Profesoriaus, užkrečiamųjų ligų specialisto Sauliaus Čaplinsko paklausus, kada pamatysime naujausių ribojimų rezultatus, pašnekovas tikino, kad pikas tų rezultatų pokyčio pasiekiamas dvidešimt aštuntą dieną.

„Kitų šalių pavyzdžiai ir tyrimai rodo, kad įvedus apribojimus, kai jų yra laikomasi, tai pikas tų rezultatų pokyčio pasiekiamas dvidešimt aštuntą dieną. Po to rezultatai taip pas pastebimi, bet jau būna ne toks didelis jų šuolis. Svarbu pažymėti, kad jeigu iš esmės daugiau niekas nesikeičia, atlaisvinus apribojimus, plitimas per tą patį laiką grįžta į tą patį lygį, buvusį iki apribojimų“, – laidoje Delfi diena sako S. Čaplinskas.

Anot jo, vien žmonių ėjimas į prekybos centrus nėra blogai, tačiau pavojingas yra daugelio žmonių elgesys, ypač, kai nesilaikoma saugumo reikalavimų.

„Viena vertus, reikia žmones suprasti, kita vertus, pavojinga ne pats ėjimas į prekybos centrus, o kaip ten elgiamasi, ypatingai ta grūstis arba jeigu buvo neteisingai dėvimos apsauginės kaukės, aišku sudaro pavojų. Lygiai taip pat, kalbant apie grožio salonus, visgi ten paslauga yra teikiama ilgiau nei penkiolika minučių ir artimame kontakte. Taigi labai svarbu, kad būtų tinkamai naudojamos kaukės – tiek klientams, tiek kirpėjams“, – sako S. Čaplinskas.

Paklausus, kiek mūsų susirgimų kreivė dar gali kilti aukštyn, profesorius tikino, jog tam nauji ribojimai ir yra, kad susirgimų sumažėtų.

„Tam ir yra apribojimai, visi kartu sutarėme, kad nauji reikalavimai yra būtini, priešingu atveju būtų visiškas kolapsas, jeigu taip kils susirgimų kreivė. Tam tie ribojimai ir yra, kad kreivė toliau taip staigiai nešoktų į priekį, kaip minėjau, apčiuopiamų rezultatų dar teks truputį palaukti“, – sako S. Čaplinskas.

Paklausus, ar gali taip būti, kad toliau augant susirgimų skaičiui, visuomenė tiesiog įgis imunitetą, profesorius svarstė, jog tokios kalbos neturi pagrindo – imunitetas taip greitai nesiformuoja.

„Reikia nebūti naiviems. Jau kitų šalių patirtis rodo, kad ten, kur daug žmonių persirgdavo, vis tik imunitetą įgydavo tik maždaug dvidešimt procentų žmonių“, – sako S. Čaplinskas.

Rudenį atėjus antrajai koronaviruso bangai, Lietuvoje nuo lapkričio pradžios uždarytos kavinės, barai ir restoranai, pastarosiomis savaitėmis moksleiviai perėjo prie nuotolinio mokymosi.

Primename, kad gyventojams be itin svarbių priežasčių draudžiama palikti savo savivaldybę, o pasivaikščioti viešose vietose gali tik šeimų nariai arba du žmonės iš skirtingų šeimų.

Policija ragina gyventojus nepalikti gyvenamosios savivaldybės be reikalo, išvykti tik svarbiu atveju ir turėti tai pagrindžiančius dokumentus.

Šį savaitgalį, Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiu policija savivaldybių centrų prieigose kontroliuos atvykstančiuosius ir išvykstančiuosius.

Kritikai sako, kad nauji reikalavimai nepagrįstai diskriminuoja smulkiuosius prekybininkus, įvesti judėjimo apribojimai yra neproporcingi ir sunkiai įgyvendinami, kai kurie psichologai taip pat siūlė leisti bendrauti socialiniuose burbuluose vienišiems žmonėms.