„Žinote, prieš pusantro mėnesio mes buvome sąrašo apačioje ir buvome dar žalioje zonoje. Vienas dalykas yra tas, kad gyventojai, matydami, kad buvome žalioje zonoje, padėtis buvo gera, o susirgimų beveik nebuvo, žmonės įsivaizdavo, kad gali vakščioti ir nesisaugoti. Manau, kad prieš pusantro mėnesio didžioji dalis Lietuvos nelabai tikėjo, kad yra toks virusas ir mes matėme tam tikrus epitetus. Šiuo metu Alytus yra pirmoje vietoje pagal pacientų skaičių, bet pažiūrėkime į kitą skaičių – Alytus yra pirmasis pagal tai, kiek daro testų.

Mes esame dzūkai ir šioje vietoje juokaujame, kad jeigu išeisi į mišką ir tris minutes pagrybausi, tikėtina, kad pilno kibiro nepririnksi, bet jeigu visą dieną grybausi, tai gal ir prigrybausi pilną kibirą. Šioje vietoje mes praktiškai dvigubai daugiau testų darome nei Panevėžyje, kuris šiuo metu yra antroje vietoje pagal susirgimų skaičių. Aš nekalbu, kad kokiais dešimt, aštuoniais kartais darome daugiau testų už kitus miestus ir miestelius. Kuo daugiau darome, testuojame, tuo daugiau randame.

Taip pat Alytuje daromi testai ir įmonėms. Tai mūsų mobilioji brigada nuvažiuoja į įmonę, pratestuoja darbuotojus ir, kaip bebūtų įdomu, kai kada randame 20-30 sergančių darbuotojų, kurie praktiškai yra besimptomiai“, – sako N. Cesiulis.

Arnas Mazėtis, Nerijus Cesiulis

Paklausus, ar dar ilgai pavyks palaikyti tokį tempą, jeigu tiek daug žmonių bus tiriama, N. Cesiulis tikino, kad Alytus nori eiti kita linkme, nei likusi Lietuvos dalis.

„Aš manau, kad geriau yra užkardyti žmogaus kontaktą iki to, kol jis apvaikščios dar penkiasdešimt žmonių ir juos užkrės. Šioje vietoje mes pradėjome dar vieną priemonę, ko nedaro kita Lietuvos dalis, tai mes savanoriškai leidžiame tikrintis žmonėms, kurie nejaučia simptomų, tiesiog mes turime tokį kodą, kurį Alytaus gyventojas gali pasakyti, ir jam nemokamai gali atlikti testą. Šioje vietoje kuo daugiau testuosime, tuo daugiau rasime, o ku daugiau rasime, tuo greičiau užkardysime“, – sako N. Cesiulis.

Paklausus, ar ir Alytuje žmonės masiškai veržėsi į prekybos centrus, meras tikino, kad Alytuje nebuvo tokio vaizdo, kokį buvo galima išvysti didžiuosiuose prekybos centruose.

„Sunku pasakyti, ar bus, ar nebus, tačiau pas mus nebuvo tokių dalykų, ką matėme „Akropolyje“ ar kituose didžiuosiuose centruose. Gal buvo kažkoks padidėjimas perkant tokius dalykus, kokių žmonėms gali prireikti saviizoloacijoje, bet nebuvo tokio smarkaus padidėjimo“, – sako N. Cesiulis.