Už tai antradienį balsavo 97 Seimo nariai, prieš buvo šeši ir susilaikė 26 parlamentarai.

Seimas savo balsavimu tenkino generalinio prokuroro Evado Pašilio prašymą leisti patraukti P. Gražulį baudžiamojon atsakomybėn, kad būtų baigtas ikiteisminis tyrimas dėl galbūt neteisėtų politiko veiksmų.

Praėjusios kadencijos parlamentas tokį prašymą jau buvo atmetęs. Kad būtų panaikinta Seimo nario neliečiamybė, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Išvadą dėl P. Gražulio neliečiamybės pateikęs Seimo laikinosios komisijos pirmininkas liberalas Arminas Lydeka teigė, kad „komisijai nebuvo pateikta jokių faktinių įrodymų, kad Seimo narys P. Gražulis būtų persekiojamas dėl politinių ar kitokių panašių motyvų, dėl jo kaip Seimo nario veiklos“.

„Komisija, patikrinusi nurodytas aplinkybes, taip pat įvertinusi prokuroro ir Seimo nario paaiškinimus ir atsakymus į Seimo narių klausimus, padarė išvadą, kad yra pagrindas patenkinti Generalinio prokuroro prašymą dėl sutikimo Seimo narį Petrą Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę“, – sakė komisijos pirmininkas.

Seimo narys P. Gražulis tvirtino, kad byla yra politinė, o tai grindė faktu, kad Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius ikiteisminio tyrimo medžiagą pristatė uždarame posėdyje.

„Pažiūrėkit, kada ateina prokuroras į komisiją, mano atveju prašo, kad posėdis būtų uždaras. Kodėl? Nes nėra kaltinimų, kaltinimai iš piršto laužti, kad visuomenė negirdėtų absurdiškų kaltinimų. Jūs priėmėt iš karto politinį sprendimą. Tai politinis išankstinis priimtas jūsų nuosprendis“, – teigė P. Gražulis.

Teisėsaugos duomenimis, būdamas Seimo nariu P. Gražulis padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai 2015 metais šios įmonės produkcijoje rado listerijos bakterijų.

Prokurorai teigia, kad padėdamas įmonei „Judex“ politikas ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, dėl „Judex“ problemų buvo nuvykęs į Rusijos Karaliaučiaus sritį, kad paveiktų Rusijos pareigūnus, ragino verslininkus duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas, o iš „Judex“ už tai gavo turtinės naudos.

Generalinis prokuroras teigia, kad tokiais savo veiksmais parlamentaras menkino savo pareigų prestižą, Seimo autoritetą, sulaužė Seimo nario priesaiką ir dėl to valstybė patyrė didelę žalą.

P. Gražulis kaltinimus neigia ir tvirtina, kad ši byla yra politinis susidorojimas.

Prokurorai dar 2016 metais siekė P. Gražulį apklausti kaip specialųjį liudytoją, bet jis atsisakė duoti parodymus.