Pasak Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų direktorės valdymui Aušros Bilotienės Motiejūnienės, situacija regione su 960 tūkst. gyventojų, kaip ir visoje Lietuvoje, yra įtempta: vis dar daugėja į ligonines guldomų pacientų, serga ir medicinos personalas.

„Esame dėkingi savo darbuotojams, kurie supranta padėtį ir sutinka padėti kolegoms kituose skyriuose. Vis dėlto jaučiame rankų stygių ligoninėje. Yra daug veiklos, kuriai atlikti nebūtinas medicininis išsilavinimas, tačiau be jos sutriktų visos ligoninės darnus funkcionavimas“, – pranešime spaudai teigia A. Bilotienė.

Santaros klinikos informuoja, kad laukiami savanoriai, kurie galėtų prisidėti prie kurjerinės veiklos: nuvežti ar palydėti pacientus iš vieno skyriaus į kitą, paimti tyrimų mėginius ir pristatyti juos į laboratoriją, palydėti į tyrimus, procedūras, perduoti siuntinius. Reikia pagalbos ir COVID-19 liga sergančius pacientus gydančiuose skyriuose.

Klinikos savanorystės akciją vykdo su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi – į jį prašoma kreiptis savanorius be medicininio išsilavinimo, į pačias klinikas prašoma kreiptis tuos, kurie medicininį išsilavinimą turi.

Anot Santaros klinikų direktoriaus medicinai pavaduotojos slaugai Jurgos Šuminienės, labai viliamasi sulaukti tokių savanorių, kurie pagalbą galėtų teikti ilgesnį laiką, skirdami tam ne mažiau nei 20 valandų per savaitę.

Direktorė valdymui pabrėžia, jog Santaros klinikose yra laukiami ir buvę kolegos, kiti medicininį išsilavinimą turintys žmonės.

„Formuojame vadinamąjį „darbuotojų banką“, kurio pajėgas prireikus pasitelktume“, – sakė ji.

Lietuva šiuo metu yra viena labiausiai koronaviruso paveiktų valstybių Europoje ir pasaulyje, koronaviruso židiniai fiksuojami ir dalyje ligoninių – izoliuojantis medikams, joms ima stigti darbuotojų.