Antradienį policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, kad, norint užtikrinti judėjimo ribojimus tarp savivaldybių, bus įrengti blokavimo postai savivaldybių centruose. Anot jo, prie kitų savivaldybių ribų bus statomi trikojai bei vaizdo fiksavimo sistemos.

A. Širinskienė teigia, kad tai yra perteklinis duomenų rinkimas. Anot jos, trikojų užfiksuoti duomenys pateks į duomenų bazes ir galės būti saugomi.

„Man teko dirbti prie trikojų sistemos. Jie nebuvo skirti žmonių sekimui. Jų paskirtis yra kelių eismo taisyklių pažeidimų fiksavimui. Jie gali fiksuoti automobilius, kurie viršijo greitį. Man tikrai didelę nuostabą kelia, kad jie gali fiksuoti žmonių judėjimą savivaldybių ribose, tiesiog stebint, kaip žmogus juda.

Kaip suprantu iš Požėlos pasisakymų, bus sekami žmonės visuotinai, tikrinant ir nustatant jų gyvenamąją vietą savivaldybėje, sulyginant su duomenimis su savivaldybe, kurioje stovi trikojis. Tai tokiai masinei sekimo sistemai trikojai niekada nebuvo skirti ir primenu, paprastai žmonių teisių ribojimus turi numatyti įstatymas“, – Eltai sakė A. Širinskienė.

Seimo narė teigė, kad valdantieji priėmė sprendimus, neįvertinus policijos pajėgumų.

„Aš suprantu, kad valdančiųjų sprendimas apriboti tokio masto judėjimą buvo įvestas neįvertinus policijos pajėgumų. Tai tokių pajėgumų tikrai nėra. Dabar bandoma desperatiškai surasti kokias nors priemones, kurios padėtų tuos neproporcingus sprendimus įgyvendinti. Mano galva, vis dėlto reikėtų žiūrėti į žmogaus teisių pusę kruopščiau, nes šiuo atveju mes labai netoli atsiliekame nuo Kinijos ar Šiaurės Korėjos, kurie irgi stebi savo piliečius pasislėpę krūmuose su tokia įranga. Man tas nėra normalu“, – sakė ji.

Taip pat A. Širinskeinė teigia, kad trikojų panaudojimas reguliuojant žmonių srautus tarp savivaldybių prasilenkia su žmogaus teisėmis. Parlamentarė ragina valdančiuosius labiau pasitikėti Lietuvos piliečiais.

„Šiuo atveju, aš tikrai manau, kad čia prasilenkta su žmogaus teisėmis, nes demokratinėse valstybėse to nėra. Tokios sekimo sistemos galbūt yra Kinijoje, Šiaurės Korėjoje. Lietuvoje mes turėtume daugiau pasitikėti žmonėmis. Taip, aš suprantu tuos fizinius patikros punktus, kurie tokio masto ribojimams yra reikalingi. Dabar paslapčia, kažkur statys krūmuose įrenginį ir dar su juo fiksuos žmonių judėjimą.

Po švenčių Lietuvos piliečiai sulauks tikrai įdomių laiškų, nes trikojai laiškus generuoja automatiškai ir prašys žmonių pasiaiškinti ir atsiminti, kokiu tikslu ir pas ką asmuo važiavo, ir pateikti dokumentus. Trikojai niekada nebuvo naudojami masiniam žmonių sekimui. Dabar įvyko interpretavimas, kad galima juos naudoti sekimui. Aš tikrai matau labai didelę grėsmę žmonių teisėms ir ateityje“, – Eltai sakė A. Širinskienė.

ELTA primena, kad tikrinant, kaip gyventojai laikosi draudimo vykti į kitas savivaldybes, pareigūnai pasitelks trikojus, vaizdo kameras bei įrengs blokavimo postus savivaldybių centruose.

„Akcentas bus šis savaitgalis, kalėdinis ir naujametis laikotarpis, kai prie sustiprintų policijos pajėgumų bus įrengti blokpostai. Postai bus įrengiami prie įvažiavimo į savivaldybių centrus. Visose kitose teritorijose mes šios priemonės neplanuojame naudoti. Bus taikomos kitos viešos ir neviešos priemonės. Priemonės bus naudojamos tik įstatymo nustatyta tvarka. Tai ir vaizdo fiksavimo sistemos ir netgi tie patys trikojai gali būti naudojami kaip viena iš papildomų priemonių. Pavyzdžiui, asmuo, gavęs dokumentą dėl greičio viršijimo, gali susilaukti klausimų, kodėl jis būtent važiavo ir kirto vieną ar kitą savivaldybės ribą. Tai policijos galimybės tikrai plačios užkardyti ir identifikuoti pažeidimus“, – antradienį sakė R. Požėla.