Po balsavimo Seimas nusprendė patvirtinti I. Šimonytės Vyriausybės programą. Už tai balsavo 78, prieš 30, susilaikė 20.

Valstiečiai programa abejoja

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos vadovė Aušrinė Norkienė sukritikavo I. Šimonytės Vyriausybės programą.

„Matome daug ambicingų abstrakcijų. (…) Mus neramina tai, kad programoje visai nėra sąvokos apie gerovės valstybę“, – Seimui frakcijos poziciją išdėstė A. Norkienė.

„Mums kyla klausimas kiek atsakomybės už piliečių gerovė prisiims valstybė?“ – klausimą kėlė politikė.

A. Norkienė teigė, kad programoje galėjo būti matyti bent 10 esminių punktų kaip bus valdoma koronaviruso pandemiją.

„Mums sako palaukite, bus atskiras planas tam. Stebina ir tai, kad programoje vardina darbai, kurie jau buvo įgyvendinti praėjusios Vyriausybės“, – kritikavo parlamentarė.

LVŽS frakcijos seniūnė teigė, kad nerimą kelia ir programoje išvardinti apribojimai vaiko pinigų kėlimui.

„Ar reiškia, kad vaiko pinigų didinimas kitąmet liks paskutinis?“ – apgailestavo ji.

„LVŽS frakcija, būdama didžiausia opozicijos frakcijos, nesutinkame prisiimti atsakomybės už Vyriausybės 4 metų darbą, priėmėme sprendimą nepalaikyti Vyriausybės programos“, – sakė A. Norkienė.

Socialdemokratai sukūrė alternatyvią Vyriausybės programą

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos vadovas Gintautas Paluckas sakė, kad programai trūksta vientisumo ir matyti, kad atskiras jos dalis rengė konservatoriai, kitas – liberalai.

„Ši Vyriausybės programa pateikta ir išnagrinėtą skersai išilgai, yra pavadinta eklektiška, kakofoniška ir panašiai, ir iš tiesų jai trūksta nuoseklumo ir išsamumo. Ji kaip koks frankenšteinas susiūtas iš atskirų partijų nuostatų, ir tai labai gerai matosi“, – kalbėjo G. Paluckas.

Jis taip pat pristatė alternatyvios Socialdemokratų partijos parengtos programos nuostatas ir kvietė parlamentarus jungtis prie paramos šiai programai, joje akcentavo švietimo svarbą, lygias galimybes visiems vaikams, solidarius mokesčius, žaliąjį susitarimą „tarp miesto ir kaimo“.

Darbo partija susilaikys

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna Seime penktadienį vardijo Vyriausybės programos ir jų partijos rinkimų programos skirtumus.

„Mūsų programiniai nuostatai yra ambicingesni, norime daugiau dėmesio ir konkretumu regioninei politikai, atskirties mažinimui, darbo vietų kūrimui ir investicijų plėtrai, darbo užmokesčio didinimo“, – problemas vardijo V. Jukna.

Ingrida Šimonytė

Darbo partijos frakcijos seniūnas teigė, kad jų frakcija balsavime dėl Vyriausybės programos susilaikys.

„Jeigu besiformuojanti valdžia atsižvelgs į Darbo partijos programinius tikslus, mes pasiryžę padėti įgyvendinti tuos tikslus. Gerbdama rinkėjų valią, Darbo frakcija, nors ir turėdami kai kuriais klausimais skirtingą nuomonę, nutarėme netrukdyti jos pritarimui ir susilaikyti balsavime“, – sakė politikas.

Mišri Seimo narių grupė priekaištų turėjo: balsuos skirtingai

Mišrios Seimo narių grupės nuomonę apie Vyriausybės programą pristatė parlamentarė Rita Tamašunienė. Jos teigimu, programa buvo išsamiai aptarta.

„Apie regioninę politiką ambicijos yra užsibrėžtos mažesnės, nei pasiekta šiuo metu, bet gal taip yra tik programoje“, – teigė R. Tamašunienė.

Jos teigimu, iš Vyriausybės tikimasi pakankamo dėmesio energetikai, socialinei atskirčiai, skurdo mažinimo, tautinių mažumų problemoms.

„Tai buvo skambiai deklaruota įvairiuose interviu, bet ne visa tai atsispindi programoje. Tikimės, kad rasis vietos konkrečiame (Vyriausybės programos įgyvendinimo – aut.p.) plane“, – sakė politikė.

Jos teigimu, Mišrios Seimo narių grupės parlamentarai „balsuos pagal savo sąžinę, matymą, linkėjimą naujai Vyriausybei“.

„Mišrios grupės 13 Seimo narių nuomonė bus skirtinga“, – teigė R. Tamašunienė.

Premjerės I. Šimonytės vadovaujamą Vyriausybę suformavo centro dešinės politinės jėgos: Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai (TS–LKD), Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija.

Valdančiąją koaliciją sudariusių partijų frakcijų atstovai ragino parlamentarus balsuoti už šios Vyriausybės programą, gyrė komandą, sveikino norą diskutuoti, užsibrėžtus darbus Lietuvai.

Ingrida Šimonytė

Seimo narių diskusija

Prasidėjus diskusijai, Valstiečių frakcijos narys Tomas Tomilinas kritikavo būsimosios Vyriausybės programą.

„Absoliuti dauguma programos teiginių neturi ideologinio svorio ir tiktų bet kuriai Vyriausybei“, – kalbėjo T. Tomilinas.

Jis taip pat paragino kolegas siekti „atvėsinti liberalių reformatorių karštas galvas, entuziazmą, nekartoti buvusio premjero Andriaus Kubiliaus klaidų, atsispirti nemadingai neoliberaliai ideologijai“.

Atsistojęs prie tribūnos kalbėti Seimo narys Robertas Šarknickas kritikavo kultūros sritį, išreiškė viltį, kad Seimo salėje gale sėdinti švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė nereikš, jog švietimas bus antraeilis būsimosios Vyriausybės programoje.

Jis taip pat antrino kolegų pastebėjimams, kad dalis programos esą yra „nuplagijuota“ nuo valstiečių.

Šimonytė pasakė komplimentą nueinančiai valdžiai

Komentuodama Vyriausybės programą I. Šmonytė išreiškė viltį, kad pavyks dirbti konstruktyviai, nepaisant su kai kuriomis frakcijomis išsiskyrusių požiūrių. Ji pakartojo anksčiau sakytą mintį, kad siekis tęsti kai kuriuos pradėtus darbus yra teigiamas dalykas.

„Taip, tai yra komplimentas nueinančiai Vyriausybei, kad patvirtinta programa vienoje ar kitoje srityje yra puiku, galbūt nepakako laiko jos įgyvendinti. Tikiuosi, kad to laiko pakaks mums“, – sakė būsimoji premjerė.

Jos teigimu, nereikia stebėtis, jei Vyriausybės programoje nerandama asmeniškai svarbių vertybių.

„Taip jau yra, kad skirtingi žmonės politikoje skirtingoms vertybėms teikia skirtingą svorį – ir būtent todėl politika apskritai gali egzistuoti, nes priešingu atveju nebūtų dėl ko būti politikoje. Mes neturėtume apie ką diskutuoti, manytume tą patį. Tame ir yra politikos žavesys ir mūsų darbo prasmė – kad mes stengiamės tas skirtingas vertybes ar akcentus maksimaliai suderinti Lietuvos žmonių gerovei“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji taip pat teigė, kad „revoliucijų Lietuvai nereikia“. Šiuo metu, pasak būsimos premjerės, geriausia žinia Kalėdoms būtų kuo daugiau išgelbėtų gyvybių.

Paprašė opocicijos paramos, net jei ši nebalsuos už Vyriausybės programą

I. Šimonytė sakė siūliusi savo paramą nueinančiai valdžiai prisiimti dalį atsakomybės – priminė, kad trečiadienį ragino S. Skvernelį priimti griežtesnius karantino ribojimus.

„Nesulaukiau palaikymo, bet šiandien paramos prašau jūsų, net jeigu jūs už programą nebalsuosite. Aš įsipareigoju dirbti geriausiai, kaip sugebu. Manau, kad galiu įsipareigoti ir savo komandos vardu, kad padarysime viską, jog po ketverių metų niekas negalėtų pasakyti, kad tai buvo keturi prarasti Lietuvos metai“, – apibendrino būsimojo Ministrų kabineto vadovė.

Priminė nesutarimą su Skverneliu

Laikinasis aplinkos ministras, valstiečių frakcijos atstovas Kęstutis Mažeika naujam ministrų kabinetui ir jo vadovei priminė šią savaitę įvykusį apsižodžiavimą tarp dviejų premjerų: laikinojo ir paskirtosios.

I. Šimonytė trečiadienį laišku kreipėsi į S. Skvernelį prašydama kuo greičiau sugriežtinti karantino sąlygas. S. Skvernelis pareiškė, kad paskirtoji premjerė nepateikė jokių pasiūlymų.

Paskirtoji premjerė sakė norėjusi sklandaus valdžios perdavimo.

„Ne vieną kartą esu diskutavusi ir su jūsų kolegomis, ir dar premjeru S. Skverneliu. Man atrodė, kad buvo labai svarbu, kad šis laikas, besikeičiant Vyriausybei, kad jis būtų kaip įmanoma mažiau keliantis klausimų“, – sakė ji.

Arūnas Dulkys, Ingrida Šimonytė

I. Šimonytė prisiminė 2012 metus, kai bene visą biudžeto projektą paruošusi nueinanti Vyriausybė ją palaikė ir pasikeitus valdžiai.

„Yra buvę gražių pavyzdžių, kai ne tokiomis kritinėmis aplinkybėmis tais sprendimais buvo pasidalinama. Turėjome ir tokių tokių, kai prezidentas kvietė sudalyvauti susitikimuose. Bet ne visiems tai atrodė kaip gera mintis, dėl to galiu tik apgailestauti“, – savo pasisakymą baigė premjerė.

Seimo narė Vaida Giraitytė klausė būsimosios premjerės, kas vadovaus ekstremaliai situacijai, o I. Šimonytė savo ruožtu ją patikino, kad kartu su Vyriausybės kanceliarija artimiausiu metu šiuo klausimu ras „efektyviausią sprendimą“.

Opozicija kritikuoja

Paskirtoji premjerė sako, kad jos Vyriausybė nedarys revoliucijų, o sieks diskusijomis ir žiniomis grįstų sprendimų. Ji žadėjo, kad kadencijos pradžioje inicijuos nacionalinį susitarimą dėl švietimo.

Naujoji valdžia žada modernizuoti ekonomiką, socialinę atskirtį ketinama mažinti gerinant socialinių paslaugų prieinamumą, didesnį dėmesį skirti vienišiems pensininkams ir vienišoms motinoms.

Vos gavusi įgaliojimus premjerė taip pat žada nedelsdama sukviesti ekspertus tartis dėl griežtesnių karantino priemonių suvaldyti koronaviruso pandemijos plitimą.

Kadenciją baigiantis premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Vyriausybės programoje trūksta ambicijos, o kai kurios nuostatos perkeltos iš jo Vyriausybės darbų sąrašo.

Opoziciniai socialdemokratai teigia, kad programoje apstu nutylėjimų, pradedant mokesčių sistema ir baigiant sveikatos priežiūros sektoriumi.

Seimas spręs ar pritarti programai

Po pateikimo Vyriausybės programą svarsto Seimo frakcijos ir Seimo komitetai, kurie turi teisę pakviesti Ministrą Pirmininką ar ministrą su jais suderintu laiku atsakyti į klausimus dėl Vyriausybės programos.

Ne vėliau kaip per 15 dienų nuo pateikimo Seimas savo posėdyje turi apsvarstyti Vyriausybės programą.

Šiame posėdyje pirmiausia išklausoma Seimo opozicijos lyderio pranešimas, frakcijų, pradedant opozicinėmis, ir komitetų išvados.

Po to rengiama diskusija, kurios pabaigoje suteikiamas žodis Ministrui Pirmininkui (iki 20 min.), taip pat galimybė jam ir ministrams dar kartą atsakyti į Seimo narių klausimus (iki 90 min.).

Kai Ministras Pirmininkas ir ministrai baigia atsakinėti į Seimo narių klausimus, Seimas turi priimti sprendimą dėl Vyriausybės programos. Sprendimo formuluotės pateikiamos komitetų ir frakcijų išvadose.

Premjerės Ingridos Šimonytės ministrų kabinetas.

Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai. Vėliau Vyriausybės nariai turi prisiekti Seime Vyriausybės įstatymo nustatyta tvarka.

Jeigu Vyriausybės programai būtų nepritarta arba ji būtų grąžinta Vyriausybei patobulinti, nauja Vyriausybės programos redakcija Seimui turėtų būti pateikta per 10 dienų, o jos svarstymo procedūra kartojama iš naujo.

Jei Seimas du kartus iš eilės nepritartų naujai sudarytos Vyriausybės programai, Vyriausybė privalėtų atsistatydinti.