prokurorui, valstybės kontrolieriui, Lietuvos banko valdybos pirmininkui, kitiems Seimo posėdyje svarstomais klausimais dalyvaujantiems asmenims, taip pat į posėdį pakviestiems asmenims būtų užtikrinama galimybė saugiomis elektroninių ryšių priemonėmis prisijungti prie nuotoliniu būdu organizuoto Seimo posėdžio.

Ginčus dėl įstatymų leidybos ar kitų procedūrinių klausimų, susijusių su nuotolinių posėdžių organizavimu, nagrinės Seimo Etikos ir procedūrų komisija.