Tuo paskelbtos priemonės, sako I. Šimonytė, skiriasi nuo tų, kurios galėtų būti priimtos šalyje įvedus nepaprastąją padėtį.

„Nepaprastosios padėties apribojimai yra gerokai didesni, pradedant nuo pareigos visiems vaikščioti visur su dokumentu, komendanto valandos ir įvairių apribojimų, tarp kurių – ir žiniasklaidos laisvei. Niekas apie tokius dalykus nekalba. Kalbame apie labai mandagų paraginimą žmonėms susilaikyti nuo nebūtino judėjimo“, – pirmadienį po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje sakė ministrė pirmininkė.

Jos tvirtinimu, pagrindinis naujų taisyklių tikslas – kad gyventojų bendravimas būtų kiek įmanoma apribotas ir kad nevyktų nebūtinų arba riziką keliančių kontaktų.

„Lieka ankstesnės Vyriausybės nustatytas apribojimas, kad du žmonės gatvėje susitikę gali būti ar kad dvi pagyvenusio amžiaus ponios gali išeiti pasivaikščioti. Patikslinome, kad nesusituokę žmonės, bet gyvenantys kartu, irgi galėtų išeiti pasivaikščioti“, – paaiškino I. Šimonytė.

Pasak jos, į naujus apribojimus reikėtų žiūrėti kaip į savaime suprantamą tvarką.

„Labai gerai suprantame, kad taisyklių laikymasis didžiąja dalimi priklausys nuo pačių žmonių sąmoningumo. Kaip nevaikštome, (...) bent jau didžioji dalis žmonių nevaikšto, gatve per raudoną šviesą, nes tai yra draudžiama kelių eismo taisyklių, net jei šalia nėra policijos pareigūno, taip reikėtų į apribojimus ir žiūrėti“, – pridūrė premjerė.

I. Šimonytė taip pat sakė, kad žmonės galės iš vienos savivaldybės į kitą keliauti viešuoju transportu, pavyzdžiui, darbo reikalais, tačiau premjerė tikisi, kad žmonės elgsis atsakingai ir nebūtinų kelionių atsisakys.

„Susisiekimui yra nustatyti tam tikri reikalavimai (dėl – ELTA) vietų ir kad būtų išvengta susigrūdimo, bet jei žmonėms reikia judėti į kitą savivaldybę darbo reikalais, tai natūralu, kad jie galės judėti ir automobiliais, ir viešuoju transportu“, – sakė I. Šimonytė.

Pasak premjerės, nebus įmanoma sukontroliuoti, ar visi žmonės laikosi taisyklių, tačiau tikimasi sąmoningumo.

„Mes neturime tiek policijos pareigūnų, kad jie kontroliuotų kiekvieną žmogų, ar jis laikosi taisyklių, bet darome prielaidą, kad žmonės yra pakankamai sąmoningi, mato skaičius, mato labai liūdną mirčių statistiką, mato naujus užsikrėtimo atvejus, girdi, ką sako ekspertai, ir turbūt sąmoningai neieškos sau nuotykių važinėdami traukiniu ar autobusu“, – teigė premjerė.

Šimonytės atsakas opozicijai

Vyriausybės vadovė taip pat pareiškė, kad būtų buvusi dėkinga buvusiai valstiečių Vyriausybei, jeigu jos ministrų kabinetui nereiktų priimti griežtų sprendimų.

„Būčiau buvus jiems labai dėkinga, jeigu dabar Vyriausybei nereikėtų savo darbo pradėti nuo tokios komplikuotos situacijos ir tokių sudėtingų sprendimų“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Opoziciniai valstiečiai teigia, kad dabartinės Vyriausybės įvesti griežtesni judėjimo ribojimai yra neproporcingi ir prilygsta nepaprastajai padėčiai, taip pat yra sunkiai įgyvendinami.

Vyriausybė sekmadienį nusprendė pratęsti ir sugriežtinti karantiną. Nuo trečiadienio bus uždaryta dauguma parduotuvių, išskyrus maisto prekių ir vaistines, apribotas žmonių išvykimas iš namų be svarbios priežasties.

Vienų namų gyventojams arba ne daugiau kaip dviem žmonėms bus leidžiama išvykti pasivaikščioti atvirose vietovėse savivaldybės ribose, nesusitinkant su kitais žmonėmis.

Karantinas Lietuvoje galioja iki sausio 31 dienos.

Vyriausybė sekmadienį pratęsė karantiną iki sausio 31 dienos, taip pat sugriežtino karantino priemones: apribojo judėjimą iš vienos savivaldybės į kitą, uždraudė veikti nebūtinųjų prekių parduotuvėms, paliekant galimybę veikti maisto, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių parduotuvėms, vaistinėms, veterinarijos paslaugas teikiančioms įstaigoms.