V. Kvietkauskas pasidalijo, kad COVID-19 susirgo maždaug gruodžio pradžioje. Pirmasis simptomas buvo pakilusi temperatūra iki 38 laipsnių, tačiau, nors ir bijojo koronaviruso testo procedūros, vis tiek paskambino trumpuoju numeriu 1808.

„Iš pradžių jo nenorėjau, nes mačiau per televiziją, kaip tikrino Seimo narius, – rodė, kaip jie ašarojo, snargliavosi, esą tokia nemaloni procedūra. Žinote, nenorėjau darytis, kol nebuvau tikras. Kita vertus, pagalvojau, kad, šiaip ar taip, reikia tai padaryti, nes esi atsakingas ne tik už save, bet ir už kitus, su kuriais bendrauji.“

Jis papasakojo, kad nuvažiavo, pasitikrino ir suprato, jog tikrai nėra tas testas koks nors baubas, kurio reiktų bijoti.

„Man ėmė tepinėlį iš nosies abiejų pusių, visiškai nebuvo jokio nemalonaus jausmo. Buvo nemaloniau, kai iš gerklės ėmė tepinėlį, bet tai truko kelias sekundes. Pasitikrini ir esi ramus. Po trijų dienų gavau atsakymą, kad turiu virusą. Vėlyvą vakarą temperatūra pakilo iki 38 laipsnių ir laikėsi kelias dienas, kol galiausiai pakilo iki 39. Paskambinau greitajai ir išvežė į Santaros klinikas“, – prisiminė jis.

Ten, sakė Vytautas, vėl patikrino, davė vaistų ir parvežė specialiu transportu į namus. Kitą dieną temperatūros nebuvo, viskas buvo gerai, bet trečią dieną ji pakilo iki 39 laipsnių, todėl draugai jį privertė vėl kreiptis į Santaras.

„Dar kartą išsikviečiau greitąją, išvažiavau į Santaras, o iš ten kitą rytą buvau pervežtas į Antakalnio ligoninę, čia dabar ir guliu. Gaunu antibiotikų, leidžia tokius antivirusinius tirpalus, gydytojai ir sesutės puikiai prižiūri. Visas tikrai labai gerai, guliu dvivietėje palatoje, išeiti iš jos niekur negaliu.

Man labai gaila gydytojų, jie turi būti visąlaik apsirengę tais kombinezonais, taip pat daug darbo turi sesutės, nes čia guli ir labai sunkių ligonių. Taigi, visus reikia prižiūrėti, o tų kombinezonų negali nusivilkti dvylika valandų. Nei atsigerti, nei į tualetą nueiti, visą laiką juda ir kruta. Iš tikrųjų tie žmonės daro darbą, kuriam reikia didžiulio pasiryžimo, todėl esu jiems labai dėkingas.“

Pradėjo rašyti dėl kelių priežasčių

V. Kvietkauskas pasakė, kodėl nutarė savo sveikatos problemas viešinti socialiniame tinkle „Facebook“. Anot jo, nustebino kai kurie draugai, su kuriais bendravo, jie sakė, kad jeigu nejaučia jokių simptomų, nesitikrins.

„Gerai, tegul nesitikrina, bet reikia suprasti, kad esi ne tik už save, bet ir už kitus atsakingas. Antras dalykas, man vienas bičiulis sakė, jog jo nepriėmė pasitikrinti. Jis neturėjo temperatūros, bet paminėjo, kad bendravo su sergančiu koronavirusu. Tačiau jo vis tiek nepriėmė. Tai turbūt nėra gerai, kad nepriima, nes besimptomiai atvejai irgi egzistuoja.

Taigi, ir rašau, kad žmonės žinotų kelis dalykus: pirmiausia, pasitikrinti būtina, nes esi atsakingas ir už kitus, pasitikrinti nieko nekainuoja ir tikrai tai nėra tokia jau nemaloni procedūra. Užtat žinai, ar sergi, ar ne, tampa aišku, kaip elgtis. Jeigu tai – besimptomis atvejis, yra vienas dalykas, o jeigu su simptomais, žinai, ką daryti toliau.“

Taip pat pasakojo, kad pats neturi kokių nors kitų ligų, bet jo gydytojai nerimą šiuo metu kelia nepakankamas deguonies kiekis kraujyje.

„Dabar gydytoja man pasakė, kad didžiausia blogybė, jog mano kraujyje stinga deguonies. Norma yra nuo 92 iki 97, tik nežinau tų vienetų. Jeigu tik atsijungiu nuo stacionaraus deguonies tiekimo, iškart nukrenta iki 84–86 ir apima didžiulis silpnumas.

Padarai porą žingsnių ir turi grįžti į ligoninės lovą. Štai namuose dėl deguonies gali kilti didžiulių problemų, todėl nusipirkau specialiai nebrangiai kainuojantį pulsoksimetrą, kad matuotų deguonį. Labai patogu ir greita. Manau, kad sergantiems sunkesne forma būtinai jį reikia turėti namuose.“

Vieno dalyko, sakė pašnekovas, ilgai negalės pamiršti – šalia gulėjusio šiek tiek vyresnio, kitų ligų turėjusio paciento mirties.

„Kaip ir aš, sirgo kovidu ir plaučių uždegimu. Jis labai tyliai užgeso, aš net nepamačiau. Vis dėlto turbūt niekada nepamiršiu to garso, kai žmogaus kūną įdeda į maišą ir jį užtraukia. Tai buvo vienas iš siaubingiausių, kokį esu girdėjęs pastaruoju metu. Jeigu žmonės nenori išgirsti tokio garso arba nenori, kad kiti dėl jų tokį išgirstų, reikia elgtis labai atsargiai. Turite laikytis visų taisyklių ir geriausia būti namuose.“

Turi palinkėjimą skubantiems į prekybos centrus

Koronavirusu sergantis Vytautas pasiūlė žmonėms atsipalaiduoti ir suprasti, kad dabar reikia galvoti apie kitokias dovanas.

„Man visada būdavo viena didžiausia bausmių pirkti kalėdines dovanas. Dabar yra labai gera proga nors vieną kartą elektroniniu paštu gerą žodį pasiųsti. Parašykime „myliu“ vaikams, draugams ir kad linkime jiems visiems sveikatos. Mano nuomone, tai būtų pati geriausia dovana, jeigu ji išsipildytų, o ne kokios nors kojinės arba saldainiai, kurie paskui guli niekam nereikalingi.“

Kalbėdamas apie pilnus prekybos centrus klausė, nejaugi to šiuo metu tikrai reikia, juk geriau palaukti.

„Ateis pavasaris ir vėl visi išeisime į gamtą.“