„Aš manyčiau, kad dėl nepaprastosios padėties esant reikalui, šį klausimą reikės svarstyti. Dabar viliuosi, kad tie apribojimai, kurių imtasi pasieks rezultatą. Ir kad užsikrėtimų ir mirčių skaičius kris. Matysime jau labai greitai ar tos priemonės pasiteisino“, – ketvirtadienį prieš Seimo posėdį sakė Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen.

Tuo metu buvęs premjeras Saulius Skvernelis, paklaustas apie dabartinių valdančiųjų kalbas dėl nepaprastosios padėties šalyje įvedimo, neslėpė nuostabos.

Pasak politiko, dabartiniai valdantieji patys kritikavo nuėjusios Vyriausybės sprendimus uždaryti barus bei suvaržyti visuomeninę veiklą.

„Dabar plokštelė pasikeitė. Reikėtų jų klausti, kada jie buvo nuoširdūs – tada ar dabar. Tas politikavimas, kai mes darėme reikalingus žingsnius, privertė žmones abejoti, ar to reikia. Dabar patys gavo tą situaciją ir tomis pačiomis frazėmis bei argumentais kalba“, – sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, daugelis žmonių nebe taip rimtai vertina koronaviruso grėsmę.

„Dabar viską sugrąžinti atgal griežtomis priemonėmis – sudėtinga. Jeigu žmonės patys nesupras ir nenorės, nieko nepadarysi – nei komendanto valandomis, nei kitais griežčiausiais policiniais metodais“, – pridūrė S. Skvernelis.

Į svarstymus dėl poreikio įvesti nepaprastąją padėtį sureagavo ir socialdemokratai. Partijos pirmininkas Gintautas Paluckas teigia, kad jokios „drastiškos ir drakoniškos“ karantino priemonės neužtikrins norimų pasiekti rezultatų, jeigu žmonės nebus linkę laikytis įvestų apribojimų.

„Negalima visuomenei grasinti nepaprastąja padėtimi, kad štai, jeigu nesilaikysite draudimų, tai dar griežčiau „kalsime“. Pavargusioje nuo pandemijos visuomenėje tai gali sukelti tik dar didesnę atmetimo reakciją įvestiems karantino ribojimams“, – sakė G. Paluckas.

Kaip rašoma pranešime spaudai, socialdemokratų pirmininko nuomone, viena visuomenės dalis karantino apribojimų vis tiek nesilaikys, tačiau, jo žodžiais, ta grupė nėra didelė.

„Jeigu žmonės nepatikės, kad apribojimų reikia, tai jie ras būtų, kaip iš po prekystalio parduoti ar nusipirkti, nuvažiuoti pas gimines ir pan. Šiame etape svarbu visuomenės negąsdinti ir žiūrėti, ar visos taikomos priemonės teisingos. Sustojimo tikrai reikėjo, nes yra skaičiai, susirgimų skaičius auga. To sustojimo labiausiai reikėjo tiems, kurie serga visomis kitomis ligomis, nes sveikatos sistema yra perkrauta“, – pridūrė G. Paluckas.

Delfi primena, kad interviu BNS G. Landsbergis sakė, jog Seimas galėtų Lietuvoje paskelbti nepaprastąją padėtį, jeigu visuomenė nesilaikytų Vyriausybės įvestų karantino sąlygų, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą.

„Jeigu būtų apsispręsta, arba tiksliau, jeigu būtų poreikis, jeigu skaičiai nekristų ir visuomenėje nebūtų atrastas supratingumas, kad reikia į situaciją žiūrėti rimtai, tada būtų kreipiamasi į Seimą papildomus apribojimus įvesti Seime“, – interviu BNS sakė G. Landsbergis.