Bet nei Kalėjimų departamentas, nei Pravieniškių pataisos namai kalinių paviešintų įrašų nekomentuoja – įkalinimo įstaigos vadovas Dainius Sušinskas iš pradžių Delfi paprašė peržiūrėti įrašus, o kai juos gavo, atsakymų taip ir nepateikė.

„Nuteistieji ir toliau svaiginasi psichotropinėmis medžiagomis, tokie vaizdai jau tapo pataisos namų kasdienybe – pareigūnai į šią situaciją nebereaguoja, kartais tik dėl akių vieną kitą nubaudžia“, – sakė vienas nuteistųjų, iki šiol pataisos namuose atliekantis jam teismo skirtą bausmę už įvykdytą nusikaltimą.

Anot jo, dėl savadarbių psichotropinių medžiagų, kurias kaliniai vadina „kobra“ ir „chimke“, vartojančių nuteistųjų kenčia ir tie, kurie neturi žalingų įpročių – prižiūrėtojai kaltina, kad jie nepraneša apie apsvaigusius „draugus“, taip pat atlieka kratas, ieškodami draudžiamų daiktų.

Tačiau, anot vaizdo įrašais pasidalinusio nuteistojo, tokia situacija yra ne tik uždarose gyvenamosiose zonose, bet ir atvirojoje kolonijoje, kurioje bausmę atliekantys nuteistieji be apribojimų dienos metu gali išeiti už pataisos įstaigos teritorijos, taip pat savaitgaliais išvykti į namus.

„Tikras košmaras yra atlikti bausmę šalia tokių kalinių“, – prisipažino nuteistasis.

Jo teigimu, nors pataisos namuose dirbantys pareigūnai jiems įtarimų sukėlusius nuteistuosius tikrina greitaisiais testais, tačiau kaliniai gerai žino, kaip galima juos „apeiti“.

„Tie, kurie vartoja nuolat, visada su savimi turi citrinos, kuri pakeičia rezultatus, o daugumai atlikti testai būna neigiami, nes „kobros“ nerodo – tai chemija, kuri laikinai smegenyse pristabdo deguonies kiekį“, – sakė vyras.

Jo Delfi atsiųstuose vaizdo įrašuose yra užfiksuoti trys nuteistieji, galimai apsvaigę nuo „kobros“ ar kitų stiprių psichotropinių medžiagų.

„Šie įrašai padaryti prieš kelias dienas“, – patikino vyras.

Viename įraše nufilmuotas veido kaukę dėvintis nuteistasis, kuris guli prie pat atvirosios kolonijos posto esančioje sporto aikštelėje ant treniruoklio ir garsiai dejuoja. Vyras net negali atsisėsti, bet kai tai pabandė padaryti, iškart nukrito ant grindinio. Tuo metu pro šalį ėjo moteris (Kalėjimų departamentas patikslino, kad ji, kaip buvo spėjama, yra ne įkalinimo įstaigos darbuotoja, greičiausiai medikė, o nuteistoji), kuri šokiruojantį vaizdą stebinčius nuteistuosius paragina nugriuvusį kalinį pakelti.

„Nu pakelkit jūs jį“, – atrodo, nė kiek nedramatizuodama šios situacijos, sako moteris.

Beje, ši vieta, kurioje nufilmuotas galimai nuo psichotropinių medžiagų nuteistasis, yra filmuojama įkalinimo įstaigoje įrengtomis kameromis, tačiau teritoriją stebintys pareigūnai arba šio vaizdo nematė, arba – tiesiog į jį nereagavo.

Kitas vaizdo įrašas padarytas nuteistųjų gyvenamųjų patalpų rūbinėje – ant grindų besivoliojantis nuteistasis raitosi į visas puses ir kaukia lyg išprotėjęs. Prie jo priėjęs kitas nuteistasis pasijuokia, kad šiam nereikėjo svaigintis, o paskui bando apsvaigusį nuteistąjį nuraminti.

Dar kitas įrašas buvo nufilmuotas tualete – prie kabinos ant kelių atsiklaupęs ir rankomis į grindis pasirėmęs kalinys garsiai dūsauja, bando atsistoti, bet jam niekaip nepavyksta.

„Tai visada vyko, vyksta ir vyks, kol iš pagrindų nebus pakeisti pataisos namų darbuotojai, nes jie tokią situaciją toleruoja, – sakė vaizdo įrašais pasidalinęs nuteistasis. – „Kobra“ svaiginasi daug nuteistųjų – net pareigūnų informatoriai, jų draugai, kurie turi neliečiamybę.“


Šokiruojantys nuo „kobros“ apsvaigusių kalinių įrašai yra skelbiami ir dokumentiniame filme „Pravieniškių mafija“. Anksčiau Pravieniškėse dirbusi slaugytoja Rūta Baltušytė-Sakalauskienė neslėpė, situacijos, kai reikėdavo suteikti pagalbą nuo „kobros“ apsvaigusiems nuteistiesiems, ilgam įstrigo į atmintį.

„Būna, atneša žmogų, kuris yra kaip zombis – tokio siaubo akyse nesu mačiusi: jis slepiasi, lenda po stalu, rėkia, tas rėkimas yra baisus, jis turbūt mato tai, ko mes neįsivaizduojame, – pasakojo R. Baltušytė-Sakalauskienė. – Tokioje situacijoje turi tiesiog išlaukti – nuo valandos iki šešių, kartais ir iki aštuonių valandų. O kai būna apsinuodijimas ir žmogus neberėkia, turi užtikrinti gyvybines funkcijas, konkrečiu atveju sprendi, kaip elgtis toliau.“

Kalėjimų departamentas ketvirtadienį pranešė, kad trečiadienio vakarą Pravieniškių pataisos namų Antrajame sektoriuje mirė dar vienas nuteistasis – esą jam staiga pasidarė bloga. Ar šis nuteistasis galėjo mirti nuo psichotropinių medžiagų, kol kas neaišku.

„Kol neatliktas kūno tyrimas, atsakyti, kokia mirties priežastis, yra sunku – nuteistasis buvo pozityvus, išorinių smurto žymių nestebima“, – nurodė Pravieniškių pataisos namų vadovas D. Sušinskas.

Apie įvykius Pravieniškėse Delfi specialusis korespondentas Dainius Sinkevičius yra išleidęs knygą „Pravieniškių mafija“. Knygynuose pasirodė ir nauja autoriaus knyga „Policijos dievai“, kurioje jis gvildena nusikalstamo pasaulio ir teisėsaugos pareigūnų ryšius. Išskirtinė policininkų istorija – beveik 400 puslapių knygoje „Policijos dievai“, kurią galima įsigyti internetu leidykloje „Baltos lankos“, didžiausiame internetiniame knygyne knygos.lt, prekybos centruose ir kitose platinimo vietose.