„Padėtis išlieka įtempta, tęsiasi suėmimai. Lietuva ir Lenkija ir toliau palaikys Baltarusijos pilietinę visuomenę ir jos apsisprendimą eiti demokratiniu keliu“, – po pokalbio su kolega sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Baltarusijoje iki šiol tęsiasi tūkstantiniai protestai po rugpjūčio pradžioje vykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju pasiskelbė autoritarinis šalies vadovas A. Lukašenka. Minsko režimo pareigūnai protestus nuolat malšina jėga, protestuotojų sulaikymais.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro, pokalbio metu taip pat akcentuota Astravo atominės elektrinės tema, pažymėta tarptautinių branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartų laikymosi svarba.

G. Landsbergis prašė paramos užtikrinant, kad į Europos Sąjungos rinką nepatektų nesaugi elektros energija iš Astravo.

„Lenkija yra ir bus Lietuvos strateginė partnerė. Sutarėme organizuoti bendrą susitikimą, kai tik leis pandeminė situacija“, – kalbėjo jis.

Astravo atominės elektrinės klausimą su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moraveckiu) aptarė ir naujoji ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Lietuvos premjerė padėkojo už Lenkijos paramą įgyvendinant ES Vadovų Tarybos išvadas dėl būtinybės užkirsti kelią elektros importui iš nesaugios Astravo atominė elektrinės. Sutarta, kad energetikos ministrai aptars galimybes paspartinti Baltijos valstybių elektros sistemų sinchronizavimo projekto įgyvendinimą.

Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių vadovai taip pat kalbėjosi apie dvišalius santykius, Europos Sąjungos bei NATO politikos koordinavimą.

Lenkijos premjeras pasveikino Lietuvos ministrę pirmininkę ir jos vadovaujamą Vyriausybę su veiklos pradžia.

I. Šimonytė savo ruožtu pabrėžė strateginės partnerystės su Lenkija svarbą ir glaudžių santykių tęstinumą.

„Norėčiau artimiausiais metais pagilinti Lietuvos ir Lenkijos strateginę partnerystę visose srityse, todėl skatinsiu ir ministrus palaikyti intensyvų bendradarbiavimą su savo kolegomis Lenkijoje“, – teigė ji.

Europos Sąjungos šalių lyderiai penktadienį paragino Europos Komisiją ieškoti būdų užkardyti komercinį elektros importą iš nesaugių atominių elektrinių.

Ši nuostata į Europos Vadovų Tarybos išvadas įtraukta Lietuvos iniciatyva, siekiant platesnio sutarimo dėl Baltarusijos Astravo atominės elektrinės blokavimo.