„Noriu kreiptis į premjerę ir pateikti keletą pasiūlymų dėl koronaviruso komunikacijos“, – Seime vykusios Vyriausybės valandos metu sakė G. Surplys.

Politikas vardijo, kad kamščiai prie prekybos centrų, gyvenamosios vietos deklaravimas kurorte ir užsakytos sodybos Naujiesiems metams rodo, kad visuomenė priešinasi karantino griežtinimui.

„Visa tai rodo, kad visuomenė protestuoja – ji turbūt nenori būti eksperimentinis triušis, matyti apie save per žinias, kaip apie masę, kurią reikia apriboti, nukreipti, nepavykus – gydyti, arba nebegydyti. Mums, man atrodo, kad reikia socialinio kontrakto su šviesa tunelio gale“, – Seimo posėdžių salėje sakė G. Surplys.

Kaip vieną iš pasiūlymų parlamentaras įvardijo nemokamą grupės „U2“ koncertą, įveikus pandemiją.

„Mums reikia susitarimo, kad dabar pakenčiam, o tada jau švenčiam. Būtent todėl Europos Sąjunga (ES), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rimtais veidais aiškina, kad ir Kalėdų senelis gali keliauti COVID–19 situacijos metu, turbūt dėl to ir jūs kreipėtės į Lietuvos vaikus. (…) Būtinai reikia prizo, mes turime žinoti, kodėl tai darome.

Pavyzdžiui, galime sakyti „perlaužkime kreivę – ir atsivežkime į Lietuva „U2“ ir koncertas bus nemokamas. Gali būti ir taip – „nugalėkime koronavirusą – už sutaupytus milijonus pastatykime Nacionalinį stadioną“, – pasiūlymus premjerei I. Šimonytei vardijo G. Surplys.

Giedrius Surplys

LVŽS frakcijos narys teigė, kad tokie susitarimai visuomenei ne tik kalbėtų, jog būtina laikytis reikalavimų ir rekomendacijų, bet ir parodytų šviesą tunelio gale.

„Nes tas gyvybių gelbėjimas, panašu, kad žmonės nebeveikia“, – išvadą darė Seimo narys.

„Ir premjere, dar toks klausimas. Man tikrai patinka jūsų šukuosena, bet gal jūs galėtume pasakyti, kad jei sausio pabaigoje pasieksime 500 atvejų skaičių, kurio jūs norėjote, galbūt jūs galėtumėte susipinti kasas, ar kažką tokio. Taip duoti visuomenei žalią šviesą“, – savo pasiūlymą užbaigė G. Surplys.

Premjerė I. Šimonytė ironizavo, kad po karantino jai teks susipinti kasas, nes plaukai jau bus tam reikalingo ilgio.

„Ir čia nėra nieko juokingo. Bet jūs turbūt esate geresnis viešųjų ryšių specialistas už mane. Man šiuo atveju yra labai svarbu, kad žmonės suprastų, kokia rimta yra situacija, dėl ko mes tai darome. Mes tai darome dėl laisvės. O kas šiuo atveju yra laisvė? Vakcina“, – Seimo nariams kalbėjo ministrė pirmininkė.

Ji aiškino, kad pagrindinis griežtų karantino taisyklių tikslas labai aiškus – grįžti į normalų gyvenimą.

„Mums reikia grįžti į tą laiką, kai mes iki vakcinacijos gyventi kažkokiomis administracinėmis priemonėmis, kurios nulūžo tada, kai atvejų skaičius viršiji 200. Ir kai dar buvo ana Vyriausybė valdžioje, tada gal reikėjo tokių priemonių imtis“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerė teigė, kad tikrai mėgsta grupę „U2“, bet šią dieną į situaciją ragino žiūrėti rimtai.

Delfi primena, kad per praėjusią parą patvirtinti 3159 nauji koronaviruso atvejai, nuo COVID–19 mirė 30 žmonių, ketvirtadienį pranešė Statistikos departamentas.

Praėjusią parą pasveiko 1669 sirgusieji.

Nuo pandemijos pradžios COVID–19 šalyje užsikrėtė 103 tūkst. 28 asmenys, 56 tūkst. 518 – tebeserga, 45 tūkst. 113 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 933 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 464 užsikrėtusiųjų.

Praėjusią parą ištirti 11 tūkst. 862 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 461 tūkst. 923.