Savo eiline diena derinant nuotolinį darbą ir dvimečio priežiūrą pasidalino viena iš mamų.

Ji iki šiol vaiką vedė į vieną iš Ukmergės darželių, tačiau jau kurį laiką to daryti nebegali, nes jai darbovietė leidžia dirbti iš namų. Kitaip sakant, į ugdymo įstaigą galima vesti tik tada, jeigu abu tėvai pateikia pažymas, kad neturi galimybės dirbti iš namų.

„Šiuo metu dirbu nuotoliniu būdu ir tuo pačiu prižiūriu darželinuką, jam dveji metukai. Pirmas dienas atrodė gal tai ir įmanoma, tačiau jau po dviejų dienų tekdavo vakarais, grįžus vyrui, sėsti prie kompiuterio ir darytis darbus, kurių nesugebėjau atlikti darbo valandomis.“

Pasak jos, jos darbas prasideda 7:30 val., pagrindinis darbas – su kompiuteriu ir programomis. Moters vyras į darbą išvyksta tokiu laiku, o vaikas miega įvairiai, keliasi 7 – 7:30 val., kartais būna dienų, kai miega iki 8 val.

„Kol jis miega aš tyliai įsijungiu kompiuterį ir dirbu. Nubudus vaikui reikia nuvesti jį iki tualeto, aprengti, pakalbinti, pamyluoti. „Maigyti“ kompiuterio ir tuo pačiu rodyti dėmesį vaikui – visiškai nesuderinama. Vėliau reikia paruošti jam pusryčius, su juo žaisti, kalbėti, galvoti įvairias veiklas. Tuo pačiu metu visur su savimi „tampausi“ kompiuterį.“

Mažamečio motinos teigimu, taip daro virtuvėje prie stalo, miegamajame ant lovos, svetainėje ir visur kitur, kur tik darželinukas nori.

Apie kavos petraukėles negali ir pagalvoti

„Žinoma, kad galima įjungti TV ar telefoną su filmukais ir palikti jį sėdėti ramiai. Aišku, būna ir tokių akimirkų, bet tikrai nenoriu, kad mano mažametis vaikas leistų laiką su filmukais visą dieną. Atėjus pietų miegui, turiu jį užmigdyti, o užmiega gulėdamas šalia, tačiau kad ir kaip būtų, kompiuterio šalia nepasidėsi. Migdyti bandau tuo metu, kai man darbe vyksta pietų pertrauka.“

Taip pat, tęsė istoriją, kai užmiega, bando kuo daugiau darbo padaryti, nes negali žinoti, kiek jis miegos – ar 1 val. ar pusvalandį, ar 2 val.

„Apie kavos pertraukėles ar poilsį net nėra minčių. Nubudus jam, vėl ta pati veikla kaip ir ryte. Aprengti, palydėti į tualetą ir t. t. Taigi, mano situacija niekam neįdomi. Darželis be pažymos, mat abu tėvai turi pateikti pažymą darželiui, jog neturi galimybės dirbti iš namų, nepriima. Skambinau darželio direktorei, ji sakė, jog be pažymos negali priimti, nors ir grupėse po pora vaikų likę.“

Taip pat nurodė, kad kreipėsi į savivaldybę, iš kurios gavo atsakymą pasiimti nedarbingumo pažymėjimą.

„Taip, taip, lengviausia visiems išduoti nedarbingumus ir sėdėti taip mėnesį laiko, gal net ilgiau. Pirmiausia, tai dirbti pradėjau, nes reikia pinigų. Visų antra, nesu išdirbusi 3 mėnesių, kad gaučiau išmoką už nedarbingumą. Kenčia ir vaikas, ir darbas. Mane jau sąžinė griaužia, kad mano vaikas nuo ryto iki vakaro mato mane prie kompiuterio, kad negaliu jo lavinti, užsiimti jo mėgstamomis veiklomis.“

„Režimas įvestas ne iš gero gyvenimo“

„Delfi“ susisiekus su minėto Ukmergės darželio direktore, ji paprašė apie tai pasikalbėti su Ukmergės r. savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėju Vaidotu Kalinu. Jis paaiškino, kodėl rekomendacija jų savivaldybėje tapo privalomu dalyku.

„Pas mus yra įvestas Infekcijų plitimą ribojantis režimas nuo gruodžio 9 d. iki gruodžio 22 d. Tai yra administracijos direktoriaus įsakymu šios įstaigos yra įpareigotos organizuoti vaikų priežiūros grupes.

Ten ir aprašyta, kaip ta procedūra vyksta, kad tėveliai turi pateikti darbdavio pažymas ir prašymą dėl grupės lankymo. Tačiau aš keletą atvejų tikrai žinau dėl būtent minimo darželio, kad ten labai geranoriškai rado tuos bendrus sprendimus panašiose situacijose.“

Taip pat V. Kalinas paaiškino, kad dabar reikia paentėti kelias dienas tėvams, nes keliuose Ukmergės darželiuose, taip pat ir moters vaiko lankomame, buvo susidariusi dėl viruso plitimo labai pavojinga situacija.

„Tas režimas įvestas ne iš gero gyvenimo“, – aiškino vedėjas.

Premjerė prakalbo apie darželių uždarymą

Premjerė Ingrida Šimonytė sutinka, kad karantino metu nuotoliniu būdu dirbantiems tėvams, nusprendusiems neleisti savo vaikų į darželius, sudėtinga darbą derinti su atžalų priežiūra, šiandien pranešė „Elta“.

Visgi premjerė akcentuoja, kad situacija dėl darželių veikimo karantino laikotarpiu yra nevienareikšmiška ir akcentuoja, kad uždarius ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas, tėvams, prižiūrintiems kelis skirtingo amžiaus vaikus, taip pat būtų sudėtinga.

Seimo posėdyje kadenciją baigęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis I. Šimonytės teiravosi, ar negalėtų Vyriausybė prisiimti atsakomybę ir uždaryti darželius, o vaikus prižiūrintiems tėvams mokėti ligos išmoką.

„Dabar atrodo, kad atsakomybę turėtų prisiimti tėvai. Ir tie tėvai, kurie prisiėmė atsakomybę ir neveda vaikų, jie turi ir vaikus prižiūrėti, ir per nuotolį dirbti. Jie negali pasiimti biuletenio ir ligos išmokos, ir tada tas šeimos krūvis ženkliai išauga ir psichinė rizika taip pat auga“, – teigė L. Kukuraitis.

Premjerė sutiko su parlamentaro pastabomis ir pripažino, kad situacija dėl darželių veiklos yra gana nevienareikšmiška.

„Išties situacija dėl darželių yra gana nevienareikšmiška, todėl, viena vertus, būtų paprasčiausias dalykas uždaryti darželius ir tą ekspertai irgi laiko viena iš efektyviausių priemonių. Ir čia ne pinigų klausimas, čia klausimas psichikos sveikatos“, – pripažino I. Šimonytė.

Visgi ministrė pirmininkė akcentuoja, kad lengvo sprendimo šioje situacijoje nėra, nes, kita vertus, pasak jos, su keliais skirtingo amžiaus vaikais namie likusiems tėvams taip pat yra nelengva. „Mamoms namuose būti uždarytoms su keliais vaikais, iš kurių vienas vaikas vyresnis ir turi mokytis, ir yra mažiukas vaikas, kurį reikia prižiūrėti, tai taip pat yra gana sudėtingas krūvis. Ir čia tikrai nėra lengvo sprendimo“, – patikino I. Šimonytė.

„Bet aš sutinku, kad, jeigu darželiai būtų uždaryti, tai, be jokios abejonės, būtų labai aiškus mechanizmas ligos išmokų mokėjimo“, – pridūrė premjerė.