Griežtesnis karantino režimas įsigalios nuo trečiadienio. Kaip pranešė ministrė pirmininkė, judėjimo suvaržymai tarp savivaldybių griežčiau kontroliuojami bus švenčių dienomis ir savaitgaliais. O vykti į kitą savivaldybę bus galima ir dėl planinių sveikatos priežiūros paslaugų.

„Turime vieną klausimą ir jo užduotis yra pabaigti procedūrą, kurią pradėjome vakar. Norėjome greitai priimti sprendimus, bet neapsiėjome be procedūrinių nesklandumų“, – posėdyje sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Anot jos, pirmadienį taip pat buvo svarstomas patikslintas projektas, patikslinimai susiję su asmenų judėjimo ir kontaktinių paslaugų teikimo klausimais. „Dėl sprendimų sutarėme bendru sutarimu. Tikrai suprantame, kad yra labai nemaloni situacija“, – posėdžio pabaigoje kalbėjo premjerė.

„Nutarėme, kad būtų tikslinga palikti formuluotę dėl dviejų žmonių, kurie gali susitikti gatvėje, bet papildyti dėl vienos šeimos ir vieno namų ūkio“, – sakė ji. Pagal atnaujintą projektą numatyta, kad galima „viešose vietose būti ne didesnėmis nei dviejų asmenų grupėmis arba vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio grupėse“.

Siūlomomis pataisomis taip pat numatyta, kad bus galima vykti į kitas savivaldybes dėl planinių medicinos paslaugų.

„Gavome praktinių klausimų, kurie kilo <..>, tai reikia patikslinti, užfiksuota sveikatos priežiūros ne tik būtinoji, bet ir planinė pagalba, kas turi paskyrimą gydymo įstaigoje kitoje savivaldybėje, tas irgi užfiksuota“, – aiškino I. Šimonytė.

Ugdymas – nuotolinis, numatytos išimtys

Ugdymo procesas perkeliamas į nuotolinę erdvę, išskyrus priešmokyklinį ir ikimokyklinį ugdymą.

„Bandėme tuos tėvus, nuotoliniu būdu dirbančius, kažkaip atliepti. Sulaukiau klausimų ir pastabų, ypač iš mamų, kurios dirba nuotolinį darbą ir turi mokyklinuką, besimokantį nuotoliniu būdu. Klausia, ar gali mažesnį vaiką vesti į darželį. Nerandam čia kokio nors objektyvaus kriterijaus, kuris tą galimybę apibrėžtų. Taigi pradinį ugdymą nukeliame į nuotolį, bet kol atostogos, galime tiesiog lūkuriuoti, stebėti, kaip klostosi epideminė padėtis, ir tada metų pabaigoje spręsti, kai jau atostogos artės į pabaigą“, – teigė premjerė.

I. Šimonytė atkreipė dėmesį, kad darželiuose neturėtų vykti kalėdinės šventės ir panašaus pobūdžio susibūrimai.

Nutarime nurodyta, kad „ugdymas mokyklose pagal pradinio, pagrindinio ugdymo ir vidurinio ugdymo programas vykdomas nuotoliniu būdu, išskyrus specialiosiose mokyklose ir bendrojo ugdymo mokyklose specialiosiose klasėse ugdomus mokinius pagal pradinio ir pagrindinio ugdymo, pradinio ir pagrindinio ugdymo individualizuotą, vidurinio ugdymo, socialinių įgūdžių ugdymo programas, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas“.

Šimonytė: policija kelius kontroliuos savaitgaliais ir švenčių dienomis

Vyriausybei apribojus gyventojų judėjimą tarp savivaldybių, policija kontrolės punktus keliuose įrengs savaitgaliais ir švenčių dienomis, pirmadienį pranešė premjerė Ingrida Šimonytė.

„Didesnė kontrolė fizinė bus švenčių ir savaitgalių dienomis, o paprastomis dienomis, ypač kol yra darbo savaitė, bus naudojamos tos priemonės, kurias policija tikrai moka naudoti viešas ir neviešas“, – per Vyriausybės posėdį sakė ministrė pirmininkė.

Ji sakė šį klausimą aptarusi su policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla.

Vyriausybės sprendimu nuo trečiadienio gyventojai iš savo savivaldybės galės išvykti tik tada, jei reikia į darbą, laidotuves, arba dėl medicinos pagalbos.

Pirmadienio teikimu Vyriausybės posėdyje bus įgyvendintas įstatymais įtvirtintas reikalavimas, kad nutarimus, apimančius karantino reguliavimą, turi teikti sveikatos apsaugos ministras. Pagal Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo 21 straipsnio 3 dalies 1 punktą teritorijų karantiną skelbia, jo dydį, ribas, trukmę ir režimą tvirtina Vyriausybė sveikatos apsaugos ministro teikimu.

Judėjimo ribojimai

Vyriausybė patikslino nutarimą, kad nuo 2020 gruodžio 15 dienos, 24 val., iki 2021 m. sausio 3 d., 24 val., Lietuvoje bus ribojimas judėjimas tarp savivaldybių, išskyrus atvejus, kai vykstama dėl artimų giminaičių mirties ar atlikti darbo, kai darbo vieta kitoje savivaldybėje, ar dėl būtinosios medicininės pagalbos.

Pagal naująjį nutarimą judėjimo ribojimas nebus taikomas ir tais atvejais, kai vykstama į / iš oro uostą, dėl sveikatos priežiūros paslaugų bei taip pat dėl kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykimas į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtinas. Vyriausybė taip pat nusprendė, kad šis ribojimas netaikomas asmenims, kurie vyksta į kitą, ne gyvenamosios vietos, savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio jiems nuosavybes teise.

Taip pat Vyriausybė patikslino atvejus, kada bus galima išvykti iš savo gyvenamosios vietos. Nutarta, kad išvykti iš gyvenamosios vietos bus draudžiama, išskyrus tuos atvejus, kai vykstama į darbą, prekybos vietą, į nekilnojamojo turto objektą, valdomą nuosavybės teise, laidotuves, dėl sveikatos priežiūros ir kitų būtinųjų paslaugų ar objektyviai pagrįstų priežasčių, kai vykti neišvengiamai būtina.

Be to, iš gyvenamosios vietos bus leidžiama išvykti, kai ne daugiau nei vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio nariai vyksta pasivaikščioti atvirose vietose, taip pat tais atvejais, kai vykstama prižiūrėti sergančių ar negalinčių savimi pasirūpinti asmenų.