Prezidentūros kanclerės Algės Budrytės komentare, atsiųstame Delfi, aiškinama, kad likusią kadencijos dalį G. Nausėda žada gyventi savo namuose.

„Prezidentas priėmė sprendimą nesikelti į Turniškėse esančią rezidenciją ir likusią kadencijos dalį ketina gyventi savo namuose Vilniuje. Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į Turniškių rezidencijos būklę analizavusių ir galimus jos atnaujinimo scenarijus parengusių ekspertų išvadas“, – rašome pranešime.

Anot Prezidentūros, rezidencija Turniškėse galėtų tapti vieta užsienio svečių priėmimui.

„Prie dabartinio Prezidento namo Vilniuje Vadovybės apsaugos tarnybos specialistai jau prieš kurį laiką buvo įrengę visus Prezidento saugumui užtikrinti ir saugumu besirūpinančių pareigūnų tinkamam darbui būtinus sprendimus.

Prezidento nuomone, rezidencija Turniškėse galėtų tapti ne tik Prezidento šeimos gyvenamąja vieta, tačiau ir vieta Lietuvos bei užsienio svečių priėmimui, kurioje vyktų atitinkami nedideli protokoliniai renginiai“, – teigia A. Budrytė.

Architektams paskaičiavus, kiek galėtų kainuoti rezidencijos atnaujinimo darbai, jos atnaujinimo atsisakyti.

„Tačiau architektams pateikus savo išvadas apie dabartinę pastato būklę ir galimus jos atnaujinimo variantus, tam būtinų lėšų kiekis yra per didelis atsižvelgiant į protingumo kriterijus ir šalies biudžeto prioritetus. Rezidencijos atnaujinimui numatyti 359 tūkst. eurų liks Valstybės biudžete“, – praneša Prezidentūra.

Žadama artimiausiu metu inicijuoti atitinkamų institucijų diskusiją dėl Turniškių rezidencijų ir joms skirtų žemės sklypų panaudojimo.

Šiuo metu Prezidentūros kanceliarija valdo 3 pastatus Turniškėse patikėjimo teise ir žemės sklypus panaudos pagrindais. Pagrindinis Prezidento rezidencijos pastatas yra statytas 1940 metais.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę bei atlikus pastato rekonstrukciją, rezidencijoje gyveno Prezidentai V. Adamkus, R. Paksas, vėliau ir Prezidentė D. Grybauskaitė. Prezidento rezidencijos gyvenamasis plotas yra 323 kv. m., iš jų rūsių plotas sudaro 90 kv. m. Reikšmingesnis rezidencijos atnaujinimas buvo daromas Prezidento R. Pakso kadencijos metais.

Per pastarąjį dešimtmetį rezidencijoje daryti pakeitimai buvo susiję tik su jos energetiniu efektyvumu – buvo keičiami langai, šiltinamos sienos.

Pastaruoju metu išlaidos nenaudojamų rezidencijų išlaikymui siekdavo po kelis tūkstančius eurų per metus – minimaliai jų priežiūrai bei būtinosioms komunaliniams mokesčiams.