„Viskas labai primena komendanto valandos įvedimą 24/7, tik dokumente nerasite šio pavadinimo. Žmonėms nepaaiškinta, kaip bus užtikrinamas nejudėjimas tarp savivaldybių, kas ir kokiu būdu tai kontroliuos. Taip pat daug klausimų kyla dėl verslo. Nejau nebuvo kitų priemonių, kurios padėtų užtikrinti paslaugų teikimo saugumą, nei pasirinktas lengviausias kelias – uždaryti, uždrausti“, – savo feisbuko paskyroje rašo R. Karbauskis.

Nors politikas pabrėžia, kad Vyriausybė apie nepaprastosios padėties įvedimą nekalba, tačiau atkreipia dėmesį, kad įvesti judėjimo ribojimai yra dar labiau drastiški, nei įvedus komendanto valandą.

„Atkreipkite dėmesį – Vyriausybė nekalba apie nepaprastąją padėtį, nors tie patys žmonės, kurie dabar valdžioje, apie ją svajojo pavasarį, bet ribojimai tokie drastiški, kad ir nepaprastosios padėties atveju jie nebūtų griežtesni. Visiškai apribotos sveikų žmonių teisės. Pavyzdžiui, jauniems žmonėms, kurie dar nėra sukūrę šeimų ir gyvena skirtingose savivaldybėse, apribojama teisė matytis.

Kodėl, jei jie sveiki?“ – teigė „valstiečių“ lyderis.

R. Karbauskis taip pat kelia klausimą, kokiomis priemonėmis patruliuojanti policija užtikrins, kad susitinka tik vienos šeimos asmenys.

„Kaip vyks išsiaiškinimas, ar tie žmonės – šeimos nariai? Juk gyvenantys kartu gali turėti ir skirtingas pavardes, jiems nėra reikalavimo susituokti... Ar dabar reikės su savimi nešiotis asmens ir kitus dokumentus, kurie turės įrodyti gyvenamą vietą ir kt.?“ – stebisi jis.

Situacija būtų geresnė, jei konservatoriai ir liberalai būtų bendradarbiavę su buvusiais valdančiaisiais

Politikas taip pat įsitikinęs, kad, jei dabartinė valdžia, pasak jo, nebūtų visus metus skyrusi patyčioms dėl buvusios valdžios sprendimų kovojant su COVID-19, kiek kitaip sprendimus dėl ribojimų laikymosi būtų priėmusi ir visuomenė.

„Juk dabar situacija būtų daug geresnė, jei pavasarį, prasidėjus COVID-19 krizei, konservatoriai su liberalais būtų bendradarbiavę su valdžia ir kartu veikę, kad visuomenė suprastų grėsmę ir laikytųsi saugumo reikalavimų. Kiek purvo buvo supilta ant sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, kuris kasdieną bendravo su visuomene, bandydamas paaiškinti karantino priemonių reikšmę ir jų tikslus“, – feisbuko paskyroje rašo R. Karbauskis.

„Deja, iš viso to buvo tyčiojamasi, kaip dabar nutarta pasityčioti iš visos tautos, net nepabandžius dar kartą pakviesti nuosekliai laikytis visų karantino reikalavimų, kurie jau galioja. Ką duos dar griežtesnis karantinas, kai dalis visuomenės tų reikalavimų nesilaikys, kaip nesilaikė ir iki šiol? Panaudosite jėgą ar milžiniškas baudas?“ – klausia jis.

„Valstiečių“ lyderis taip pat atkreipia dėmesį, kad I. Šimonytė, komentuodama savo vadovaujamos Vyriausybės priimtus sprendimus dėl karantino griežtinimo, daug kartų pakartojo, kad sprendimai esą priimami tokie, kokie buvo pavasarį. R. Karbauskis įsitikinęs, kad tokia naujosios premjerės retorika yra klaidinama.

„Sąmoningai nutylima tai, kad sprendimai skiriasi iš esmės, kitokia situacija pavasarį ir dabar. Tuomet mes buvome nežinioje, trūko priemonių, testų, kaukių ir pirštinių, buvo dezinfekanto stygius. Tačiau šiuo metu visko yra. Testus siūlo pasidaryti ir privačios gydymo įstaigos. Nepalyginamai geriau pasiruošę ir medikai. Žmonės turi visas galimybes būti saugūs, jeigu jie visas priemones naudotų teisingai ir laikytųsi reikalavimų dėl atstumų“, – savo nuomone dalinosi jis.