3 punktai

A. Dulkys Seime pristatė konkretų 3 punktų planą, kaip naujoji Vyriausybė valdys koronavirusą.

„Šiandien yra labai svarbi diena tuo, kad už gerų 4 valandų mes pradėsime savo veiksmų planą, susijusį su koronaviruso valdymu. Kai tik Vyriausybė gaus įgaliojimus, ministrai duos priesaikas ir atliksime pirmus formalumus ministerijose, iš karto pradės veikti mūsų planas“, – sakė būsimas ministras.

Jis paviešino koronaviruso sitaucijos valdymo tikslus.

„Mes norime visus pakviesti darnioms pastangoms ir tokiam vienam tikslui, kuris yra iš trijų sudedamųjų dalių. Pirmas dalykas – mes darysime viską, kad būtų atsekami atvejai ir tie asmenys, kurie turėjo kontaktą būtų izoliuoti per 48 valandas“, – prioritetą įvardijo A. Dulkys.

Politikas teigė, situacija šiuo metu grėsminga.

„Darysime viską, kad nemažinant testavimo apimčių, teigiamų testų procentas neviršytų 5. Šiuo metu mes turime grėsmingą situaciją, kai šis skaičius viršija 20 procentų“, – teigė ministras.

„Ir darysime viską, kad atvejų skaičius neviršytų 200“, – sakė jis.

„Ir trečias dalykas – darysime viską, kad 100 žmonių neužkrėstų daugiau kaip 100 kitų žmonių. Tai reiškia, kad tas efektyvus viruso reprodukcinis rodiklis R neviršytų 1. šiuo metu jis yra 1,2–1,3“, – sakė būsimas ministras.

Anot jo, svarbu pasiekti visus užsibrėžtus tikslus, ne tik vieną iš jų.

„Tai šitų trijų tikslų visumą apjungta į vieną esminę žinutę yra mūsų pagrindinis tikslas. Ir neužtenka pasiekti šitų rodiklių atskirai – jie turi būti pasiekti visi kartu. Ir jei mes tai padarysime, galėsime teigti ne tik, kad nugalėjome virusą. Mes galėsime sakyti, kad mes vėl sugrįžome į situaciją, kai mes ją galime valdyti“, – Seime žurnalistams aiškino būsimasis ministras A. Dulkys.

Jis anonsavo, kad premjerė I. Šimonytė dar penktadienį rengs posėdį su ekspertais. Artimiausiu metu turėtų būti surengtas ir Vyriausybės posėdis, kuriame bus priimami reikalingi sprendimai.

Išskyrė 5 sritis, kurių laukia pokyčiai pirmiausia

Kalbėdamas apie konkrečias galimas priemones, kurių reikėtų laukti gyventojams, A. Dulkys sakė, kad jos bus susijusios su penkiomis sritimis – žmonių judėjimu, pasiruošimu skiepijimo procesui, darbo organizavimu gydymo įstaigose, situacijos socialinės globos namuose stabilizavimu ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro veiklos optimizavimu.

„Dėl švietimo ir ugdymo įstaigų šiandien dabar dar nieko negaliu pasakyti, noriu tik pabrėžti, kad sprendimai dėl šių įstaigų bus priimti konsultuojantis ne tik su medikų bendruomene, bet ir su švietimo ekspertais“, – patikino A. Dulkys.

Ekspertai jau dabar siūlo per artėjančias Kalėdas riboti galimus dviejų šeimų kontaktus. A. Dulkys sakė, kad jis šiai nuomonei pritaria, bet dėl visko turės apsispręsi ministrų kabinetas.

„Čia jau yra vienas iš tų tokių dalykų, kur aš tą girdžiu. Man bus labai svarbu išgirsti ekspertų nuomonę. Tai, ką aš jau buvau girdėjęs iš tos ekspertų grupės, kuri dalyvauja Prezidentūros surengtuose susitikimuose, mane jie asmeniškai įtikina, bet juos išdiskutuosime ir visas ministrų kabinetas apsispręs“, – penktadienį Seime sakė A. Dulkys.

Nauji ribojimai turėjo įsigalioti dar vakar

Paklaustas, kada turėtų įsigalioti nauji karantino ribojimai, A. Dulkys atsakė, kad tai turėjo būti padaryta „vakar“.

„Man atrodo, kad visi susivienykime ir siekime to darnaus tikslo. (…) Tai, kaip keičiasi skaičiai visose srityse, jie mums nebeleidžia mąstyti apie antradienį, pirmadienį. Kaip leis aplinkybės, bus stengiamasi, kad viskas prasidėtų šiandien čia ir dabar. Visas ministrų kabinetas yra pasiruošęs dirbti paromis, kaip to reikės“, – patikino būsimasis sveikatos apsaugos ministras.

A. Dulkys neslėpė, kad dar šiandien bus kalbama ir apie ne būtinojo poreikio prekybos vietų darbo ribojimus.

„Noriu pabrėžti – mūsų tikslas ne kažkokie smulkmeniški reikalavimai, bet būtent tokios priemonės, kurios būtų efektyviausios ir pataikytų į tą pagrindinį tikslą, kurį sakiau“, – akcentavo A. Dulkys.

Būsimasis ministras ragino visus susitelkti ir laikytis ekspertų rekomendacijų. Taip pat kalbėjo, kad epidemiologinė situacija šalyje yra kritinė.

Arūnas Dulkys

„Aš noriu pakviesti visus prisidėti prie ekspertų patarimų, kaip prisidėti prie tų tikslų, kuriuos išvardijau. Jeigu mes padalintume visą eigą į 4 scenarijus, ką jūs minite (nepaprastąją padėtį, aut. p.), tai mes jau esame ant ribos“, – sakė A. Dulkys.

Paprašytas pakomentuoti paskirtosios premjerės tvirtinimus, kad duomenų labai tiksliam situacijos įvertinimui nepakanka, A. Dulkys tai patvirtino.

„Aš sisteminio mąstymo žmogus, tai manau, kad dar tokioms plačioms įžvalgoms padaryti būtų ne laikas, bet šiandien tik tam paskirsime laiką. Lietuvoje yra ekspertų, žmonių, kurie mums patars, turime duomenų analitikų ir manau, kad situaciją išsiaiškinsime“, – teigė būsimas sveikatos apsaugos ministras.

Paklaustas apie savo komandą, būsimasis ministras teigė, kad ją pristatys tik gavęs įgaliojimus.

Duomenys apie vakcinų nuo COVID–19 pirkimą nedžiugina

A. Dulkys patikino gavęs pirmąją informaciją apie planuojamos įsigyti vakcinos nuo koronaviruso procesus. Tiesa, ji būsimojo ministro nedžiugina.

„Jau gavau pirmąją informaciją apie tai, kas yra nuveikta su vakcinacija. Kol kas manęs ji iki galo nedžiugina. Žinome apie sprendimus, kurie turi būti priimti gruodžio 29 d. iš Europos institucijų“, – kalbėjo A. Dulkys.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad neaiškumų dėl kai kurių procedūrų vis dar lieka.

„Savo ruožtu Lietuvoje dėl logistikos ir kitų darbų dar yra daug klaustukų, bet tebėra klaustukas, koks tas realus kiekis iš kompanijų bus atsiųstas į šalis“, – pripažino A. Dulkys.a

Veiksmų gali imtis nedelsiant

Paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad vos gavusi įgaliojimus jis sukvies ekspertų tarybą, kad išgirstų, kokių priemonių reikia imtis nedelsiant norint valdyti COVID–19.

Ji pabrėžė, kad esant reikalui, iškart gali būti rengiamas naujosios Vyriausybės posėdis šiuo klausimu.

„Mūsų tikslas Kalėdoms yra išsaugoti kuo daugiau gyvybių“, – sakė I. Šimonytė.

Aštuonioliktoji Vyriausybė įgaliojimus gaus penktadienį, jei Seimas pritars jos programai.

Šią savaitę per parą užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius perkopia 3 tūkstančius, kasdien miršta 20–30 žmonių.