Taip, tikrai nuo šiandien pradėjo veikti mobilūs patikros postai. Pareigūnai tikrina įvažiuojančius į miestą ir taip pat išvažiuojančius iš miesto“, – Delfi sakė Vilniaus apskrities policijos atstovė spaudai Julija Samorokovskaja.

Pasak jos, tai labiau prevencinė ir informacinė priemonė, kuria policijos pareigūnai ragina žmones vengti nebūtinųjų kelionių.

Punktai kol kas mobilūs

Kol kas stacionarūs blokavimo postai prie įvažiavimų į Vilnių ir išvažiavimų iš Vilniaus neįrengti. Kaip ir numatyta, jie atsiras ir pradės veikti penktadienį nuo 13 val.

„Pareigūnai fiziškai stovi kelyje, automobiliuose, prie automobilių ir tikrina. Tačiau tai dar nėra tie stacionarūs postai, kurie bus nuo šio penktadienio 13 val. ir dirbs visą savaitgalį bei švenčių dienomis. Šiandien kadangi Vyriausybės nutarimas yra toks, nuo šiandien sugriežtintos karantino sąlygos, todėl pareigūnų darbas pagrindinis yra informuoti žmones, kad jie susilaikytų nuo nebūtinų kelionių ir patikrinti dokumentus“, – paaiškino J. Samorokovskaja.

Vilniaus policijos atstovė patikino, kad vilniečių ir sostinės svečių automobiliai nuo trečiadienio gali būti sustabdyti ne tik prie išvažiavimų ar įvažiavimų, bet ir miesto viduje.

„Pareigūnai prižiūri ir viešąją tvarką, todėl policijos šiandien tikrai daugiau. Kartu jie kontroliuoja ir eismą mieste“, – teigė ji.

Pirmieji mobilūs postai įrengti ir Kaune

Trečiadienį įsigaliojus griežtesnėms karantino sąlygoms, įvesti ir ribojimai gyventojų judėjimui tarp savivaldybių. Pirmuosius pareigūnų postus kauniečiai skelbia sutikę Panemunėje ir Romainiuose.

Trečiadienio rytą patikrai automobiliai stabdyti netoliese Raudonojo Kryžiaus gatvės ir Vaišvydavos plento žiedinės sankryžos.

„Nuo Panemunės žieduko link Vaišvydavos važiuojant pasilabina, paklausia, kur važiuojam“, – „Kas vyksta Kaune“ „Facebook“ grupėje praneša internautai. Jų teigimu, mobilus pareigūnų postas buvo įrengtas ir Romainiuose.

Sustiprintos migruojančių piliečių patikros vyks nuo gruodžio 18 d. 13.00 val. iki gruodžio 20 d. 21.00 val., nuo gruodžio 23 d. 13.00 val. iki gruodžio 27 d. 21.00 val. bei nuo gruodžio 31 d. 13.00 val. iki sausio 3 d. 21.00 val. bus kontroliuojamas judėjimas Kauno apskrityje įrengiant postus prie įvažiavimų į savivaldų centrus – Kauną, Kaišiadoris, Kėdainius ir Jonavą.

Mobilios policijos pajėgos dirbs visoje Kauno apskrityje. Antradienio vakarą paskelbta ir 13 vietų, kuriose išvažiavimai iš Kauno bus užblokuoti.

Patikros postai jau veikia ir uostamiestyje

Klaipėdos apskrities pareigūnai dar kartą ragina nevykti iš namų be būtinos priežasties – patikros postai keliuose jau veikia.

Klaipėdos apskrities VPK pareigūnai, vadovaudamiesi Vyriausybės nurodymais, nuolat kontroliuoti važiuojančiuosius apskrities keliuose įrengtuose patikros postuose pradės nuo gruodžio 18 d. (penktadienio) 13 val. Tačiau mobilieji patikros postai veikia nuo šiandien – gruodžio 16 d. Į juos pareigūnai gali atvykti pasirinktinai ir kurį laiką tikrinti, ar vykstantieji į kurią nors apskrities savivaldybę turi tam būtiną priežastį.

Palangoje sustiprinta važiuojančiųjų kontrolė vykdoma nuo vidurnakčio penkiuose kurorte įrengtuose postuose. Iki šiandienos popietės čia buvo patikrinta apie 400 automobilių, apie 20 į Palangą neįleista – paaiškinimai, kad į kurortą važiuoti esą buvo būtina, nes nori apsipirkti, pajūryje pavedžioti šunį, ar panašiai, nėra būtina priežastis, todėl žmonėms, suprantama, teko apsisukti ir važiuoti namo.

Pareigūnai dar kartą primygtinai ragina atsisakyti nebūtinų kelionių į kitas savivaldybes, vykstant reikia turėti priežastį pagrindžiantį dokumentą. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad teikti apgyvendinimo paslaugas nėra draudžiama, tačiau išsinuomoti kambarį viešbučiuose, poilsio namuose, ar privačiame sektoriuje galima tik tos savivaldybės, kurioje gyvenate ribose – tai yra – ilsėtis Palangos viešbučiuose gali tik palangiškiai, o Klaipėdos – tik klaipėdiečiai ir panašiai. Šis reikalavimas, beje, galioja nepriklausomai nuo to, kada buvo sudaryta apgyvendinimo paslaugų sutartis.

Ribojamas judėjimas visoje šalyje

Vyriausybės nutarimu nuo 2020 m. gruodžio 15 dienos 24 val. iki 2021 m. sausio 3 d. 24 val. ribojamas asmenų išvykimas už savo gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijos ribų, išskyrus atvejus, kai vykstama dėl artimųjų giminaičių mirties ar atlikti darbo, kai darbo vieta kitoje savivaldybėje, ar dėl būtinosios medicininės pagalbos. Judėjimo ribojimas taip pat nebus taikomas ir tais atvejais, kai vykstama į/iš oro uostą, dėl objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykimas į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtinas.

Policija skelbia organizuosianti stacionarius kontrolės postus visų šalies savivaldybių centrų prieigose, kuriuose bus kontroliuojamos įvažiuojančios į miestus transporto priemonės. Dalis įvažiavimų bus užtverta techninėmis priemonėmis, bus įrengiamos stebėjimo kameros ar statomi draudžiamieji ženklai. Kiekviename poste dirbs mažiausiai du pareigūnai, didelio eismo intensyvumo postuose bus pasitelkiami policijos rėmėjai, šauliai ir pan.

Blokavimo postai prie įvažiavimų į miestus bus steigiami nuo gruodžio 18 d. 13 val. iki gruodžio 20 d. 21 val., nuo gruodžio 23 d. 13 val. iki 27 d. 21 val. ir nuo gruodžio 31 d. 13 val. iki sausio 3 d. 21 val.

Artėjantį savaitgalį budės 670 policijos ekipažų, dar 250 ekipažų – kontrolės postuose, taigi visoje Lietuvoje savaitgalį patruliuos 920 ekipažų. Paprastomis, ne švenčių, dienomis budės 750 ekipažų. Judėjimo kontrolei tarp savivaldybių vykdyti papildomai dirbs dar 60 policijos ekipažų, kurie tikrins judėjimo teisėtumą.