Anksčiau penktadienį jis pranešė, kad šie duomenys negali būti vertinami kaip patikimi.

Vis dėlto paaiškėjus, kad Statistikos departamentas oficialiai skelbia 153 mirtimis mažiau nei pateikiama e.sveikatoje, departamentas žada jas perskaičiuoti.

„E.sveikatos sistemoje kaupiami mirties priežasčių duomenys yra išankstiniai ir turi būti tikslinami. Dėl šios priežasties jie ir yra perduodami Higienos institutui, jo darbuotojai peržiūri, patikslina ir sutvarko minėtus duomenis pagal Pasaulio sveikatos organizacijos mirties priežasčių kodavimo taisykles ir paskelbia mirties priežasčių informaciją“, – rašoma patikslintame Statistikos departamento pranešime.

Anot jo, šiuo metu Higienos institutas skelbia mėnesinę mirties priežasčių informaciją su pusantro mėnesio atsilikimu.

Tuo metu departamentas pagal nustatytą tvarką skelbia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) renkamus mirčių nuo COVID-19 duomenis, kurie pateikiami gydytojams užpildant specialią formą.

Statistikos departamentas taip pat informavo, kad kreipėsi į Registrų centrą dėl mirčių priežasčių pateikimo.

„Turėdamas visus duomenis ir kartu su Higienos institutu bei Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru įvertinęs jų kokybę ir patikimumą, (Statistikos departamentas) paskelbs perskaičiuotus mirčių nuo COVID-19 rodiklius“, – rašoma komentare.

Penktadienio Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 764 žmonės. Tačiau kaip BNS informavo Registrų centras, e.sveikatos sistemoje pateikta informacija apie 917 mirties atvejų nuo šio infekcinės ligos.

Higienos institutas teigia, kad bendras mirčių nuo COVID-19 skaičius gali būti net didesnis nei gydytojų suvesta informacija į e.sveikatos sistemą, nes tarp jų pateks ir kai kurie atvejai, kur COVID-19 buvo įvardyta ne kaip pagrindinė priežastis, bet visa ligos eiga pagal taisykles atitinka mirties nuo šios infekcijos atvejį.