Kaip informavo Vidaus reikalų ministerija, trečiadienį siūlyti Vyriausybei šią kandidatūrą nusprendė vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės vadovaujama Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK).

„Atsižvelgus į tai, kad šių metų gruodžio 11 dieną darbą pradėjo aštuonioliktoji Lietuvos Respublikos Vyriausybė, būtina paskirti naują valstybės lygio ekstremaliosios situacijos visoje šalyje dėl koronaviruso infekcijos plitimo grėsmės valstybės operacijų vadovą, kuris vykdys Civilinės saugos įstatyme nustatytas funkcijas“, – teigia ministrė.

Operacijų vadovui taip pat pavesta priimiti sprendimus, „reikalingus paskelbtajai ekstremaliajai situacijai likviduoti“.

Galutinį sprendimą dėl A. Dulkio trečiadienį turi priimti Vyriausybė.

Ekstremali situacija dėl koronaviruso plitimo Lietuvoje paskelbta vasario 26-ąją, operacijų vadovu ankstesnėje Vyriausybėje taip pat buvo paskirtas tuometinis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra ne kartą minėjusi, kad COVID-19 krizės valdymą šalyje, pradėjus darbą naujai valdžiai, turėtų perimti Vyriausybės vadovas, sakydama, kad viena didžiausių problemų valdant krizę yra „du galios centrai“, t.y. premjeras ir sveikatos apsaugos ministras. Pats A. Dulkys anksčiau taip pat teigė pritariantis šiai I. Šimonytės vizijai.

Ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas priima visus sprendimus, susijusius su valstybės lygio ekstremalios situacijos valdymu, kuriems nereikia kolegialių Vyriausybės sprendimų.

Ankstesnė Vyriausybė spalio pabaigoje Seimui pateikė naujos redakcijos Civilinės saugos įstatymo projektą, pagal kurį visi civilinės saugos klausimai būtų konsoliduoti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente (PAGD). Taip pat būtų atsisakoma kitų minimų struktūrų – tiek VESK, tiek ir Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro.