„Šiuo metu į mūsų pateikiamą statistiką yra įtraukiami atvejai, kurie patvirtinti atlikus laboratorinį tyrimą. Informacijos apie tuos atvejus, kuriuos pagal naująją tvarką būtų patvirtinęs gydytojas, NVSC šiuo metu negauna“, – BNS pirmadienį sakė centro atstovė Justina Petravičienė.

Anot jos, tokiai informacijai gauti „turi būtų užtikrintas informacijos atidavimas iš e.sveikatos į NVSC informacinę sistemą“.

„Šie procesai derinami“, – komentavo NVSC atstovė.

Praėjusią savaitę Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad šeimos gydytojas COVID-19 gali diagnozuoti ir neatlikus testo.

Tokia diagnozė nustatoma, kai žmogui pasireiškia COVID-19 ligai būdingi simptomai per 14 dienų nuo paskutinės sąlyčio su sergančiuoju, kuriam liga patvirtinta testu, dienos.

SAM teigimu, tokiu atveju šeimos gydytojas į ligai diagnozuoti skirtą formą E025 e.sveikatos sistemoje įrašo diagnozės kodą U07.2.

Kaip BNS informavo Registrų centras, nuo gruodžio 8-osios įsigaliojus naujajai tvarkai, e.sveikatoje tokia diagnozė kol kas išrašyta 680 kartų.

Tačiau ją pacientams gydytojai išrašydavo ir anksčiau. Registrų centro duomenimis, vien nuo rugsėjo mėnesio tai padaryta 2264 kartus.

„Gydytojas turi teisę apibūdinti ligai pasirinkti tokį kodą, kuris jam tuo atveju yra aktualiausias ir teisingiausias. Kadangi U07.2 kodas yra jau seniai, kai kurie gydytojai jį pamatę pradėjo naudoti. Kol ministerija jo naudojimo neapibrėžė, galėjo įvairiai gydytojai jį naudoti“, – BNS sakė Šeimos gydytojų asociacijos vadovė Toma Kundrotė.

„Galbūt naudojo tada, kai yra simptomai, bet testas neigiamas, galbūt kai yra aiškūs simptomai, bet pacientas nesidaro testo iš viso. Visokių tų galimybių buvo. Kaip suprato, kaip jiems teisingiausia atrodė, tada ir naudojo“, – pridūrė ji.

Statistikos departamento duomenimis, nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 96 tūkst. 452 asmenys, 53 tūkst. 501 – tebeserga, 41 tūkst. 665 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 863 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 423 užsikrėtusieji.