Jei Seimas pritars, ši premija Baltarusijos demokratinei opozicijai bus įteikta Laisvės gynėjų dieną – 2021 m. sausio 13-ąją.

Praėjusią savaitę Seimas po pateikimo pritarė tai numatančiam nutarimo projektui.

Pasak projektą pateikusios Laisvės premijų komisijos pirmininkės Paulės Kuzmickienės, vienas svarbiausių įvykių šiais metais buvo ir yra baltarusių tautos siekis gyventi demokratinėje valstybėje.

„Labai simboliška, kad premija bus įteikiama sausio 13-ąją, nes šiandien Baltarusijoje vykstantys protestai prieš neligitimų vadovą Aliaksandrą Lukašenką, saugumo struktūrų smurtas dažnam gali priminti tuos skaudžius Sausio įvykius Lietuvoje prieš 30 metų. Mes žinome laisvės kainą, kokia sunki gali būti kova už laisvę, kiek daug aukų gali pareikalauti pasipriešinimas ir kaip svarbu sulaukti iš tarptautinės bendruomenės pripažinimo žinios“, – yra sakiusi komisijos pirmininkė P. Kuzmickienė.
Matydami sunkumus, su kuriais susiduria Baltarusijos pilietinė visuomenė kovoje už demokratiją, jos teigimu, privalome Baltarusijos žmonėms pareikšti aiškų palaikymo ženklą.

Gruodžio 8 d. naujoji Seimo Laisvės premijų komisija pasiūlė parlamentui 2020 m. Laisvės premiją skirti Baltarusijos demokratinei opozicijai.
Laisvės premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.