„Turime darbingą savaitę – jau baigėme suformuoti visas mums reikalinga struktūras. Tikimės, kad per artimiausias 24 valandas mums pavyks prie ministrės pirmininkės pavyks suformuoti išorės ekspertų taryba. Dar per 24 valandas tikimės, kad galėsime apsvarstyti galutinį koronaviruso valdymo planą. Nes dabar iki šiol matėme tik pirmuosius veiksmus, kurie yra operatyviniai. O koronaviruso planas apims visus 2021 metus“, – sakė ministras.

A. Dulkys žadėjo, kad planas bus detalus ir po pokalbio su ekspertais jis bus paviešintas ir visuomenei.

Arūnas Dulkys

Sveikatos sistema gali neatlaikyti

Žmonėms nesilaikant karantino reikalavimų sveikatos sistema krūvio neatlaikyti gali po dviejų savaičių, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Labai noriu sąžiningai pasakyti: jeigu mes visi nesilaikysime taisyklių, ieškosime išimčių ir kursime toliau tas situacijas, sistema gali neatlaikyti po kokių dviejų savaičių“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė ministras.

Jis sakė, kad tam tikras rezervas ir galimybė perskirstyti pajėgumus sveikatos įstaigose dar egzistuoja, tačiau akcentavo, jog ligoninių užimtumas bei atvejų skaičius dar bent kelias savaites didės iš inercijos, o pagerėjimą pamatyti bus galima tik apie Naujuosius metus.

„Mes artimiausias dienas tikrai matysime dar didelius skaičius, nes jie eina iš inercijos, dar gali būti ir dvi, ir tris savaites jie dideli, tačiau jeigu nuo šiandien mes visi sąžiningai bandysime laikytis, paskatinsime kitus, rodysime pozityvius pavyzdžius, užkrėsime pozityviu pavyzdžiu, o ne virusu, tikiu, kad situacija keisis ir nuo Naujųjų metų mes pradėsime matyti pozityvius poslinkius mūsų rodikliuose“, – kalbėjo ministras.

Operacijų vadovu paskyrė Dulkį: kitaip prarastume operatyvumą ir laiką

Ministras trečiadienį Vyriausybės buvo patvirtintas ekstremalios situacijos operacijų vadovu.

Paklausus, kodėl operacijos vadovu buvo paskirtas sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys, premjerė teigė, kad taip bus užtikrinamas aukščiausio lygio pandemijos valdymo koordinavimas.

„Buvo nemenka diskusija, tas buvo mano pačios posėdyje akcentuota. Buvo kritikuotinos praktikos buvusioje Vyriausybėje, kai tarsi buvo du galios centrai, kur vienas žmogus komunikuodavo vieną dalyką, kitas – kitą“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė I. Šimonytė.

Jos teigimu, Vyriausybėje taip pat bus įkurta ir ekspertų taryba.

„Mūsų sutarimas yra kitas – kad krypties, strategijos požiūriu, koordinavimas vyks aukščiausiu lygiu. Bus įkurta ekspertų taryba, kuri bus įkurta Vyriausybėje, bet vyriausias operacijų vadovas turi labai daug procedūrinių sprendimų, kurių pasirašymą perkėlus kažkur aukščiau – kad ir į Vyriausybės kanceliariją – mes tiesiog prarastume operatyvumą ir laiką, per kurį sprendimas turi būti priimtas“, – paaiškino premjerė.

I. Šimonytė pabrėžė, kad nuo šiol Vyriausybės komunikacija, lyginant su praėjusios Vyriausybės informacijos sklaida, bus kitokia.

„Stengsimės įtraukti visas institucijas, kad su jomis visomis būtų derinama, jos prisiimtų atsakomybę už sprendimus, kurie yra daromi ir kad nebūtų tokios situacijos, kad vyriausias operacijų vadovas priima sprendimus, kurie keičia verslo sąlygas, nežinant Ekonomikos ir inovacijų ministerijai. Tokių dalykų nebus, dirbsime visi kartu“, – pabrėžė ministrė pirmininkė.