Vyriausybės vadovė taip pat užsiminė, kad gyventojams toliau nesilaikant nuo trečiadienio įsigaliojusio kietesnio karantino režimo, valdžiai gali tekti dar labiau sugriežtinti apribojimų tvarką.

Tuo tarpu opozicinių „valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtina netikįs, kad įmanoma visuomenę priversti laikytis karantino reikalavimų bauginant dar griežtesniais suvaržymais. Pasak jo, apčiuopiamo rezultato neturės ir išsakyti pavieniai vieši prašymai bei raginimai iš vienos ar kitos politinės stovyklos.

Politiko teigimu, liko tik vienas kelias dorojantis su koronaviruso sukelta krize: tarpusavyje konkuruojančioms politinėms jėgoms liautis konfrontuoti COVID-19 klausimais ir atsiprašius visuomenės už politikų klaidas bei visas pridarytas „nesąmones“ sutartinai prašyti žmonių, kad šie imtųsi laikytis karantininių taisyklių.

R. Karbauskis, mano kad į įsielektrinusių partijų telkimo procesą privalo įsitraukti ir apie tarpininkavimą tarp politinių jėgų anksčiau kalbėjęs prezidentas Gitanas Nausėda. Jo nuomone tik visuomenės pasitikėjimą turintis asmuo gali padėti nutraukti „opozicijos ir pozicijos“ žaidimą COVID-19 klausimais, kartu siūlant vieną ir nebediskutuotiną sprendimą, valstybę išvesiantį iš pandemijos sukeltos krizės.

Politikai kalti, kad žmonės nesilaiko karantino taisyklių

R. Karbauskis pripažino, kad su antrąja koronaviruso banga Lietuvoje sunkiai sekasi dorotis pirmiausiai dėl pačių politikų kaltės. Jo teigimu, kitų valstybių, kurios priėmė labai panašius sprendimus, padėtis yra kur kas geresnė, nes ten, R. Karbauskio įsitikinimu, nebuvo aštriai politikuojama COVID-19 tema.

„Dėl koronaviruso (valdymo – ELTA) kitose valstybėse nėra opozicijos ir pozicijos. Ir tai yra labai protingas politikų pasirinkimas. Jie nekariauja tarpusavyje. Pas mus buvo rinkimai ir ta tema buvo panaudota rinkimams. Tai akivaizdu“, – Eltai teigė R. Karbauskis.

Jo supratimu, dar pirmosios bangos metu išsiskyrusios valdančiųjų ir opozicijos nuomonės dėl būtinų priimti sprendimų klaidino visuomenę. Kartu R. Karbauskis leido suprasti, kad, jo manymu, ir dabar atsirandantys nesutarimai dėl COVID-19 pandemijos suvaldymo priemonių yra priežastis, kodėl visuomenė neįsiklauso į politikų raginimus laikytis elementarių karantino taisyklių.

„Žmones mes sutrikdėme, mes patys kalti esame. Užuot pavasarį atėję konservatoriai ir sakę: viskas, šito klausimo mūsų ginče nėra, kad tai yra bendra mūsų problema ir mes ją turime spręsti kartu, tuomet sakė, kad bus labai blogai, kad reikia nepaprastosios padėties, vėliau teigė, kad to nesakė. Bet kuriuo atveju visada buvo sakoma, kad mes neteisingai darome kažką. Tiek šnekant apie ekonomiką, tiek kalbant apie koronavirusą“, – aiškino R. Karbauskis.

„Šiuo klausimu tiesiog būtina susivienyti ir būtina girdėti vieniems kitus“, – pažymėjo jis ir ragino pasimokyti iš jau padarytų nuėjusios ir dabartinės valdžios klaidų.

„Jei buvusi opozicija pasimokė pati iš savo klaidų ir iš mūsų klaidų – mes irgi jų darome ir darėme, ir darysime... Ir jie (valdantieji – ELTA) turi teisę daryti klaidas. Bet dabar reikėtų pasakyti, kad šiuo klausimu baigiame žaisti opoziciją ir poziciją. Jie dabar turi iniciatyvą. Dabar rinkimų nebėra. Dabar jie turi pasakyti: sėskime prie vieno stalo ir tarkimės“, – pridūrė jis.

Visgi „valstiečių“ lyderis teigė suprantąs, kad opozicijai atsisėsti prie vieno stalo su dešiniaisiais nepakaks vien jo pastangų. Jo manymu, lyderystės siekiant sustabdyti „opozicijos ir pozicijos žaidimą“ COVID-19 suvaldymo klausimais turi imtis prezidentas G. Nausėda.

„Aš įsivaizduoju, kad tai pirmiausiai turėtų būti prezidentas. Tai turi būti žmogus, kuris turi didelį visuomenės palaikymą“, – tvirtinto R. Karbauskis.

Jo aiškinimu, kitos išeities tiesiog nėra, nes šiuo metu Seime veikiančios jėgos neturi tiek visuomenės palaikymo, kad galėtų tik savo autoritetu įtikinti žmones vienaip ar kitaip elgtis. Ne išimtis ir rinkimus laimėję dešinieji, sako R. Karbauskis.

„Įvyko rinkimai ir konservatorių palaikymas nė kiek nepakilo. O ką tai reiškia? O reiškia, kad jie pasitikėjimo neturi, jie turi tik savo dalies rinkėjų pasitikėjimą (...) Aš noriu pasakyti, kad nei mes, nei konservatoriai, nei kas nors kitas šiandien neturi tokio pasitikėjimo resurso, kokį turi prezidentas. Ir jei kalbėtume apie tą žmogų, kuris turi imtis lyderystės – tai yra būtent prezidentas. Jei jis mano, kad šioje vietoje užtenka valstybinio lygmens: premjerės, ministro... tai to tikrai neužtenka, nes tai yra susiję su reputacija, su visuomenės palaikymu. Konservatoriai, kurie turi 15 proc. palaikymą ar mes,turintys dabar 13 proc., nesame tie, kurių žodis būtų pats skambiausias. Tuos procentus sudėjus, jau per 20, pridedi kitus – jau 40 proc. Ir tai yra kelias, kuriuo galima kviestis visas politines partijas šnekėti, kad mes turime vieną sprendimą“, – sumuodamas politinių jėgų populiarumo reitingus argumentavo R. Karbauskis.

Todėl jis dar kartą pažymėjo, kad tik prezidento sutelktos politinės jėgos gali tikėtis įtikinti visuomenę, jog ši pati imtų drausminti tuos, kurie nesilaiko karantino taisyklių.

„Jeigu išeitų prezidentas, išeitų premjerė, išeitų opozicijos atstovai ir sakytų: mieli žmonės, pažiūrėkime vieni į kitus, pažiūrėkite į tuos, kurie nevaikšto su kaukėmis arba kurie nesilaiko kitų reikalavimų... Paskambinkite policijai, darykite kažką, būkite aktyvūs, padėkite sau patiems. Ir tada nereikės statyti tūkstančio policijos ekipažų“, – teigė buvęs Seimo narys.

Skelbti paliaubas COVID-19 krizės metu R. Karbauskis ragina ne pirmą kartą

Tiesa, tai ne pirmas R. Karbauskio kvietimas paliauboms COVID-19 pandemijos metu. Dar tik prasidėjus pirmosios koronaviruso sukeltos bangos krizei „valstiečių“ lyderis (tuomet dar buvęs Seimo nariu) siūlė politinėms partijoms pasirašyti susitarimą ir įsipareigoti neskleisti panikos ir dezinformacijos dėl koronaviruso.

Tačiau tuomet dešinioji opozicija tokį pasišovimą įvardino absurdu, o Prezidentūra – šou elementų turinčia deklaracija. Ganėtinai skeptiškai R. Karbauskio partijoms skirtą raginimą įvertino ir tuomet premjero pareigas ėjęs Saulius Skvernelis.

„Tikrai skeptiškai žiūriu į tokių susitarimų pasirašymą. Jeigu politinės partijos norės (koronaviruso situaciją – ELTA) išnaudoti, tai ir naudos, bet rinkėjai tai įvertins“, – vasario pabaigoje teigė premjeras.

Nauja iniciatyva papildyta siūlymu politikams atsiprašyti visuomenės

„Valstiečių“ lyderio iniciatyva pirmosios koronaviruso bangos metu nebuvo realizuota ir susitarimas nebuvo pasirašytas. Tačiau atsitraukus nuo minties tarppartiniu susitarimu švelninti esamas politines trintis, R. Karbauskis tuomet optimizmo neprarado ir tvirtino, kad visgi svarbiausia buvo ne faktinis susitarimas, kiek pats procesas, keliant svarbią problemą.

„Mes tiesiog bandėme kalbėti apie tai, kad politikai neturi tokioje situacijoje politikuoti ir šios ligos (koronaviruso – ELTA) atžvilgiu daryti kažkokius pareiškimus“, – žurnalistams Seime vasario pabaigoje aiškino R. Karbauskis, pridūręs, kad realybėje vargu ar įmanoma tokį sumanymą realizuoti.

Dabar R. Karbauskis šiek tiek niūresnėmis spalvomis prisimena nepavykusį ir kritikos sulaukusį užmojį dėl partijų susitarimo.

„Iš manęs tuomet pasityčiojo ir aš užtilau. Mano pasiūlymas buvo tas, kad tuo klausimu nebūtų spekuliacijų, kad nebūtų opozicijos ir pozicijos. Juk nėra dėl ko kovoti. Reikia kovoti už žmonių gyvybes, nebėra galimybių kovoti vieniems prieš kitus“, – teigė R. Karbauskis.

Tiesa, šį kartą, klausantis LVŽS lyderio susidaro įspūdis, kad nepakaks pasiekti politinį sutarimą – COVID-19 klausimu turėti vieną sprendimą. R. Karbauskio teigimu, yra būtinas ir aiškus politikų atsiprašymas už pridarytas klaidas ir „nesąmones“ valstybei.

„Reikia prašyti pačios visuomenės ir aiškiai į ją kreiptis, kad mes visi, kurie esame politikoje, lenkiamės žmonėms, atsiprašome už visas mūsų klaidas, už visus „nedadirbimus“, už visas nesąmones, kokias esame padarę... Mes ar kiti – tai nebėra svaru. Mes atsiprašome ir sakome žmonėms: būkite mieli, dabar reikia padaryti viską, ką galime, kad kuo mažiau žmonių numirtų ir, kad kuo mažiau užsikrėstų“, – tarsi atgailaudamas ir už visą politinį elitą apibendrino „valstiečių“ pirmininkas.